131019098
27 Nisan 2024, Cumartesi

NEFES KREDİSİ ESNAFA RAHAT NEFES ALDIRIYOR MU?

28 Eylül 2018, Cuma 06:46

     


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde gerçekleştirilen Nefes Kredisi uygulaması esnafa rahat nefes aldırabildi mi? Esnaf bu konuda bazı sorunlarla karşı karşıya.

Aliağa Ticaret Odası (ALTO), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde Nefes Kredisi'ni geçtiğimiz günlerde bir kez daha üyelerinin kullanımına sundu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde oda ve borsaların katkılarıyla gerçekleştirilen yeni KOBİ Destek (Nefes) Kredisi uygulaması kapsamında Aliağa Ticaret Odası üyeleri ilk 6 ay anapara ödemesiz, takip eden 12 ay eşit taksitli olmak üzere aylık 1,85 faizle kredi kullanabilecekti.

Nefes Kredisi alırken sıkça karışılan sorunlar

Fakat Nefes Kredisi’nden faydalanmak için başvuruda bulunmak isteyen esnaf bazı sorunlarla karşılaştı. Başvuru sırasında karşılaşılan ilk sorunlar esnafı kredi için sıra beklemeye mecbur bıraktı. En çok karşılaşılan sorun ise esnafın kredi puanı dikkate alınarak kredi yardımının yapılması oldu. Dolayısıyla kredi notu düşük olan esnaf krediden yararlanamadı. Oysa ki bu kredi zor durumdaki esnafın rahat bir nefes alması amacıyla oluşturulmuştu.

Bankalarda limit tükendi

Bu durumda kredi puanı yüksek olan esnaf rahatlıkla bu krediden faydalanırken kredi puanı düşük olan ve krediye asıl ihtiyacı olan esnaf nefes kredisinden faydalanamıyor. Anlaşmalı bankalar birkaç başvurudan sonra limitlerinin tükendiği gerekçesiyle krediden faydalanmak isteyen esnafı geri çeviriyor. Bankaların, Ticaret Odalarının yeterli miktarda parayı bünyelerine yatırmadığı şeklinde savunması var.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler