131019098
7 Mayıs 2024, Salı

“SALGIN SÜRECİNCE ÇALIŞAN İŞÇİLERE RİSK PRİMİ ÖDENMELİ”

2 Mayıs 2020, Cumartesi 07:02

     


Aliağa Emek ve Demokrasi Bileşenleri, Demokrasi Meydanı’nda kısıtlı olarak toplanarak 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutladı. Yapılan basın açıklamasında platform üyeleri, “Salgın sürecince çalışan işçilere risk primi ödenmeli” ifadelerine yer verdi.

Bu seneki 1 Mayıs kutlamaları Koronavirüs engeline takıldı. Ülkemizi de etkisi altına alan Koronavirüs salgını nedeniyle bu seneki 1 Mayıs İşçi Bayramı kısıtlı katılımla Demokrasi Meydanı’nda kutlandı. Meydanda yapılan basın açıklamasını Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu adına DİSK Genel İş Aliağa Temsilcisi Sinan Uğur okudu. Basın açıklamasında platformun taleplerini tek tek sıralayan Uğur, “Dünyayı kasıp kavuran Koronavirüs salgınına rağmen, 1 Mayıs’ı yüzyıllar süren zorlu ve kanlı mücadeleler sonucu var eden uluslararası işçi sınıfının ve tüm ezilenlerin mirasçısı olarak bizler yine alanlardayız yine sokaklardayız. 1890 yılından beri tüm dünyada işçi sınıfı ve ezilenlerin uluslararası birlik mücadele ve dayanışma günü olarak taleplerini haykırarak alanlara çıkışının üzerinden 130 yıl geçti. Bu yıl 1 Mayıs’ta alanlarda kitlesel kutlamalar yapamıyor olsak da, salgın koşullarıyla birlikte acil talep ve sorunlarımız katlanarak artmış durumda ve biz hangi koşullarda olursa olsun, taleplerimizi haykırmaktan geri durmayacağız. Yaşam her şeyden önce gelir ve bu nedenle, bütün yurtta karantina ilan edilmeli, başta sağlık çalışanları ve işçiler olmak üzere bütün yurttaşlar Koronavirüs testine tabi tutulmalı, sağlık hizmetleri parasız ve herkes için ulaşılabilir olmalıdır. Özel sağlık kuruluşları kamulaştırılmalı, haklarında hiçbir yargı kararı olmadığı halde ihraç edilen kamu çalışanları işlerine iade edilmelidir. Zorunlu ve stratejik işkolları dışında bütün işletmelerde üretim durdurulmalı ve bu süre boyunca işçiler ücretli izinli sayılmalıdır. İşten atmalar ve ücretsiz izinler yasaklanmalıdır.” Şeklinde konuştu.

“Çılgın ve gereksiz projeler iptal edilmeli”

Platformun taleplerini sıralamaya devam eden Sinan Uğur, “Bütün gelişmiş ülkelerde uygulanan aile sigortası hayata geçirilmeli, bütün yurttaşlar ne koşulda olursa olsun asgari gelir güvencesine kavuşturulmalıdır. Çalışması zorunlu olan işyerlerinde mesai saatleri kısaltılmalı, bütün çalışanlar en üst düzeyde koruyucu ekipmanla donatılmalı, işyeri hekimlerinin gözetiminde çalıştırılmadır. Salgın sürecince çalışan işçilere risk primi ödenmelidir. Yap-işlet-devret modeli adı altında yapılan bütün ödemeler durdurulmalı. Çılgın ve gereksiz projeler iptal edilmeli, buralara ayrılan kaynaklar emekçiler için kullanılmalıdır. Nüfusun yüzde 1’ini oluşturan milyarderlere servet vergisi getirilmeli, asgari ücret vergi dışı bırakılmalı ve dolaylı vergiler kaldırılarak adaletli bir vergi sistemi kurulmalıdır. 65 yaş üstü yurttaşlarımızın maddi-manevi bütün ihtiyaçları karşılanmalı, en düşük emekli maaşı asgari ücret düzeyinde olmalıdır. EYT’lilerin gasp edilen emeklilik hakları bir an evvel iade edilmelidir. Gençler için internet ücretsiz olmalı, evde eğitim görenler için olanaklar güçlendirilmeli, öğrenci harçları kaldırılmalıdır. Yerel yönetim bütçeleri artırılmalı, hizmetlerin önüne engel çıkarılmamalıdır. Bir gıda krizine neden olabilecek tarımda dışa bağımlılık kaldırılmalı, üretici çiftçilerin borçları silinmeli, destekler artırılmalıdır. Tarımsal KİT’ler ve tarım kredi kooperatifleri yeniden canlandırılmalıdır. Vatandaşların bankalara olan borçları faizsiz olarak ertelenmeli, kepenk kapatan esnafların zararları karşılanmalıdır. İşsizliği de azaltmak için bütün ülkede çalışma saatleri haftada 35 saate, tehlikeli işkollarında ise 30 saate düşürülmelidir. Sendikal örgütlenme önündeki bütün engeller kaldırılmalı, başta PETKİM ve Star Rafinerisi olmak üzere devam eden bütün toplu sözleşmeler sonuçlandırılmalı, işçilerin talepleri karşılanmalıdır. Demokrasiyi, özgürlükleri ve laikliği esas alan yeni bir Anayasa, halkın tüm kesimlerinin katılımıyla ilan edilmeli, yurtta barış cihanda barış şiarı esas alınmalıdır.” İfadelerine yer verdi. Önümüzdeki yıl 1 Mayıs’ı yine yüzbinlerle alanlara çıkarak kutlama sözü vererek açıklamalarına son veren platform üyeleri, yapılan açıklamanın ardından alandan ayrıldı.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler