131019098
4 Mayıs 2024, Cumartesi

BERK’TEN FİYAT ETİKETİ AÇIKLAMASI

4 Eylül 2019, Çarşamba 06:45

     


Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk, Ticaret Bakanlığı tarafından, 27 Temmuz 2019 tarihli ve 30844 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren "Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" hakkında açıklamada bulundu.

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin yerli ürünler hakkında bilgi sahibi olması, yerli ürünlerin tüketiminin özendirilmesi, teşvik edilmesi ve söz konusu ürünlerle ilgili farkındalık oluşturulması amacı ile Türkiye’de üretilen mallar için etiketlerin üzerine yerli olduğunu belirtir nitelikte ayırt edici işaret konulması zorunluluğu getirilerek, ekonomik istikrara katkı sağlanmasının amaçlandığını açıkladı.

Fiyat Etiketi Yönetmeliğindeki değişiklik hakkında Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" 27 Temmuz 2019 tarihli ve 30844 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Konuyla ilgili Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk açıklamada bulundu. Oda başkanı Berk, “Söz konusu Yönetmelik Konfederasyonumuzca incelenmiş olup, esnaf ve sanatkarlarımızı yakından ilgilendiren konular aşağıda belirtildi.

Buna göre;

Etiket tanım; "Etiket: Perakende satışa sunulan malin tüm vergiler dahil satış fiyatı ve birim fiyatı, üretim yeri, ayırıcı özellikleri ve Yönetmelik ile belirlenen diğer zorunlu hususlar hakkında tüketicileri bilgilendirme amacı ile kullanılan fiyat etiketini," tanımlayacak şekilde değiştirilmiş

Yerli Üretim: 17/4/1957 tarihli ve 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununun 1 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen işletmeler tarafından Türkiye'de üretilen mallar, Türkiye'de üretilen el ve ev sanatları Ürünleri ile 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanununun 18 inci maddesinde sayılan ürünlerden Türkiye'de elde edilen veya üretilen malları

Yerli Üretim logosu: Üretim yeri Türkiye olan mallar için Bakanlıkça tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işareti, tanımlayacak şekilde yeni tanım olarak eklenmiştir.” ifadelerini kullandı.

Oda Başkanı Serdar Berk, “ Cam, naylon, karton, kağıt ve bunlara benzer maddelerden oluşan kutu, kova, şişe, kavanoz, poşet, torba ve benzeri ambalajlar içinde tüketiciye satılan malların etiketlerinde, satış fiyatlar ile birim fiyatlarının aynı boyut ve renkte olması öngörülmüşken bu zorunluluk yapılan düzenleme ile yürürlükten kaldırılmıştır. Diğer taraftan satıcı tarafından perakende satışa arz edilen malların veya ambalajlarının yahut kaplarının üzerine kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde yazılı, dijital veya elektronik etiket konulması, etiket konulması mümkün olmayan hallerde aynı bilgileri kapsayan listelerin görülebilir ve okunabilir şekilde uygun yerlere asılması zorunludur. Hizmetlerin tarife ve fiyatlarını gösteren listeler de Yönetmeliğin 5 inci madde hükmüne göre düzenlenerek asılacaktır. Hizmetlere ilişkin tarifelerde hizmetin ayırıcı özelliği, tüm vergiler dahil satış fiyatı ve bu fiyatın uygulanmaya başlandığı tarihin belirtilmesi yeterli olacaktır. Yerli üretim logosu bulunan etiketlerde ve fiyat listelerinde ayrıca üretim yerinin belirtilmesine gerek bulunmamaktadır.” şeklinde konuştu.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler