Açılan şirket sayısı kapananları geçti
24 Ocak 2024, Çarşamba 06:47Tweet |
Türkiye’de sanayisi ve ticareti en güçlü ilçelerden biri olan; petrokimya, demir çelik, enerji, liman-lojistik ve gemi söküm gibi stratejik sektörlere ev sahipliği yapan Aliağa, 2023 yılını da oldukça hareketli geçirdi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), tarafından açıklanan verilerde kurulan şirket sayısının 2023’te yıl bir önceki yıla göre yüzde 8.3 azalışla 128 bin 528'e gerilediği, kapanan şirket sayısının ise yüzde 11.7 artışla 25 bin 883'e yükseldiği görüldü. Aliağa’da ise Türkiye genelinin aksine 2023’te açılan şirket sayılarında artış yaşanırken, kapanan şirket sayıları da azalış gösterdi. Ekonomide yaşanan dalgalanmalarla şirketler açısından zor bir yıl olan 2023 yılında, ilçede açılan firma sayısı bir önceki yıla göre yüzde 1,57 oranında artarken, kapanan firma sayısında ise 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 10 oranında azalma oldu. Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, 2023 yılında ALTO’ya 322 şirketin kayıt yaptırdığını, 98 firmanın ise kaydını sildirdiğini belirtti.
Açılan şirket sayısı 322’ye yükseldi
Aliağa iş dünyası olarak ekonomide yaşanan olumsuzlukların negatif etkilerine rağmen, ülke ve bölge ekonomisine değer katmaya sürdürdüklerini belirten Başkan Ertürk, “2022 yılında şehrimizde toplam 317 şirket kurulmuştu, 2023 yılında bu rakam yüzde 1,57 düzeyinde artarak 322’ye yükseldi. 2022 yılında kentte kapanan şirket sayısı ise 109’dan 98’e geriledi. Böylece kapanan şirket sayısında düşüş oranı yüzde 10 oldu. Yatırımcılarımız olumsuz şartlara rağmen üretim, yeni yatırım, ihracat yapma ve istihdam yaratma isteğini sürdürüyor” dedi.
‘Hedefimiz, daha fazla yatırım, daha fazla istihdam, daha fazla ihracat’
Türkiye’nin hedeflerine, Aliağa gibi üretim kentlerinin yatırım ortamlarının iyileştirilerek ortaya konulacak yoğun çalışmalarla ulaşacağını vurgulayan Ertürk, “Aliağa iş dünyası, içerisinde bulunduğumuz şartlara rağmen yatırımdan, üretimden vazgeçmiyor. Bu süreçte en önemli hedefimiz, daha fazla yatırım, daha fazla istihdam, daha fazla ihracat. Yeni açılan şirketlerimizle birlikte Aliağa’mızın ekonomideki başarısı sürecek ve kentimizin yıldızı daha da parlayacaktır. Büyük bir özveriyle çalışan ve kentimizin geleceğine yatırım yapan girişimcilerimize ve iş dünyamızın tüm temsilcilerine teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
‘Aliağamızın il olma vakti gelmiştir’
Aliağa’nın yaşadığı hızlı büyümenin getirdiği birtakım sorunlar olduğunu ve bu sorunların uzun zamandır çözüm beklediğini de dile getiren Başkan Ertürk, “Türkiye’nin önemli üretim ve ticaret üslerinden olan Aliağa’da makro planlara ihtiyaç var. Bölgemizin 30 yılını kapsayan sürdürülebilir makro planlar oluşturmalıyız. Sağlıktan ulaşıma, eğitimden konuta, sanayiden tarıma geleceğimizi şekillendirecek ve daha güzel yarınlara ulaşmamızı sağlayacak planlarımızın olması lazım. Mevcut durumumuzda planlama ve sorunların çözüme kavuşma hızı, ilçemizin gelişim hızına yetişemiyor. Gelişiminin daha da artması yaşanan sorunlara hızlı çözümlerin üretilebilmesi ve karara bağlanabilmesi, hızlı büyümeyi taşıyabilmesi ve ülkemize daha fazla katma değer sunması adına Aliağamızın il olma vakti gelmiştir. İlçemizin il olması durumunda tüm alanlarda karar mekanizması daha hızlanacak ve potansiyelinin tamamını kullanması durumunda ülkemize ve bölgemize çok daha büyük katkılar sağlayacaktır” dedi.
(HABER MERKEZİ)

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, köylerin yeniden yangınlara

Eğitim-İş İzmir 7 No'lu Şube Başkanı Mustafa Gök, yaklaşan 8. Dönem

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor, Letonyalı

2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne gelenlerin

SOCAR Fiber ve TurkNet, Türkiye’nin internet altyapısını güçlendirmek,

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), Bakırçay’daki gazetecilerle mesleki

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Dilek Gappi ve yönetim kurulu üyeleri,

Tüm dünyada ekonomik belirsizlikler ve riskler arttıkça bireyler

Portföy yönetimi, yatırımcıların varlıklarını en iyi şekilde değerlendirmelerine

Finansal hedefler, kişisel ve kurumsal yaşamda uzun vadeli başarının anahtarını oluşturur.

CHP Genel Başkanı Özel, CHP İzmir İl Başkanlığı önünde, İzmir Büyükşehir

Aliağa, Foça, Gaziemir, Bornova, Menderes ve Seferihisar ilçelerinde

Türk denizciliğinin bağımsızlık ve egemenlik simgesi 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor, Hollandalı

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, yolsuzluk soruşturması kapsamında

Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ile Aliağa Şoförler

Karşıyaka Veteran Hentbol takımı, Burhaniye Turnuvası’nı namağlup birincilikle

Geleceğe yönelik finansal planlamalar yapılırken 2025 yılının yatırım fırsatlarını

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, geçen sene gerçekleşen

Aliağa Belediye Meclisi Temmuz ayı Olağan Toplantısı bu akşam gerçekleştirilecek. Aliağa

DEM Parti Aliağa İlçe Eş Başkanları Aynur Gezici ve Veysel Özbay, İzmir

TFF 2. Lig Kırmızı Grup temsilcisi Aliağaspor FK, yeni sezon öncesi transfer

13 ayrı dosyadan kesinleşmiş hapis cezası bulunan ve cezaevi firarisi olan M.Ş., Aliağa'da

TFF 2. Lig Kırmızı Grup temsilcisi Aliağaspor FK, son olarak Pendikspor forması giyen

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Aliağa’daki yangının dikkatsizlik sonucu

AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, Aliağa Belediye

Çağdaş ve klasik ev stillerinde yerini alan konsol, 2025’in işlevsellik,

Doğayla baş başa, özgürlük hissi ile dolu bir yaşamı sembolize eden

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) tarafından, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) desteğiyle hayata

Aliağa’da, mavi bayraklı Ağapark ve Ön Plajlar, 2025 yaz sezonuna kapılarını

Aliağa Petkimspor, iç transferde 28 yaşındaki uzunu Troy Selim Şav ile yeniden