131019098
7 Mayıs 2024, Salı

ÇEVRECİLERDEN TEHLİKELİ ATIK BERTARAF TESİSİ TEPKİSİ

4 Şubat 2021, Perşembe 06:22

     


Çevreciler, Aliağa’nın Şehit Kemal Mahallesi’ndeki “Aliağa Rezerv Cüruf Depolama Alanı” bölgesine, Tehlikeli Atık Bertaraf Tesislerinin kurulma başvurularına tepki gösterdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin olumsuz görüşüne rağmen, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yapılan ve bugün (4 Şubat) görüşülecek taleplere bölge halkı olarak sessiz kalınmayacağı açıklandı.

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP), Foça Forum, Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP) ve Foça Kent Konseyi adına Bahadır Doğutürk basın açıklaması yaptı. Doğutürk, bölgenin atıkları yetmiyormuş gibi Marmara Bölgesi’nden ve ileri zamanlarda başka yerlerden atıkların bertaraf için Aliağa’ya geleceğine dikkat çekti.

“Cüruf Depolama Alanı’nın kapatılmasını bekliyorduk”

Bahadır Doğutürk; “ Bu endişe verici bir gelişmedir. Bölge halkı olarak, vahşi depolama yapılan, son derece yanlış bir yerde kurulu olan ve üstelik kapasitesini çoktan aşmış, Foça Ilıpınar Cüruf Depolama Alanı’nın kapatılmasını bekliyorduk. Bu bölgeye İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin olumsuz görüşüne rağmen, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne Tehlikeli Atık Bertaraf Tesislerinin kurulma başvurularının olduğunu ve konunun 4 Şubat 2021’de görüşüleceğini öğrendik.” dedi.

Kurulması planlanan tesisler

Doğutürk, bölgede bir anonim şirket tarafından işletilmesi ve kurulması planlanan Batı Ege ve Güney Marmara Entegre Endüstriyel Atık ve Bertaraf Geri Dönüşüm Tesisinde; Endüstriyel Atık Ara Depolama Tesisi, Fiziksel ve Kimyasal Atık Ön İşlem Tesisi, Çamur Susuzlaştırma Tesisi, 1. ve 2. Sınıf Endüstriyel Atık Düzenli Depolama Tesisi, Tehlikeli Atıklarla Kontamine Olmuş Atık Geri Kazanım Tesisi, Elektrikli ve Elektronik Atık Geri Kazanım Tesisi, Değerli Metal Geri Kazanım Tesisi, Atık Kablo Geri Kazanım Tesisi, Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi gibi çok ve çeşitli tesislerin yer alacağını vurguladı.

“Aliağa bölgesinin kendi kirliliği yetmiyormuş gibi…”

Projesinden de anlaşılacağı üzere Aliağa bölgesinin kendi kirliliği yetmiyormuş gibi, Marmara Bölgesi’nden de tehlikeli atıkların bertaraf edilmek veya sözde geri kazanılmak üzere Aliağa’ya getirileceğini ifade eden Bahadır Doğutürk, “Bu şirketin projesine ek olarak aralarında Aliağa Belediyesi Petrol A.Ş.’nin de bulunduğu 3 şirketin de benzer Endüstriyel Atık ve Bertaraf Geri Dönüşüm Tesisi kurma projeleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde 4 Şubat 2021 Perşembe Günü görüşülecektir.” dedi.

“Projelere izin çıkarsa sessiz kalmayacağız”

Bu projelerle, Aliağa Rezerv Cüruf Depolama Alanı olarak ayrılan bölgeye, Endüstriyel Atık ve Bertaraf Geri Dönüşüm Tesisleri kurarak, Foça Ilıpınar Cüruf Alanının kullanılmaya devam edilmek istendiğini vurgulayan Doğutürk, “Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü’nün bu oyuna gelmeyeceğine inanıyoruz. Şayet; izinler çıkar ise, gerek Foça gerekse Aliağa halkı olarak buna seyirci kalmayacağız. Hukuki yollara başvuracağız.” İfadelerini kullandı.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler