131019098
7 Mayıs 2024, Salı

ESNAFA SİCİL AFFI TALEBİ

28 Nisan 2021, Çarşamba 06:44

     


Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk, açıklanan tam kapanma kararının ardından değerlendirmelerde bulundu. Berk, esnafa acilen sicil affı getirilmesini talep etti.

Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan tam kapanma kararının ardından sosyal medya hesabında açıklamada paylaştı. Pandemi sürecinin tüm olumsuzluklarının en ağır şekilde hissedilmeye başlandığı bu dönemde "Esnafına sahip çık" diyerek vatandaşlara seslendiğini ve vatandaşların bu yardım çığlığını cevapsız bırakmadığını dile getiren Başkan Berk, “Sizlerin desteği ile birinci dalgayı ağır yaralarla atlattık. Fakat ikinci dalga belimizi iyice büktü. Alınan son karar ile can çekişmekte olan bizlerin akıbetinin ne olacağı meçhul. AVM’lere ve hemen her köşe başında açılan zincir mağazalara karşı direnişimiz "Kahraman Bakkal süpermarketlere karşı" söylemi ile uzun yıllardır devam etti. Bir süre sonra bu marketler sadece bakkal ürünleri değil tekstilden hırdavata, boyadan beyaz eşyaya, elektrikli ve elektronik ev aletlerinden kozmetiğe, hemen her alanda ürünler satarak rekabet edilemez seviyelere ulaştı. Kurbanlık satan AVM’leri bile gördük.” dedi.

“Bıçak kemiğe dayandı”

Küçük esnafın her türlü olumsuz şartlara, market zincirlerinin elinde bulundurdukları korkunç ekonomik güce karşı ayakta kalma savaşı verdiklerini belirten Serdar Berk, “Pandemi ile AVM ve zincir mağazalar yetmezmiş gibi e-ticaret siteleri, kapıya kadar ürün ve yiyecek getiren siteler vasıtası ile kazancımıza yeni ortaklar da eklendi. Bankaların kredi kartlarından aldıkları fahiş komisyonlar, e-ticaret siteleri ve kapıya hizmet veren sitelerin aldıkları korkunç komisyonlar kârlarımızı iyice eritti. Üstelik sürekli alınan kapanma kararları geleceğimizi belirsiz bir hale soktu. Çok düşük kar marjları ile çalışan, istihdamda görünmese de önemli katkısı olan bizim gibi küçük esnafın artık dayanacak hali kalmadı. Bıçak kemiğe dayandı. Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı olarak değil, kardeşiniz, içinizden bir esnaf olan Oto Boyacısı Serdar Berk olarak sizlere bu süreçte bizlere, esnaf ve sanatkarlara verdiğiniz destekten ötürü şükranlarımı sunuyorum.” İfadelerini kullandı.

“Esnafa gelen hacizler acilen durdurulsun”

Son olarak devletten, tüm Esnaf ve Sanatkarlar adına alınmasını istediği önlemleri sıralayan Serdar Berk, “Esnafa gelen hacizler acilen durdurulsun. Kredi borçları nedeniyle pek çok esnaf devletin sağladığı ucuz kredilerden bozuk sicil yüzünden yararlanamadı. Devletimiz acilen bir sicil affı getirsin. Her türlü stopaj en az bir yıl süre ile ortalık düzelene kadar kaldırılsın. Esnafın birikmiş SGK ve Vergi borçları faizsiz olarak en az bir yıl süreyle ertelensin. Esnafımıza gelir kayıplarına göre geri ödemesiz kademeli destekler verilsin. SGK ve BAĞKUR borçlarını ödeyemeyen esnafın sağlıktan yararlanma hakkı devam etsin. Esnafın kamu bankalarına olan borçları en az bir yıl faizsiz olarak ertelensin. Esnafın özel bankalara olan borçları yapılandırma kapsamına alınsın. Esnafın işyerlerinde kullandıkları elektrik, doğalgaz, telefon gibi hizmetlerde ciddi indirimlere gidilsin. Kira artışları devlet eliyle sınırlandırılsın. İşletmeye ait araçların kullandıkları akaryakıtlarda ÖTV kaldırılsın. Bu önlemler ivedilikle alınırsa Pandemide ayakta kalamayan esnafa bir can suyu verilmiş olur” Şeklinde konuştu.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler