ULAŞIMA GÜNEŞ ENERJİSİ DESTEĞİ
4 Şubat 2020, Salı 07:27Tweet |
İlk güneş enerjisi santralini iki buçuk yıl önce devreye alan ESHOT üç santral daha kuruyor. Yeni tesislerin hizmete alınmasıyla ESHOT tüm elektrik ihtiyacını güneş panellerinden karşılayacak. Aliağa’ya da 14 güneş enerjili durak yapılacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü üç yeni güneş enerji santrali (GES) daha kuruyor. Gediz Atölyesi’ndeki GES’in ikinci etabını hayata geçirmeye hazırlanan ESHOT, Buca Adatepe ve Çiğli Ataşehir tesislerinin çatılarına da güneş enerjisinden elektrik üreten fotovoltaik paneller kuracak. 924 kilovatlık Ataşehir GES’in 2022’de, 1750 kilovatlık Gediz GES’in ikinci etabının 2023’te, 1000 kilovatlık Buca Adatepe GES’in ise 2024 devreye alınması planlanıyor. ESHOT, projenin ilk etabında Gediz Atölyesi’nin çatılarına yaklaşık iki buçuk yıl önce 835 kilovatlık güneş paneli kurmuştu. Bu üç GES’in de hizmete alınmasıyla ESHOT, toplamda 4,5 megavatlık (4500 kilovat) kurulu güce erişecek. Böylece, ESHOT’un tüm tesislerinin her yıl tükettiği 6 milyon 250 bin kilovatsaatlik elektrik enerjisinin tamamı güneşten karşılanabilecek.
Yılda en az 5 milyon TL tasarruf
ESHOT’un mevcut elektrik fiyatlarıyla ödediği enerji faturasının bedeli 5 milyon TL’yi buluyor. Yatırım maliyetlerinin geri ödenmesinden sonra kurulacak güneş santralları sayesinde ESHOT en az 5 Milyon TL’yi bulan bir tasarruf yapmış olacak. Kendi elektriğinin tamamını güneşten karşılayacağı için gelecekte elektrik fiyatında meydana gelen artışlardan da etkilenmeyecek. Bu yıl 20 elektrikli otobüs daha almayı planlayan ESHOT halen mevcut 20 elektrikli otobüsün şarjının yanı sıra tüm elektrik ihtiyacının yüzde 18’ini güneşten karşılıyor.
Duraklara da güneş enerjisi
ESHOT 65 olan güneş enerjili durak sayısını da ESHOT 2020 Stratejik Planı kapsamında 250’ye çıkacak. Aydınlatmanın yanı sıra yeni dönemde duraklardaki sesli ve görüntülü uyarı ve duyuru sistemleri de güneşle çalışacak. ESHOT kapalı durak modelini 2020’de yeniden canlandıracak. Kentin en işlek yerlerine yapılacak 10 metrekarelik nostaljik kapalı duraklar da güneş enerjisiyle çalışacak. Mevsime göre ısıtılıp soğutulabilecek bu duraklarda, aydınlatma unsurları ve bilgi ekranları için de güneşten faydalanılacak. Duraklarda mini kitap köşesinin yanı sıra tanıtım ekranları da bulunacak. Kültür, sanat, spor gibi alanlarda İzmir’e mal olmuş isimlerin yaşam öyküleri ve kente kazandırdıkları da görsel ve işitsel olarak bu ekranlarda tanıtılacak.
Bir yılda 15 bin 850 ağaçlık fayda
ESHOT Genel Müdürlüğü Gediz Ağır Bakım Tesisleri Karoser ve Yardımcı Tesisler çatılarına kurulu 835 kilovatlık güneş enerjisi santrali (GES), Ağustos 2017’de devreye alındı. 10 bin metrekarelik alanda kurulan ve 3 bin 692 panelden oluşan santral, yaklaşık 3 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretti. Tesis güneş enerjisiyle her yıl 15 bin 850 ağacın filtreleyeceği miktara eşit, 631 tonluk karbondioksit emisyonunu engelliyor.
Hangi ilçeye kaç güneş enerjili durak yapılacak?
Aliağa 14
Balçova 3
Bayındır 17
Bayraklı 7
Bergama 9
Bornova 21
Buca 31
Çiğli 10
Foça 5
Gaziemir 3
Güzelbahçe 6
Karabağlar 9
Karşıyaka 7
Kemalpaşa 8
Kiraz 1
Konak 6
Menderes 31
Menemen 4
Narlıdere 2
Ödemiş 2
Seferihisar 19
Tire 4
Torbalı 26
Urla 5
Toplam 250
(SERKAN SELİNGİL)

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, köylerin yeniden yangınlara

Eğitim-İş İzmir 7 No'lu Şube Başkanı Mustafa Gök, yaklaşan 8. Dönem

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor, Letonyalı

2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne gelenlerin

SOCAR Fiber ve TurkNet, Türkiye’nin internet altyapısını güçlendirmek,

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), Bakırçay’daki gazetecilerle mesleki

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Dilek Gappi ve yönetim kurulu üyeleri,

Tüm dünyada ekonomik belirsizlikler ve riskler arttıkça bireyler

Portföy yönetimi, yatırımcıların varlıklarını en iyi şekilde değerlendirmelerine

Finansal hedefler, kişisel ve kurumsal yaşamda uzun vadeli başarının anahtarını oluşturur.

CHP Genel Başkanı Özel, CHP İzmir İl Başkanlığı önünde, İzmir Büyükşehir

Aliağa, Foça, Gaziemir, Bornova, Menderes ve Seferihisar ilçelerinde

Türk denizciliğinin bağımsızlık ve egemenlik simgesi 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor, Hollandalı

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, yolsuzluk soruşturması kapsamında

Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ile Aliağa Şoförler

Karşıyaka Veteran Hentbol takımı, Burhaniye Turnuvası’nı namağlup birincilikle

Geleceğe yönelik finansal planlamalar yapılırken 2025 yılının yatırım fırsatlarını

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, geçen sene gerçekleşen

Aliağa Belediye Meclisi Temmuz ayı Olağan Toplantısı bu akşam gerçekleştirilecek. Aliağa

DEM Parti Aliağa İlçe Eş Başkanları Aynur Gezici ve Veysel Özbay, İzmir

TFF 2. Lig Kırmızı Grup temsilcisi Aliağaspor FK, yeni sezon öncesi transfer

13 ayrı dosyadan kesinleşmiş hapis cezası bulunan ve cezaevi firarisi olan M.Ş., Aliağa'da

TFF 2. Lig Kırmızı Grup temsilcisi Aliağaspor FK, son olarak Pendikspor forması giyen

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Aliağa’daki yangının dikkatsizlik sonucu

AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, Aliağa Belediye

Çağdaş ve klasik ev stillerinde yerini alan konsol, 2025’in işlevsellik,

Doğayla baş başa, özgürlük hissi ile dolu bir yaşamı sembolize eden

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) tarafından, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) desteğiyle hayata

Aliağa’da, mavi bayraklı Ağapark ve Ön Plajlar, 2025 yaz sezonuna kapılarını

Aliağa Petkimspor, iç transferde 28 yaşındaki uzunu Troy Selim Şav ile yeniden