ULAŞIMA GÜNEŞ ENERJİSİ DESTEĞİ
4 Şubat 2020, Salı 07:27Tweet |
İlk güneş enerjisi santralini iki buçuk yıl önce devreye alan ESHOT üç santral daha kuruyor. Yeni tesislerin hizmete alınmasıyla ESHOT tüm elektrik ihtiyacını güneş panellerinden karşılayacak. Aliağa’ya da 14 güneş enerjili durak yapılacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü üç yeni güneş enerji santrali (GES) daha kuruyor. Gediz Atölyesi’ndeki GES’in ikinci etabını hayata geçirmeye hazırlanan ESHOT, Buca Adatepe ve Çiğli Ataşehir tesislerinin çatılarına da güneş enerjisinden elektrik üreten fotovoltaik paneller kuracak. 924 kilovatlık Ataşehir GES’in 2022’de, 1750 kilovatlık Gediz GES’in ikinci etabının 2023’te, 1000 kilovatlık Buca Adatepe GES’in ise 2024 devreye alınması planlanıyor. ESHOT, projenin ilk etabında Gediz Atölyesi’nin çatılarına yaklaşık iki buçuk yıl önce 835 kilovatlık güneş paneli kurmuştu. Bu üç GES’in de hizmete alınmasıyla ESHOT, toplamda 4,5 megavatlık (4500 kilovat) kurulu güce erişecek. Böylece, ESHOT’un tüm tesislerinin her yıl tükettiği 6 milyon 250 bin kilovatsaatlik elektrik enerjisinin tamamı güneşten karşılanabilecek.
Yılda en az 5 milyon TL tasarruf
ESHOT’un mevcut elektrik fiyatlarıyla ödediği enerji faturasının bedeli 5 milyon TL’yi buluyor. Yatırım maliyetlerinin geri ödenmesinden sonra kurulacak güneş santralları sayesinde ESHOT en az 5 Milyon TL’yi bulan bir tasarruf yapmış olacak. Kendi elektriğinin tamamını güneşten karşılayacağı için gelecekte elektrik fiyatında meydana gelen artışlardan da etkilenmeyecek. Bu yıl 20 elektrikli otobüs daha almayı planlayan ESHOT halen mevcut 20 elektrikli otobüsün şarjının yanı sıra tüm elektrik ihtiyacının yüzde 18’ini güneşten karşılıyor.
Duraklara da güneş enerjisi
ESHOT 65 olan güneş enerjili durak sayısını da ESHOT 2020 Stratejik Planı kapsamında 250’ye çıkacak. Aydınlatmanın yanı sıra yeni dönemde duraklardaki sesli ve görüntülü uyarı ve duyuru sistemleri de güneşle çalışacak. ESHOT kapalı durak modelini 2020’de yeniden canlandıracak. Kentin en işlek yerlerine yapılacak 10 metrekarelik nostaljik kapalı duraklar da güneş enerjisiyle çalışacak. Mevsime göre ısıtılıp soğutulabilecek bu duraklarda, aydınlatma unsurları ve bilgi ekranları için de güneşten faydalanılacak. Duraklarda mini kitap köşesinin yanı sıra tanıtım ekranları da bulunacak. Kültür, sanat, spor gibi alanlarda İzmir’e mal olmuş isimlerin yaşam öyküleri ve kente kazandırdıkları da görsel ve işitsel olarak bu ekranlarda tanıtılacak.
Bir yılda 15 bin 850 ağaçlık fayda
ESHOT Genel Müdürlüğü Gediz Ağır Bakım Tesisleri Karoser ve Yardımcı Tesisler çatılarına kurulu 835 kilovatlık güneş enerjisi santrali (GES), Ağustos 2017’de devreye alındı. 10 bin metrekarelik alanda kurulan ve 3 bin 692 panelden oluşan santral, yaklaşık 3 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretti. Tesis güneş enerjisiyle her yıl 15 bin 850 ağacın filtreleyeceği miktara eşit, 631 tonluk karbondioksit emisyonunu engelliyor.
Hangi ilçeye kaç güneş enerjili durak yapılacak?
Aliağa 14
Balçova 3
Bayındır 17
Bayraklı 7
Bergama 9
Bornova 21
Buca 31
Çiğli 10
Foça 5
Gaziemir 3
Güzelbahçe 6
Karabağlar 9
Karşıyaka 7
Kemalpaşa 8
Kiraz 1
Konak 6
Menderes 31
Menemen 4
Narlıdere 2
Ödemiş 2
Seferihisar 19
Tire 4
Torbalı 26
Urla 5
Toplam 250
(SERKAN SELİNGİL)

İstanbul'da Dijital Dönüşümün Yükselen Değeri: WordPress Son

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde ilçe belediyelerinin

Dilimizdeki Kekremsi Tatlar ve Buluttan Düşler Koleksiyonu kitaplarıyla insan

Basketbol Süper Ligi ekibi Aliağa Petkimspor, dış transferde Jehyve Floyd'un

Aliağa’da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında, "Zaferin

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aliağa Bozköy'deki yangından etkilenen

Temmuz ayı meclis toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı

İYİ Parti Aliağa Kurucu İlçe Başkanı Yücel Karaşan, halkı kin ve düşmanlığa

Aliağa Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamada orman yangınlarına karşı

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, Terörsüz Türkiye sürecindeki

Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi’nin geleneksel aşure etkinliği

İYİ Parti İzmir İl Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Adar, Tarım Politikalarından

CHP Aliağa İlçe Gençlik Kolları, Demokrasi Meydanı’nda düzenledikleri

Yüzünüzle tamamen uyumlu, doğal ve estetik bir burun mümkün

Aliağa'da, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde "Zaferin

Kendi hikâyesini notalara döken müzisyen Anıl Kaplanoğlu ile müzik

FIBA Avrupa Kupası'nın yeni sezonunda mücadele edecek takımlar belirlendi.

İZSU’nun 10 Temmuz verilerine göre, kentin tüm barajlarındaki doluluk

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aliağa’da yangın emniyet şeridi oluşturdu,

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı toplu ulaşım kurum ve kuruluşları,

İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu (İEKKK), son günlerde kenti etkileyen

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Gezici Açıkhava Film Günleri

Aryom Yazılım, İzmir merkezli siber güvenlik başta olmak üzere, kişisel

İYİ Parti İzmir Milletvekili Hüsmen Kırkpınar, İngiltere’den söküm

Son bir ayda İzmir’i etkileyen orman yangınlarının geride bıraktığı hasar ürkütücü

Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi, 13 Temmuz Pazar günü geleneksel

Geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Menemen Belediye eski Başkanı

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan

Menemen Belediye eski Başkanı Tahir Şahin, geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını

DEM Parti Aliağa İlçe Eş Başkanları Aynur Gezici ve Veysel Özbay, belediye

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 ilçede 27 ekiple sivrisinek ve haşereye

Yeni sezonda TFF 2. Lig Kırmızı Grup'ta mücadele edecek olan Aliağaspor FK,

Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan

TFF 2. Lig Kırmızı temsilcisi Aliağaspor FK, transfer çalışmalarına hız kesmeden

Reseller hosting günümüz dijital dünyasında kendi hosting işinizi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın yangından zarar gören