BAZI HASTALARDA ŞİKAYETLER AYLARCA GEÇMİYOR
4 Şubat 2022, Cuma 06:15Tweet |
Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesine başvuran yaklaşık 17 bin hastayı takip eden Kovid-19 İzlem Merkezinin verilerine göre hastalığı geçirenlerin yüzde 20'si 6 ay sonra dahi nefes almakta güçlük çektiğini, yorgunluk ve kalp çarpıntısının devam ettiğini bildirdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesinde oluşturulan Kovid-19 İzlem Merkezinde yapılan bilimsel çalışma, hastalığa yakalananların bir bölümünün şikayetlerinin aylarca devam ettiğini ortaya koydu.Kovid-19 testleri pozitif çıkan ve hastaneye başvuranların ilerleyen dönemlerde devam eden şikayetlerini izlemek üzere Ocak 2021'de kurulan Kovid-19 İzlem Merkezinde görevli 15 sağlık çalışanı, tedavi sonrası birinci, üçüncü ve altıncı aylardaki durumlarına ilişkin hastalarla görüşme yapıyor. Merkezde 13 aylık dönemde PCR testi pozitif çıkan 17 bin hasta ile yapılan 23 binin üzerinde telefon görüşmesinden alınan veriler, bilimsel çalışmalarda da kullanılmaya başlandı.Kovid-19 İzlem Merkezi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Belgin Ünal, salgının başlamasının ardından izlem merkezi kuran ikinci üniversite olduklarını, elde ettikleri verilerin hastalığın uzun dönemli etkilerine ilişkin önemli verileri ortaya koyduğunu bildirdi. Hastanede Kovid-19 tanısı konulan 17 bin kişilik hasta grubunun yaş ortalamasının 43 olduğunu, yüzde 51'inin kadınlardan oluştuğunu aktaran Ünal, "Hastaların yüzde 10'unu yatarak tedavi ettik, yüzde 2'sini kaybettik. Vefat eden kişiler daha çok yaşlı ve kronik hastalığı bulunan kişilerdi." dedi.
Vaka sayıları hızla artıyor
Kovid-19 teşhisi konulan hastaların yüzde 40'ının birinci ayın sonunda nefes almada güçlük, halsizlik, bitkinlik ve psikolojik gerginlik gibi sorunları yaşadıklarını gördüklerini aktaran Ünal, üçüncü aya gelindiğinde her 10 hastadan 3'ünün şikayetlerinin devam ettiğini belirlediklerini anlattı. Ünal şunları kaydetti:"Kovid-19 geçiren hastaların yüzde 30'nunun 3 ay içinde yaşadıkları semptomlar nedeniyle bir sağlık kuruluşuna başvurduklarını belirledik. 6'ncı aya geldiğimiz de ise hastaların yüzde 20'sinin nefes almakta güçlük çekme, yorgunluk ve kalp çarpıntısı gibi semptomlarının devam ettiğini belirledik. Semptomların ne zaman tamamen iyileşeceği konusunda ise uzun süre izlemek gerekir. Yapılan çalışmada Kovid-19 geçiren hastaların yüzde 4'ünde de izleyen dönemde ek bir kronik hastalık çıkıyor. Her 100 hastadan 5'i daha önce kendilerinde olmayan ağırlıklı olarak hipertansiyon, kalp ve akciğer hastalığı teşhisinin konulduğunu beyan etti." Ünal, hastanelerinde bir ay öncesine kadar günlük pozitif vaka sayısı ortalama 40 iken Omicron varyantı sonrası bunun 400'lere ulaştığına işaret etti. Aşılıların eksik aşılı ya da hiç aşı olmayan kişilere göre hastalığı daha hafif geçirdiğine dikkati çeken Ünal, "Salgın eğrisine baktığımız zaman Mart 2020'den bu yana gördüğümüz ardışık 3 dalganın neredeyse tümü kadar son 3-4 haftada olgu gördük. Genellikle ya aile içinde biri pozitif oluyor ondan bulaşıyor ya da bulaş kaynağını hatırlamıyorlar. Salgınla mücadelede aşı olmak çok önemli." diye konuştu.
(AA)

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, bu yıl kent genelinde

94. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), 29 Ağustos-9 Eylül 2025 tarihleri arasında

Aliağaspor FK, Nesine 2. Lig Kırmızı Grup 4. hafta maçında deplasmanda karşılaştığı

Aliağa Petkimspor'un ev sahipliğinde oynanan hazırlık turnuvası Ege Cup 2025'i

Aliağa’nın tanınmış esnafından İsa Özbek, 2026 yılında yapılacak Aliağa

Aliağa, Dikili ve Menemen’de düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda 4 kilo

Tüpraş, Avrupa Komisyonu’nun Ufuk Avrupa Programı kapsamındaki Ar-Ge projesi

Onun yazın serüveni sadece bireysel bir yolculuk değil, aynı zamanda öğrencilerine,

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Mobil İstihdam Aracı uygulaması,

IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği Üst Yöneticisi (CEO) Murat Çiftçi,

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi’nin 12. Olağan Genel Kurulu, 27 Eylül’de

Türkiye Oryantiring Federasyonu’nun 2026 faaliyet takviminde yer alan 3.

Kınık Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (TDİOSB) altyapı

Aliağa’nın kurtuluşunun 103. yılı kutlamaları kapsamında açılacak “Zamanın

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor, kendi

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Yeni Şakran’ın kanalizasyonunu yapmak için

Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Serdar Berk, basit usul vergi sisteminin

İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İZSMMMO) Aliağa İlçe Temsilciliği’nde

Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Adayı Ozan Yıldızbaş, seçilmesi

365 Gün Engelliyiz Platformu üyeleri, ulaşımda kesintisiz erişim için

İzmir Büyükşehir Belediyesi, personel alımlarında yeni bir sistem başlatıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, mevcut ulaşım sorunlarını tespit etmek, ihtiyaçları

SOCAR Türkiye ve Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi (EDU)

Aliağa Petkimspor, Karatay Belediyespor Basketbol Takımında forma giyen 2007 doğumlu

İzmir Büyükşehir Belediyesi Aliağa Yerel Hizmetler Şube Müdürlüğü,

İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İZSMMMO) Aliağa İlçe Temsilciliği’nde

Bu içerikte farklı özel güvenlik kıyafetleri modellerini, kullanım

AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, CHP'li belediyeleri

İzmir Büyükşehir Belediyesi, okul aile birliklerinin talepleri doğrultusunda

CHP’de olağanüstü kurultay ile hâlihazırda devam eden olağan

İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi’nde düzenlenen toplantıda, acente

Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Adayı Ozan Yıldızbaş, Aliaport Deniz