131019098
2 Mayıs 2024, Perşembe

SERKAN ACAR, “ÇALTILIDERE’DE TAŞ OCAĞI İSTEMİYORUZ”

5 Mart 2020, Perşembe 07:04

     


Aliağa Belediyesi Mart ayı Olağan Meclis Toplantısı Belediye Başkanı Serkan Acar başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, Çaltılıdere Mahallesi Kuzey Kesimi 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı İlave ve Revizyonu'nun onaylanması talebinin oy çokluğu ile uygun bulunmadığına ilişkin İmar Komisyonu raporu görüşüldü.

Mart ayı olağan meclisi geçtiğimiz günlerde İdlib’de şehit olan askerlerimiz başta olmak üzere şehit olan tüm askerlerimiz için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından 4 Şubat 2020 tarihli meclis tutanağı okunup oylandı. Toplantının bilgilendirmeler bölümüne geçildi. Bu kısımda geçtiğimiz günlerde AK Parti’ye dönen Ferhat Lek, İbrahim Halil Özer, Serhat Aras ve MHP’ye geçen Eda Kılıç ile Gülten Taşbaş’ın dilekçelerine istinaden bilgilendirme yapıldı.

Gündem dışı önergeler görüşüldü

Bilgilendirmenin ardından gündem dışı 3 önerge gündeme alındı. Gündem dışı önergelerden ilki Aliağa Belediyesi’nin hissedarı olduğu tüm şirketlerin genel kurullarında Aliağa Belediyesi’ni temsil etme yetkisi Cahit Ayan’a oy birliğiyle verildi. Kurtuluş Mahallesi Güzelhisar Caddesi üzerinde bulunan yapının Ağrılar Derneği adına on yıllığına kiralanması önergesi ise plan bütçe komisyonuna havale edildi. Aliağa Gençlik Merkezi içerisinde bulunan spor salonundan dar gelirli 15-23 yaş aralığındaki vatandaşların ücretsiz yaralanması isteminin gençlik ve spor komisyonuna havalesi oy birliğiyle kabul edildi.

Hakan Turan, “Ücretler yüzde elli oranında daha az alınsın”

Gündem dışı önergelerin gündeme alınmasının ardından başkanlıktan gelen önergelerin okunup oylanmasına geçildi. Başkanlıktan gelen önergeler kısmında on madde okunup oylandı. Belediye Meclisinin 04.10.2019 tarih ve 392 sayılı kararı ile kabul edilen maddenin “İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nün 2020 yılı tarife cetvellerinde görülen lüzum üzerine; ‘İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ücret tarifesinde bulunan ücretler, sokak rayiç bedelleri oranı doğrultusunda alınır. Bu madde konut alanlarında veya karma kullanımlarda konut ağırlıklı alanlarda uygulanır. Geriye kalan alanlarda ücret tarifesi aynen geçerlidir.’ şeklinde değiştirilmesi hususu görüşüldü. Konu hakkında görüş bildiren CHP’li meclis üyesi Hakan Turan, “ Bu konunun toplum nezdinde açıklanması adına sizden bir açıklama bekliyoruz. Bir de bize gelen bir talep var. Yalnızca konutlar ve konut ağırlıklı alanlarda uygulayacaksınız. Sanayi ve ticari alanlar kapsam dışı. En azından 2020 yılı için bu ücretlerin yüzde elli oranında daha az alınması şeklinde talebimiz var.” ifadelerini kullandı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Belediye Başkanı Acar, “Harçlarla ilgili herhangi bir değişiklik yok. Harçlar zaten yasal, onların alt ve üst tabanları belirlendi. Ücretler konusunda Helvacı’da, Şakran’da rayiçleri daha düşük olan yerlerimizdekiyle rayiçleri daha yüksek olan yerlerin aynı ruhsat harçlarını ödememesi adına ücretler kısmında bir düzenleme yapıldı. Ücretler kısmında rayiçe göre hesaplama yapılıp rayiç bedel bin liraysa yüzde yüz, Şakran’da 150 liraysa yüzde 15’ini ödeyecek. Belirlenen rayiçler çerçevesinde çarpanlar oluşturulup harçlar buna göre hesaplanacak. Ancak bu hesaplamaya sanayi kuruluşlarını dahil etmedik. Sanayi kuruluşlarının zaten yapılandığı yerler bellidir.” Şeklinde konuştu. İlgili madde oy çokluğuyla kabul edildi.

Serkan Acar, “Çaltılıdere’de taş ocağı istemiyoruz”

Başkanlıktan gelen önergelerin okunup oylanmasının ardından komisyondan gelen 11 maddenin okunup oylanması bölümüne geçildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığınca 05.10.2016 tarihinde onaylanan, Çaltılıdere Mahallesi, Kuzey Kesimi 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı İlave ve Revizyonu'nun onaylanması talebinin oy çokluğu ile uygun bulunmadığına ilişkin İmar Komisyonu raporu görüşüldü. İlgili madde ile alakalı söz alan CHP’li Meclis Üyesi Musa Özcan, “Bu konuyla ilgili olarak Büyükşehir ile bir görüşmem oldu. Bu kanun ikinci ayın 20’sinde çıkmış. 11.07.1992 tarihinden önce, yapıldığı tarihteki mevzuata uygun olarak yapılan yapılarda Büyükşehir Belediye sınırları içerisinde kalan köyden mahalleye dönüşen ve ilgili idaresince kırsal yerleşim alanı kabul edilen yerleşme alanlarının sahil şeridinde kalan yapılardan belediye sınırları içerisinde olanlar dahil köy statüsünü koruyan köy yerleşme alanları mevcut haliyle korunur.” dedi. Konuya açıklık getiren Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, “Sizin burada ifade ettiğiniz konuyla bizim konumuzun hiçbir alakası yok. Şuan orası imarlı bir yer değil. Umarız burası imarlı bir yere dönüşüyor. Neticede o yasal haklar varise imarlı yerde çok daha rahat uygulanır. Şuan orası imarsız, kıyı şeridinde kalmış bir yer. Şimdi imar yapılıyor. Günübirlik tesis alnına dönüşüyor. Burası ruhsatlanabilir hale geliyor. İmar olmayan bir yerde işlem yapamazken imarlı bir yerde yasal tüm haklarını kullanabilir hale geliyor. Bizim tartıştığımız ve mahkeme sürecinde olan konu taş ocağının olduğu yer. Biz diyoruz ki Çaltılıdere’de taşocağı istemiyoruz. Mahkemeye veren şahısta hayır burası taş ocağı olarak kalsın diyor. Vatandaşımıza etki alanına gelince hepimizin mutabık olduğu bir konu var. Taşocağı Çalıtılıderemize zarar veriyor.” İfadelerini kullandı.

Hakan Turan, “Mahkeme kararına karşı gelemiz mümkün değil”

Konuyla ilgili olarak söz alan CHP’li Meclis Üyesi Hakan Turan, “Orada iki tane sorun var. Birincisi yerleşim alanında kalan özellikle kıyı kenar sınırı içerisinde kalıpta yıllar önce evini yapmış mevcut planda rekreatif sınırlar içerisinde kalan vatandaşlarımızın sorunu. Bir de mera vasıf değişikliği yapılmayan büyükşehir beş binlik planlarda üniversite olarak tahsis edilen madenin olduğu bölgede bir problem var. Asıl sorun şu; maden sahibinin açmış olduğu bir dava var. Bu dava sonucunda idare mahkemesinin vermiş olduğu bir karar var. Mera vasıf değişikliği yapılmadan binlik plan yapamazsın. Mevcut durumda hala yargılaması devam ediyor. Bu mevcut plana hayır dememizin bir gerekçesi bir kere mahkeme kararı var ortada. Mahkeme kararına karşı gelemiz mümkün değil.” Dedi. İlgili madde oy bilirliğiyle kabul edildi.

Sedat Sarı, “İşçilerin alacakları için İller Bankası ile görüştüm”

Daha sonra toplantının dilek ve temenniler kısmına geçildi. Burada söz alan İYİ Partili Meclis Üyesi Sedat Sarı, geçtiğimiz yıl belediyedeki işlerinden çıkartılan işçilerin tazminat alacakları ile ilgili konuştu. Geçen hafta Perşembe günü Ankara’da olduğunu ifade eden Sarı, “İller Bankası genel müdür yardımcısını ziyaret ettim. Aliağa Belediyesi’ndeki işlerinden çıkarılan işçilerin tazminat alacaklarının ödenmesiyle alakalı konuştum. İller Bankası’nda ne durumdayız? Bu süreç hızla ilerliyor mu? diye kendime vazife edinmek suretiyle genel müdür yardımcımızı ziyaret ettim. Genel müdür yardımcımız bana kurumun genel bakış açısını izah etti. Altyapı yatırımlarının genel anlamda öncelik olduğunu ancak böyle nakdi çıkışlar için daha sonra hassasiyet gösterdiklerini çünkü kurumun öz kaynaklarla talepleri karşıladığını, uluslararası finans kuruluşlarından kredi ve finans desteği alarak bu işleri yapmadığını, dolayısıyla daha kontrollü bir harcama yaptıklarını söyledi. Taleplerimizi sıklaştıralım. Geliri olamayan bu arkadaşlarımızın da bir an önce haklarını almaları noktasında hep beraber mücadele edelim.” dedi.

Serkan Acar, “Bilgi sahibi olmadan yaptığınız girişimler bizleri zor durumda bırakıyor”

Sedat Sarı’nın konuşması üzerine açıklamada bulunan Başkan Serkan Acar, “Birincisi bugüne kadar 36 işçimizin tazminatları ödendi. Diğer işçilerimizin tazminatlarının ödenmesi için gerekli meclis kararını 2019’un Aralık ayında aldık. Konuyu bir an evvel çözebilmek için arkadaşlar İller Bankası Bölge Müdürlüğü’ne başvurularını yaptılar. Evraklarını verdiler. Konu bölge müdürlüğü aşamasını geçti, genel müdürlük aşamasına geldi. Genel müdürlükte de tüm evraksal işlemler bitti. Şuan genel müdürlükte genel kurulu beklemekte. Onların genel kurulları da Perşembe günleri yapılıyor bildiğim kadarıyla. İller Bankası’nda bu hususta Salih Yılmaz ile görüşmüşsünüz. Yetkili kişi Selahattin Bey’dir. Biz her işimizi anlık takip ederiz. Arkadaşlarımız merak etmesin en kısa sürede sonuçlandıracağız. Sizden ricamız lütfen Aliağa ile ilgili konularda başı buyruk hareket etmeyin. Bizi bilgilendirin. Bilgi sahibi olmadan yaptığınız girişimler Aliağa’yı ve bizleri zor durumda bırakıyor. Yaşananlar neticesinde sizden ricamız Aliağamızla ilgili yapılan ve yapılacak olan işleri bize bırakınız. Siz basında dolaşmaya devam edin.” şeklinde konuştu.

39 işçinin ödemesini Aliağa Belediyesi yapacak

CHP’li Meclis Üyesi Seçil Adalet Işık da konuyla ilgili söz alarak 2014 yılında işten çıkarılan 39 kişinin ödemesinin ne zaman yapılacağını sordu. Acar, bu ay içerisinde o işçilerin de ödemesinin Aliağa Belediyesi tarafından yapılacağını açıkladı. Bir sonraki meclis toplantısının 7 Nisan 2020 tarihinde 18.00’de yapılmasının kararlaştırılmasının ardından meclis sona erdi.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler