131019098
4 Mayıs 2024, Cumartesi

‘CÜRUF DAĞLARI İSTEMİYORUZ’

1 Şubat 2022, Salı 06:58

     


Yukarı Şehitkemal Mahallesi'nde yapılması planlanan cüruf depolama alanlarına karşı vatandaşlar ve bölgedeki mahallelerin muhtarları tepki göstermeye devam ediyor. Konuyla ilgili açıklamada bulunan muhtarlar cüruf dağları istemediklerini bir kez daha dile getirdi.

Samurlu, Yukarı Şehitkemal, Aşağı Şehitkemal mahalle muhtarları, yapılması planlanan “Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (Cüruf) Bertaraf Tesisi” projesine tepki için hafta sonu Aşağı Şehitkemal Mahallesi Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya, mahalle sakinlerinin yanı sıra İYİ Parti Aliağa İlçe Başkanı Yavuz Adar, İYİ Parti Aliağa Belediye Meclis Üyesi ve İl Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Sarı da destek verdi. Ayrıca çevre mahalle muhtarları, Samurlu Mahalle Muhtarı Fikri Narşap, Aşağı Şehitkemal Muhtarı Ayşe Algül ve Yukarı Şehitkemal Muhtarı Kasım Ercan açıklamaya katılım gösterdi. Konuyla ilgili açıklamayı Samurlu Mahalle Muhtarı Fikri Narşap yaptı. Narşap açıklamasında, cüruf dağlarını istemediklerini, çağrıları dikkate alınmadığı takdirde eylem yapacaklarını dile getirdi. Muhtar Narşap, “Bu tesis tüm bölge halkını fazlasıyla rahatsız etmiş olup bizler de bu rahatsızlığı fark ederek toplanma gereğinde bulunduk. Bilsinler ki bizler bu topraklarda cüruf dağları istemiyoruz.” Dedi.

“Ürünler ne kadar organik olabilir?”

Bölge halkının çoğunun geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu söyleyen Fikri Narşap, topraklara dökülecek olan pisliklerden, elde edecek ürünlerin zarar göreceğini belirtti. Narşap, “Bilsinler ki bu topraklardaki insanların çoğu geçimlerini bal, et, süt, yağ, tahıl yani anlayacağınız insanlığın temel ihtiyacı olan birçok gıdayı üreterek sağlıyorlar. Soruyorum sizlere, bu topraklara dökülecek olan pisliklerden sonra, elde edeceğimiz ürünler ne kadar organik olabilir? Şunu iyi bilsinler ki bizler bu dağlarda cüruf ve benzeri pislikleri istemiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Umursamaz tavırlarınızı kınıyoruz”

Basın açıklamasının sonunda tesise izin veren yetkilere seslenen Narşap, “Gençlerimizin sizlere yazmış olduğu dilekçelere niçin açık ve net bir şekilde cevap vermekten kaçındınız? Sizlerin bu topraklarla işinin olmadığı çok bariz. Ama bu umursamaz tavırlarınızı bizler halk olarak fazlasıyla kınıyoruz. Evet, sizler bugün burada olmayabilir, buradaki pis havayı solumuyor olabilirsiniz. Fakat gelecek nesilleri nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya bıraktığınızın farkında bile değilsiniz.” diye konuştu.

“Havamıza, suyumuza, toprağımıza dokunulmasın”

Basın açıklamasında söz alan Aşağı Şehitkemal Muhtarı Ayşe Algül ise bu tesisinin ne kadar zararlı olduğunu bildiklerini, mücadelelerinin devam edeceğini söyledi. Algül, “Burası sanayi bölgesi. Burada yaşayan insanlar var. İnsanların sağlığı düşünülmesi gerekiyor.” dedi. Söz alan Yukarı Şehitkemal Muhtarı Kasım Ercan ise bölgede yeteri kadar fabrikaların olduğunu dile getirerek “Havamıza, suyumuza, toprağımıza dokunulmasın.” dedi. Basın açıklamasını katılan İYİ Parti Aliağa İlçe Başkanı Yavuz Adar ise parti olarak vatandaşların yanlarında olduklarını belirtti. Adar, “Bu yaptığınız onurlu mücadelede sizinle birlikte olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bölgeye düşünülen tesis için sizlerin ortaya koymuş olduğunuz irade, toprağın, suyun, havanın ne kadar değerli olduğunu, onların hesap ettiği ranta karşı ne kadar kıymetli olduğunu gösteriyor. Bunları duymak ve işitmek zorundalar, görmek zorundular. Sizlerin daha sağlıklı bir nefes alma adına ortaya koydunuz bu kitlesel tepkiyi her zaman saygıyla karşılıyoruz. Her zaman yanında olacağımızı bildirmek istiyorum.” dedi.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler