131019098
23 Nisan 2024, Salı

ADLİ YIL BAŞLADI

2 Eylül 2015, Çarşamba 11:48

     


ADLİYE BİNASI DAR GELİYOR

Yargıda toplu izin kullanımı anlamına gelen ve 20 Temmuz 2015'te başlayan adli tatil 1 Eylül tarihinde sona erdi. Son yıllarda olduğu gibi Aliağa Adliyesi’nde en büyük sorun yine bina yetersizliği olarak gündeme geldi. Savcılıkta yıllık ortalama 7 bin soruşturma, 4 bin ilm. infaz, 10 mahkemede 5 bin 400 dosya, İcra Dairesinde ise 19 bine yakın dosya işlem görüyor.

 

 

4 asliye ceza, 2 asliye hukuk, 1 sulh hukuk, 1 sulh ceza, 1 icra hukuk ve 1 iş olmak üzere toplam 10 mahkemenin bulunduğu Aliağa Adliyesi'nde; yaklaşık 5 bin 400 dava dosyası işlem görüyor.

Fiziki yapısı gün geçtikçe yetersiz gelen Aliağa Adliyesi’nde hizmet verebilmek için koridorlara prefabrik odalar yapılıyor, hâkim ve savcılara yer bulabilmek için mevcut odalar ikiye bölünüyor.

İşlem hacmi açısından 1 sınıf olmasına karşın, kayıtlarda 2. sınıf olan Aliağa Adliyesi yeni adli yıla; 1 Cumhuriyet Başsavcı, 7 cumhuriyet savcısı, 9 hâkim ve 85 personel ile başlangıç yaptı..

 

DUR, ‘ADİL VE BAĞIMSIZ BİR ADLİ YIL DİLİYORUM’

“İnsanı temel alan adil bağımsız ve tarafsız yeni bir adli yıla daha giriyoruz” diyen Aliağa Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Dur,. Yeni adli yılın başlangıcında hukuk ve adalet vurgusu yaparak “İnsanı temel alan, adil, bağımsız, tarafsız bir yıl gerçekleşmesini diliyorum" diyerek Adli tatil boyunca görev yapan nöbetçi mahkemelerin, ilçede gerçekleşen adli vakalarla, acil nitelik taşıyan davaları görüştüğünü belirtti.

 

RAKAMLARLA ALİAĞA ADLİYESİ

Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı yıllık ortalama; 7 bin soruşturma ve 4 bin ilm. infaz dosyası ile yeni yeni adli yıla başlıyor.

Mahkemelerde ise iş yükü gün geçtikçe artıyor. 4 Asliye Ceza Mahkemesinde 2 bin 500, 2 Asliye Hukuk Mahkemesinde 750, Sulh Hukuk Mahkemesinde 460, Sulh Ceza Mahkemesinde 600, İş Mahkemesinde 700, İcra Hukuk Mahkemesinde ise 300 civarında dosya işlem görüyor.

İCRADA BÜYÜK ARTIŞ

Geçtiğimiz yıl 4 bin civarında dosyanın açıldığı Aliağa İcra Müdürlüğünde bu rakam ilk 8 ay içerisinde 7 bine yaklaşmış durumda.

Aliağa İcra Müdürlüğünde 2015 yılının ilk 8 ayında 6 bin 800 esastan dosya açılırken, 650’ye yakında talimatla dosya açılmış.

 

ACİL BİR ADLİYE BİNASI ŞART

Aliağa'nın her yönüyle geliştiğini, buna paralel olarak Adliyedeki iş potansiyelinin de artış gösterdiğini belirten İzmir Barosu Aliağa Temsilcisi Av. Ercan Canımoğlu, yeni adli yıl açılışı ile ilgili gazetemize yaptığı açıklamada; gelecek yıllardaki gelişmelerde göz önünde bulundurularak Aliağa'ya acilen yeni bir adliye binası yapılması gerektiğinin altını çizdi ve Aliağa'nın bölgedeki Bergama, Dikili, Menemen ve Foça Adliyelerinin fiziki şartlar bakımından çok gerisinde kaldığını ifade etti.

Aliağa'da 35 civarında avukatlık bürosu bulunduğunu ifade eden Canımoğlu, çoklu çalışan bürolardaki tüm avukatları da eklersek Aliağa'da İzmir Barosuna kayıtlı 80'in üzerinde avukat olduğunu, bu rakamlara bakıldığında İzmir'in merkez ilçeleri dışında en çok avukatın bulunduğu bir ilçede yaşadıklarını belirterek yeni adli yılın tüm hukuk camiasına ve Aliağa halkına hayırlı olmasını diledi.

Aliağa'da yeni adli yıl ile birlikte geçmiş dönemlerden kalan sorunların devam ettiğini belirten Av. Canımoğlu, "Adliye binamızın fiziki olarak yetersizliği, artan iş yükü ve yeni atanan hakim ve savcılara rağmen hakim-savcı sayısına paralel olarak ihtiyaç kadar kalem personeli ataması yapılmadığını, yeni gelen personelinde genellikle kura ile ilk görev ataması olarak gelmesi sebebiyle alışma-öğrenme dönemi sebebiyle adli işlemlerin sağlıklı olarak yürütülemediğini ve bu yüzden dava ve işlerin uzadığını, davaların ve soruşturmaların uzamasının vatandaşların tepkisine yol açtığını, vatandaşların da ilk adres olarak avukatlara tepki verdiğini, Aliağa'ya mutlaka potansiyeline, gelişmişliğine uygun bir Adliye binası yapılarak Aliağa Adliyesinin 1. Bölgeye yükseltilmesi gerektiğini ifade etti. (Şahap Avcı)







 
Son Eklenen Haberler