131019098
7 Mayıs 2024, Salı

TARTIŞMALI GEMİ İÇİN ÖNERİDE BULUNDU

26 Nisan 2021, Pazartesi 06:20

     


Aliağa’daki gemi söküm tesislerine getirilerek sökülmesi planlanan ve asbestli olduğu iddia edilen gemi ile ilgili açıklamalarda bulunan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Sağlık Bakanlığı ve Tabipler Odası’nın doktor görevlendirerek araştırma yapmasını önerdi. Bayır, “Geminin sökülmesinde hiçbir sorun yok desinler. O zaman tamam” dedi.

Aliağa’da geçtiğimiz günlerde gündeme gelen asbestli gemi sökümü konusu kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu. Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar gelen eleştiriler üzerine "Radyasyonlu, nükleer atıklı, asbestli gemiler, Aliağa'da sökülüyor, çevre kirletiliyor, şeklinde bir görüş var. Bu bir algıdır. Oysa Aliağa, gemi söküm konusunda o kadar çok iyi ki kimsenin, hiçbir ülkenin alamadığı sökülecek gemileri, Aliağa alıyor" ifadelerini kullanmıştı. Acar'ın açıklamalarının ardından İzmir'deki STK'lardan tepkiler gelirken, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) düzenlediği basın toplantısıyla açıklamalara tepki göstermişti. Ege’de Sonsöz TV'ye konuk olan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır da asbestli olduğu iddia edilen gemi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

“İnsanların sağlığını yok sayarak hareket edemezsiniz”

Sökülmesi planlanan geminin eski bir savaş gemisi olduğunu ifade eden CHP Milletvekili Bayır, gemide bulunan asbestin ileride büyük sorunlar yaratabileceğini söyledi. Bayır, “Bundan kim çıkar sağlar bilmiyoruz. Tahminen mayıs ayında gelecek. 60 yaşında olduğu söyleniyor. Gelen bir savaş gemisi, yolcu gemisi değil ki. Brezilya almamış, kabul etmiyor. Türkiye'deki insanların sağlığını yok sayarak hareket edemezsiniz. Bunun alınıp getirilmesi İzmir'deki vatandaşları riske atacak. Avrupa'daki ülkeler çağdaş olduğu için adamlar o gemi atıklarından gelecek sorunları biliyor ve almıyor. Düşünün ki 60 tane büyük tır parçalarsanız bu gemiyi ancak sığdırırsınız. Geminin asbestli olan bölümü 600 ton. Ben bununla ilgili meclis araştırması önerisi verdim. Bu kadar yakıt yakıp neden parçalanacak gemiyi buraya getiriyorsunuz? Bunu daha yakın bir yer neden alınıp parçalanmaz? Çünkü nükleer atık var bunda. Bunu erittiğinizde erittiğiniz şeyin içine girecek. Bunu Karadeniz'de daha önce yaşadık. Sağlık Bakanlığı, Tabipler Odası doktor görevlendirsin ve gerekli araştırma yapılsın. Geminin sökülmesinde hiçbir sorun yok desinler. O zaman tamam. Bugüne kadar bir sürü gemi geldi ve biz hiçbiri için bunu söylemedik. Bu savaş gemisi, unutulmamalı” dedi.

(HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler