Sivas'ta katledilenler 31. yılında anıldı
4 Temmuz 2024, Perşembe 07:56Tweet |
Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması sonucu katledilen 33 aydın ve sanatçı Aliağa’da düzenlenen törenle anıldı.
2 Temmuz 1993'te düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında, Madımak Oteli'nin yakılarak 33 kişinin hayatını kaybettiği Madımak Katliamı’nın 31’inci yıl dönümünde, yaşamını yitirenler Aliağa’da anıldı. Anma programı kapsamında, Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi önünde toplanılarak buradan Demokrasi Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirildi. Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin de katıldığı Demokrasi Meydanı’ndaki anma etkinliğinin açılış konuşmasını Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şube Başkanı Celal Süslü yaptı.
“Zaman aşımı kararını kabul etmiyoruz”
Platform bileşenleri adına basın açıklamasını ise Alevi Kültür Derneği Aliağa Gençlik Kolları Üyesi Damla Süslü okudu. Süslü, “2 Temmuz 1993 Sivas Madımak Katliamı'nın 31. yılında acımız ve öfkemiz, her geçen gün artarak devam ediyor. Madımak Katliamı, insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur ve insanlığa karşı işlenmiş bu suçun zaman aşımı olmaz. Bizler zaman aşımı kararını kabul etmiyoruz. Bu bağlamda, Alevi Bektaşi Federasyonu, bileşenleri ve Aliağa Demokrasi Platformu olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da 2 Temmuz’da hem Sivas’ta hem de alanlarda olacağız.” Dedi.
“Madımak Oteli utanç müzesi yapılmalı”
Cumhuriyet tarihinin en barbar katliamının üzerinden 31 yıl geçtiğini ve bu sürecin 22 yılının AK Parti iktidarında geçtiğini ifade eden Damla Süslü, “İktidarlarının ilk gününden beri katliamcı zihniyet lehinde taraf olmuştur. Katillerin avukatlığını yapanları, milletvekili yaparak işe başlayan AKP, sonunda suçları sabit olan ve hüküm giyen katilleri de affederek serbest bırakmıştır. İnsanlığa karşı işlenmiş bir suç olan bu katliamın yapıldığı Madımak Oteli’nin utanç müzesi olması yönündeki taleplerimizin karşılanması bir yana, cezaevinde kaç kişinin tutuklu olduğuyla ilgili dahi bilgi verilmemektedir. Şu günlerde siyasette normalleşmeden bahsedilmektedir. Eğer normalleşme adına bir adım atılacaksa, işe Diyanet İşleri’nin bütçesini tamamen sıfırlayarak, okullarda zorla verilen din derslerini kaldırarak, ÇEDES projesini ve yeni gerici müfredatını kaldırarak, Alevi köylerine cami yapılmasından vazgeçilerek, AİHM’in Aleviler ile ilgili verdiği kararları uygulayarak ve Madımak Oteli’ni utanç müzesi yaparak başlanmalıdır.” Dedi.
“Adalet talebimizden asla vazgeçmeyeceğiz”
Normalleşmenin, tek adam rejiminden vazgeçilerek tüm kimliklerin eşit olarak temsil edildiği parlamenter sisteme geçiş ile olacağını kaydeden Süslü, “Normalleşme, Alevilerin tüm itirazlarına rağmen kurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın kapatılmasıyla olacaktır. Biz Aleviler, ezilenler ve ötekileştirilenler bir kez daha diyoruz ki; katliamın üzerinden 31 yıl geçmiş olmasına rağmen, bu acıyı ve öfkeyi unutmadık, unutturmayacağız. Adalet talebimizden asla vazgeçmeyeceğiz ve gerçek sorumluların yargılanması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu basın açıklamaları ile hem acımızı hem de taleplerimizi bir kez daha yüksek sesle dile getireceğiz. Katliamın üzerinin örtülmesine, sorumluların cezasız kalmasına ve unutturulmasına izin vermeyeceğiz. Toplumsal barış ve adaletin tesis edilmesi için herkesi, bu acı günümüzde bizlerle birlikte olmaya, sesimize ses katmaya davet ediyoruz. Siyasal İslam’ın hayatın her alanını karanlığa boğmaya çalıştığı süreçte bizler asla karanlığa teslim olmayacağız. Anadolu’ya ışık olmaya devam edeceğiz. Alevi Bektaşi Federasyonu bileşenleri, sosyal demokratlar ve aydın insanlar olarak, 2 Temmuz Sivas Madımak Katliamı'nın unutulmaması ve unutturulmaması için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha haykırıyoruz.” İfadelerini kullandı. Anma programı, basın açıklamasının ardından müzik ve şiir dinletisi ile devam etti.
(VOLKAN GÜNDÜZ)

Aryom Yazılım, İzmir merkezli siber güvenlik başta olmak üzere, kişisel

İYİ Parti İzmir Milletvekili Hüsmen Kırkpınar, İngiltere’den söküm

Son bir ayda İzmir’i etkileyen orman yangınlarının geride bıraktığı hasar ürkütücü

Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi, 13 Temmuz Pazar günü geleneksel

Geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Menemen Belediye eski Başkanı

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan

Menemen Belediye eski Başkanı Tahir Şahin, geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını

DEM Parti Aliağa İlçe Eş Başkanları Aynur Gezici ve Veysel Özbay, belediye

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 ilçede 27 ekiple sivrisinek ve haşereye

Yeni sezonda TFF 2. Lig Kırmızı Grup'ta mücadele edecek olan Aliağaspor FK,

Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan

TFF 2. Lig Kırmızı temsilcisi Aliağaspor FK, transfer çalışmalarına hız kesmeden

Reseller hosting günümüz dijital dünyasında kendi hosting işinizi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın yangından zarar gören

Ocak-mayıs döneminde Türkiye'den yapılan 110 milyar doları aşan ihracatın

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, köylerin yeniden yangınlara

Eğitim-İş İzmir 7 No'lu Şube Başkanı Mustafa Gök, yaklaşan 8. Dönem

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor, Letonyalı

2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne gelenlerin

SOCAR Fiber ve TurkNet, Türkiye’nin internet altyapısını güçlendirmek,

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), Bakırçay’daki gazetecilerle mesleki

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Dilek Gappi ve yönetim kurulu üyeleri,

Tüm dünyada ekonomik belirsizlikler ve riskler arttıkça bireyler

Portföy yönetimi, yatırımcıların varlıklarını en iyi şekilde değerlendirmelerine

Finansal hedefler, kişisel ve kurumsal yaşamda uzun vadeli başarının anahtarını oluşturur.

CHP Genel Başkanı Özel, CHP İzmir İl Başkanlığı önünde, İzmir Büyükşehir

Aliağa, Foça, Gaziemir, Bornova, Menderes ve Seferihisar ilçelerinde

Türk denizciliğinin bağımsızlık ve egemenlik simgesi 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor, Hollandalı

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, yolsuzluk soruşturması kapsamında

Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ile Aliağa Şoförler

Karşıyaka Veteran Hentbol takımı, Burhaniye Turnuvası’nı namağlup birincilikle

Geleceğe yönelik finansal planlamalar yapılırken 2025 yılının yatırım fırsatlarını

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, geçen sene gerçekleşen

Aliağa Belediye Meclisi Temmuz ayı Olağan Toplantısı bu akşam gerçekleştirilecek. Aliağa