“Daha fazla zehirlenmek istemiyoruz”
2 Ekim 2023, Pazartesi 06:56| Tweet |
ALÇEP, Kardemir Çelik Sanayi Şirketi'nin, Aliağa’nın Çıtak Mahallesi’nde kurmak istediği cüruf depolama tesisine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ‘ÇED olumlu’ kararı vermesine tepki gösterdi. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Aliağa halkı olarak daha fazla zehirlenmek istemiyoruz” denildi.
Kardemir Çelik Sanayi Şirketi'nin, Aliağa’nın Çıtak Mahallesi sınırları içerisine çelikhane cürufu depolama ve geri kazanım tesisi kurmak için yaptığı başvurunun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan onay almasıyla ilgili Aliağa Çevre Platformu’ndan (ALÇEP) açıklama geldi. ALÇEP Sözcüleri Deniz Gültekin ve Sabahattin Yeşiltepe tarafından yapılan açıklamada, Kardemir’in cüruf depolama ve geri kazanım tesisine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ‘ÇED olumlu’ kararı verdiği belirtildi. Bölgede tarım alanları, yeraltı suları, yapay sulama göleti ve ormanlık alanın bulunduğu belirtilen açıklamada, “İnanmazsınız belki ancak bunların yanında Çıtak Mahallemizde ‘insan’ yaşamaktadır. Tüm bunlara, büyükşehir belediyemizin olumsuz rapor vermesine rağmen alınan bu karar Aliağalılar için ne anlama geliyor gelin biraz daha yakından bakalım. Bize diyorlar ki sizin yaşadığınız ilçede bacası denetlen(meyen)en sanayi tesisleri havanızın kalitesini bozmuyor, biz her ne kadar uzun bir süredir hava ölçümlerini halka açıklamasak da aslında gün boyu özellikle de rüzgarsız günlerde burnunuza gelen, evlerde size ocak kontrol ettiren o gaz kokusu aslında yok. Bize diyorlar ki ilçenizde başta asbest olmak üzere pek çok zararlı ağır metali toprağa, denize salan bir gemi söküm tesisi yok. Yani tesis var elbet ama sizi zehirlemiyor. Kanser, ölümcül akciğer hastası falan oluyorsanız sebebini yıldızların konumunda, retrolarda falan arayın. Bize diyorlar ki ilçenizde onlarca tesis var hepsi de yasalara, mevzuata uygun çalışıyor. Kurulmak istenen cüruf depolama tesisi de yine yasalara ve mevzuata uygun olarak işleyecek. Gördünüz gibi tam ve doğru bir denetimle ilçenizin hava, toprak, su kalitesi mükemmel.” İfadelerini yer verildi.
“Halka rağmen alınan bu karardan bir an önce dönülmeli”
ALÇEP’in basın açıklamasında Çıtak Mahallesi’nde yaşayan köylülere de çağrıda bulunuldu. Aliağa halkının daha fazla zehirlenmek istemediği vurgulanan açıklama şu ifadelerle sonlandırıldı, “Bizler biliyoruz ki bu ilçe kirli. Ve maalesef bizlerin sağlıklı bir çevrede yaşamak hakkı sermaye gruplarının çıkarlarından, kâr hırslarından değerli görülmüyor. Oysa dünyanın da küresel kaynama dönemi olarak nitelendirdiği geri dönüşsüz bir döneme girdiğimiz, İklim krizinin günlük yaşamlarımızda hissedilir hâle geldiği şu günlerde "paranın" yenemeyecek, içilemeyecek, bir avuç temiz toprağı, bir yudum suyu yoktan var edemeyecek olduğunu anlamamız için daha ne olması gerekiyor? Değerli Çıtak köylüleri; arazilerinizin fahiş fiyatlarla satın alınmak istendiğini biliyoruz. İlk bakışta size cazip gelen bu tekliflerin sadece topraklarınızı satın almayacağını, bunun yanında senelerdir, kim bilir kaç kuşaktır yaşadığınız köyünüzdeki tüm yaşamı da yok etmek üzere satın alınacağını bilmenizi isteriz. Sizler orada yaşamaya devam edeceksiniz. Demir tozunun ciğerlerinize dolduğunu, toprağımızı, suyumuzu gün gün kirlettiğini, yeraltı sularına karıştığını göreceksiniz. Üstelik bu etki sadece köyünüzle de sınırlı kalmayacak. Çocuklarınızın, torunlarınızın yaşadığı Aliağamızı da zehirleyecek. Son olarak bizler Aliağa Çevre Platformu özelinde tüm Aliağa halkı olarak daha fazla zehirlenmek istemiyoruz. Alınan kararlarda sermayenin değil halkın çıkarlarının önceliğiniz olmasını bekliyor ve halka rağmen alınan bu karardan bir an önce dönülmesini istiyoruz.”
(VOLKAN GÜNDÜZ)

CHP İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu, kabul edilen 2026 bütçesini

AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, depremde zarar

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Kooperatifçilik

Aliağa Siteler Mahallesi’nde, protokol ve vatandaşların yoğun katılımıyla açılan

Günümüzde birçok insan, büyük şehirlerin kalabalığından

Kişisel bakım dünyası artık sadece makas ve fırça darbelerinden ibaret

FIBA Europe Cup N Grubu’nun 2. maçında Aliağa Petkimspor, sahasında Casademont

Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Adayı Ozan Yıldızbaş, iki önemli

Aliağa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası başkan adaylığını açıklayan

Nesine 2. Lig Kırmızı Grup 16. hafta mücadelesinde Aliağaspor FK, sahasında konuk

CHP Aliağa İlçe Başkanı Barış Eroğlu, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın

Azerbaycan'ın merhum Cumhurbaşkanı Heydar Aliyev, vefatının 22. yılında Aliağa’da

Aliağa Robotik Kodlama Kişisel Gelişim Kursu öğrencileri, Roma’da düzenlenen

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi'nin 11. haftasında kendi sahasında

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aliağa’nın mahallelerinde asfalt yama

Türk rock sahnesinin deneyimli davulcusu Alpay Şalt, enerjisi ve özgün

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil

Aliağa Petkimspor, FIBA Europe Cup ikinci tur N Grubu’nda, İtalya deplasmanında

Esra Yüksel, ilk romanı Suretler İzler Gölgeler ile aile hafızasının

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik kooperatif davasının görülmesine

Enerjisa Enerji'nin iştiraki Eşarj, 15. Türkiye Enerji Zirvesi'nde Aliağa'daki

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, geçen ay limanlarda 46 milyon

Milli Eğitim Bakanlığınca, öğrencilere gerçek cihaz ve atölye ortamlarının

Aliağa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası'nın olağan genel kurulu 13 Ocak





















