131019098
9 Mayıs 2024, Perşembe

Finansal okuryazarlık eğitimleriyle kadınlar geleceğe güvenle bakıyor

24 Ocak 2024, Çarşamba 06:46

     


Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) ve Garanti BBVA iş birliğiyle "Hesabını Bilen Kadınlar” programında gerçekleştirilen Finansal Okuryazarlık Eğitimleriyle kadınlar geleceğe güvenle bakıyorlar.

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) tarafından Garanti BBVA’nın “Hesabını Bilen Kadınlar” programı kapsamında yürütülen eğitimler, kadınların finansal okuryazarlık düzeyini artırmak ve ekonomik yönden güçlenmelerine katkı sağlamak amacıyla hız kesmeden devam ediyor. İstanbul, İzmir, Manisa, Muğla, Gaziantep ve Şanlıurfa'da faaliyet gösteren kadın kooperatifleriyle gerçekleştirilen eğitimlerin ilerleyen dönemde farklı şehirlerde de yaygınlaştırılması planlanıyor. KEDV'in uzman eğitmenleri ve kadın kooperatifleri temsilcileri tarafından verilen eğitimler, katılımcılara etkili bütçe ve kaynak yönetimi konularında pratik bilgiler sunarak finansal okuryazarlık alanındaki bilgi birikimlerini artırmayı hedefliyor.

Kadınların ekonomik bağımsızlıklarını kazanmalarına katkı sağlamak adına büyük bir adım

KEDV Genel Müdürü Şengül Akçar, “Finansal Okuryazarlık Eğitimleri” hakkında yaptığı açıklamada: "Günümüz dünyasında bireylerin toplumsal ve ekonomik sistemlerin dışında kalmaları mümkün değil. Özellikle dar gelirli ve yoksul kesimler, mevcut ekonomi içerisinde gelirleriyle mümkün olan en iyi şekilde yaşayabilmek için her gün, her an yaratıcı çözümler bulmak zorunda kalıyor. Mesela milyonlarca dar gelirli kadın, mikro ölçekli girişimcilik faaliyetleri yürüterek aileleri için önemli bir gelir yaratıyor. KEDV olarak yıllardır yürüttüğümüz ‘Finansal Okuryazarlık Eğitimi’ programı, kadınların finansal konulara olan ilgilerinin ve ihtiyaç anında finansal bilinçlerini artırmalarının gerekliliği temel alınarak hayata geçirildi. Program özellikle 1999 Marmara Depremi sonrasında ortaya çıkan 20 yıllık deneyimlerden beslendi. ‘Tasarruf Grupları’ modeliyle başlayan program, kadınları finansal konularda bilinçlendirmeyi, mevcut altın günü gibi alışkanlıklarını daha stratejik tasarruf yöntemleri ve ihtiyaçlara çevirmeyi ve ekonomik bağımsızlıklarını artırmayı hedefliyor. Bugün KEDV olarak Garanti BBVA ile ‘Hesabını Bilen Kadınlar’ programı için iş birliği yaptık ve bu kapsamda kadın kooperatifleriyle birlikte sürdürdüğümüz eğitimler ile kadınları ekonomik olarak güçlendirmeyi ve finansal okuryazarlık konusundaki bilinçlerini artırmayı hedefliyoruz. Bu eğitimler kadınların ekonomik bağımsızlıklarını kazanmalarına katkı sağlamak adına büyük bir adım. Kadınların finansal konularda bilinçlenmeleri sadece bireysel yaşamlarına değil, aynı zamanda toplumun ekonomik kalkınmasına da olumlu katkılarda bulunacaktır." dedi.

Bütçesini yöneten kadınlar ekonomiyi güçlendiriyor

2023 yılında toplam 1.235 kadına ulaşan programın temel odak noktaları arasında; kadınların finansal güvenlikleri ve ekonomik bağımsızlıkları için girişimcilik becerilerini geliştirmek, ekonomik kavramlar ve ekonominin işleyişi ile ilgili farkındalıklarını artırmak ve kadınları ekonomik konularda daha güçlü kılacak stratejiler planlamak yer alıyor. İstanbul, İzmir, Manisa, Muğla, Gaziantep ve Şanlıurfa'da 30 Haziran 2024 tarihine kadar sürecek eğitimlerle ilgili bilgiye kedv.org.tr adresinden ulaşılabiliyor. Eğitimlerin tarihleri ve yerleri için kooperatiflerden bilgi alınabilir. KEDV ile ilgili röportaj talepleri hakkında detaylı bilgi için dunal@kedv.org.tr e-posta adresinden iletişime geçebilirsiniz.

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV)

KEDV, 1986’dan bu yana, dar gelirli kadınların yaşamlarını iyileştirme çabalarını desteklemek ve yoksulluğa karşı yerel kalkınmada liderliklerini güçlendirmek, yoksulluk ve eşitsizliklerden arınmış güçlü bir toplum inşa edilmesine katkıda bulunmak için çalışmaktadır. Bu doğrultuda KEDV programlarını, Türkiye’deki dar gelirli kadınlara yönelik olarak bireysel ve kolektif kapasite geliştirme, kooperatifler altında örgütlenme, ekonomik güçlenme; afete hazırlık, mülteci kadınların ve örgütlerinin güçlendirilmesi, erken çocukluk eğitiminin yaygınlaştırılması ve düşük gelirli mahallelerde bakım hizmetlerinin toplum tarafından sağlanması gibi alanlarda yürütmektedir. Kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olan KEDV, dar gelirli kadınlarla ilkeli bir ortaklık anlayışıyla çalışarak onların yoksullukla mücadeledeki uzmanlıklarına ve aileleriyle toplumu geliştirme ve dönüştürme güçlerine inanmaktadır. Tüm projelerini kadınlarla ve çevreleriyle geliştirerek yerel yönetimler ve toplumdaki diğer aktörlerle iş birliği yapmaktadır.

Aliağa Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, proje kapsamında eğitim veriyor

2019 Aliağa’da, kadın çiftçilerin çoğalması ve dolayısıyla kadın istihdamını artırmak üzre yola çıktılar. Doğal sebzeler, aromatik tıbbi bitkiler olan Anadolu adaçayı ve İzmir kekiği, tarhana, erişte, reçel üretiyor, dikiş atölyelerinde şık tasarımı olan yeni doğan bebek çantaları dikiyorlar, alışveriş filesi ve hamak üretimi yapıyorlar. 1000 yıllık tarihe sahip Helvacı Kiliminin dokunmaya devam etmesi için atölyelerinde kurslar düzenliyor ve unutulmaya yüz tutmuş bu Anadolu hazinesini özel tasarımlarda yaşatarak, çanta, gözlük kılıfı, kemer, ajanda, anahtarlık üretimi yapıyorlar. İletişim için: b_argunhan@yahoo.com I 0533 431 7704

(HABER MERKEZİ)







 
Son Eklenen Haberler