131019098
28 Nisan 2024, Pazar

ESİAD, EKONOMİDEKİ SON GELİŞMELERİ DEĞERLENDİRDİ

27 Aralık 2021, Pazartesi 06:07

     


ESİAD, kur korumalı TL mevduatı uygulamasının, gerçekçi bir program dahilinde ilave yapısal tedbirlerle desteklenmesine ihtiyaç olduğunu açıkladı.

Türkiye’de son dönemde Merkez Bankasının faiz düşürme kararları sonrasında Türk parasının hızla değer kaybetmesi ve piyasaya yapılan doğrudan müdahalelerden istenen sonucun alınamaması nedeniyle Hükümet tarafından birtakım tedbirler uygulamaya koyulduğu anımsatılan açıklamada, “Bu kapsamda, Türkiye’de yerleşik özel kişilerin döviz ve Türk lirası cinsinden mevduatlarını dövize endeksli hale getiren ve “kur korumalı TL mevduatı” olarak adlandırılan düzenleme, döviz kurlarının dengelenmesi sonucunu doğurmuştur. Bu durum olumlu bir gelişmedir” denildi.

Bununla birlikte, devlet kurumlarının kur riskini üstleniyor olması ve kötü senaryoda bedelin vergi mükellefleri tarafından yüklenilecek olmasının, bu yöntemin tartışılır boyutu olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Ancak döviz kurlarının an itibari ile ateşi söndürülmüştür. Öte yandan, enflasyon kontrol altına alınmadan kurun kontrol altında tutulamayacağı düşünülmektedir. Bu kapsamda kur korumalı TL mevduatı uygulamasının, gerçekçi bir program dahilinde ilave yapısal tedbirlerle desteklenmesine ihtiyaç vardır. Bu uygulamayı hayata geçiren kamu yönetimine takdirlerimizi ifade ederken gelişmeleri dikkatle ve yakından takip ettiğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz” görüşleri ifade edildi.

(HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler