Sokaktaki canlar için yol haritası belirlendi
4 Eylül 2024, Çarşamba 07:00Tweet |
İzmir Büyükşehir Belediyesi, sokakta yaşayan sahipsiz hayvanlarla ilgili yapacağı çalışmalar konusunda yol haritasını belirledi. Paydaş kuruluşlarla yapılan toplantılar sonrası ortak akılla “Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı” hazırlandı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı, sokak hayvanlarına yönelik önemli bir çalışmayı hayata geçiriyor. Sivil toplum örgütleri, ilçe belediyelerinin veteriner hekimleri, odalar ve ilgili kurumlarla toplantılar düzenleyen Büyükşehir Belediyesi, uzun bir çalışmanın ardından “Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı”nı tamamladı. Geniş kapsamlı hazırlanan eylem planında, sokak hayvanlarına yönelik yapılacak çalışmalar madde madde ele alındı.
“Nasıl bir sorunla karşı karşıyayız onu öğreneceğiz”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay, hazırlanan eylem planına dair konuştu. İzmir’de sokakta yaşayan köpeklerin sayısının her zaman tartışıldığını aktaran Prof. Dr. Pınar Okyay, “İzmir’de rakam olarak 200 binden, 500-600 binlere çıkan sahipsiz köpekten bahsediliyor. Söylenen sayıların bilimsel bir temeli bulunmuyor. Oysa planlı yönetimin en önemli çıkış noktası gerçek bilgiye, veriye dayalı olmasıdır. Biz bu rakamları netleştirmek için çalışacağız. Sokaktaki köpekleri dişi, erkek, yavru olarak saymaya başlayacağız. Nasıl bir sorunla karşı karşıyayız onu öğreneceğiz. Eğer bir şeyi ölçemezseniz, yönetemezseniz. Yani yönetmenin birinci koşulu o sorunun boyutunu iyi bilebilmek” diye konuştu.
Mahalle bazlı çalışmalar yürütülecek
Mahalle mahalle çalışacaklarını ve tüm süreci titizlikle yürüteceklerini anlatan Prof. Okyay, “Çünkü mahalle mahalle bile eylemler çok değişebiliyor, kırsal bölge ile kentsel bölgenin farklılıkları var. Sanayi bölgeleri ile parklar olduğu zaman durumlar değişebiliyor. Bütün bunları görmüş olacağız. Gördüğümüz tabloya göre eylemleri netleştireceğiz. Yaz aylarında bazı iyi yurttaşlarımız çocuklarına hediye olarak köpek veriyor. Sonrasında bu köpekler yazlık yerlerde kalıyor. Bu çok yanlış bir uygulama ve çocuklar için de iyi bir örnek değil. Bir canlının bu şekilde kullanımı doğru değil. Biz bunların önüne düzenleyeceğimiz eğitim programları ile geçmeyi hedefliyoruz” diye konuştu. Yaptıkları çalışmanın kendilerini çok heyecanlandırdığını vurgulayan Prof. Dr. Okyay, “Çok kapsamlı ama aslında bizi çok heyecanlandıran bir eylem planı oldu. Çünkü çok görünür bir sonuç elde edeceğiz. Açıkçası bu eylem planının kentimizin “tek sağlık” yaklaşımında çok ciddi bir fark yaratacağına inanıyoruz. Birlikte daha güzel şekilde hem hayvanlarla hem ekosistemimizle yaşayacağımıza inanıyorum” dedi.
6 bölgede hayvan rehabilitasyon merkezi ve tedavi üniteleri olacak
Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanı Gökhan Özdemir de sağlıklı bir sürecin yürütülmesi adına önemli bir çalışma yaptıklarını belirterek, “Çok fazla bilgi kirliliği bulunuyor. Bu bilgilerin doğru hale getirilmesini sağlayacağız. Yine insanlarla, hayvanlar arasındaki iletişimin, iş birliğinin, gerek şehir içinde gerek kırsalda bir doğru noktayı bulması gerekiyor. Bunun da koordinasyonunu büyükşehir olarak bizim sağlamamız lazım. Eylem planının büyük bir ayağı şu; İzmir'i 6 bölgeye ayırdık. Çünkü ilçe belediyelerimizin kapasitesi belli. Bu 6 bölgede hayvan rehabilitasyon merkezi ve tedavi ünitelerimiz olacak. Bunun içinde kısırlaştırma, tedavi ve rehabilitasyon merkezleri olacak. Bu yapılanma doğrultusunda daha sağlıklı ve hızlı hizmet sunacağız” diye konuştu.
Eylem planında neler var?
Hazırlanan eylem planı kapsamında; paydaşlarla ilişkilerin ve iş birliklerinin geliştirilmesi, durum tespiti ve kapasite artırımı sağlanacak. Sahipsiz köpek popülasyonunun yönetilmesine yönelik çalışmalar hazırlanacak. Taktiksel şehircilik çözüm atölyesi yapılacak. Tüm kayıtların doğru ve güncel tutulması için dijital altyapı iyileştirilecek. Bakımevi kapasite ve nitelik artışı sağlanacak. Sahiplendirme çalışmalarına özel önem verilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin personel ile altyapısının iyileştirilmesi sağlanacak. Belirlenen metodoloji uyarınca saha araştırmaları yürütülecek. Köpek popülasyonunun insan sağlığı ve diğer hayvanların sağlığına yönelik olarak taşıdığı risklerin azaltılması için çalışmalar hayata geçirilecek.
(DERYA SÜNER)

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 25 bin sosyal konut projesinin ilk

GEMİSANDER’in olağanüstü genel kurulu 27 Mayıs’ta yapılacak.

Aliağa’da Trafik Haftası kapsamında İlçe Emniyet Müdürlüğü

Aliağa'da, Petkim Kavşağı ile Plajlar Kavşağı arasında hız sınırı 50 km olarak

Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi, 11 Mayıs Pazar günü “Anneler

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yolsuzluk soruşturması

Aliağa Belediye Meclisi Mayıs ayı Olağan Toplantısı’nda, CHP’li Meclis

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tire ilçesi Karateke

İzmir'deki balıkçı barınaklarında sahipsiz, kayıtsız ve hurda tekneler,

Nesine 3. Lig 3. Grup’ta sezonu yenilgisiz şampiyon olarak tamamlayarak 2.Lig’e

İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturması

Ekrem İmamoğlu’na destek amacıyla, 19 Mayıs’ta İzmir Gündoğdu Meydanı’nda

Aliağa Beşkardeş Köylüleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Medine

Bu yazıda, boşanma sürecine ilişkin temel bilgileri adım adım ve kapsamlı şekilde

TikTok, sadece kendi başına dans edip video çekmekten ibaret değil. Bazen birine

İş dünyasının tanınmış ailelerinden Şimşekler Ailesi’nden Abdülkerim

Aliağa Belediyesi, yapılan denetimlerde Aliağa Gemi Söküm Bölgesinde

Aliağa Belediye Meclisi Mayıs ayı Olağan Toplantısı bu akşam yapılacak. Aliağa

2. Kuzey Ege Spor Oyunları 12-17 Mayıs'ta düzenlenecek. Etkinlikte; Aliağa,

İzmir Büyükşehir Belediyesi, olası bir afet sonrasına yönelik stratejilerini

Honda, Aliağa’da motosiklet üretim tesisi kurmak üzere harekete geçti.

Aliağa Limanı'ndaki "rüşvet" iddialarına ilişkin 68 sanık hakim

CHP Aliağa Gençlik Kolları Başkanı Alp Günay Bayrak ve Halkçı Liseliler

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Ekrem İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanı adayı

Aliağa Belediyesi, vatandaşların imar ile ilgili işlemlerini kolaylaştıracak E-İmar

SOCAR Türkiye Aliağa Çayağzı Sosyal Tesisleri’nin temel atma töreni

TİS sürecinde tıkanıklık yaşayan Ravago işçileri eylemlerine devam ediyor.

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Aliağa Şubesi tarafından düzenlenen resim, şiir

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) uygulamasına ilişkin

İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi.

Nesine 3.Lig 3.Grupta namağlup şampiyon olarak tarihinde ilk kez 2.Lige yükselme

İstanbul’da hızla devam eden kentsel dönüşüm projeleri, birçok

Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde yaşanan tıkanıklık nedeniyle