131019098
7 Mayıs 2024, Salı

TÜRKMEX, FIRINI ATEŞLEDİ

5 Nisan 2017, Çarşamba 06:34

     


Türk ve Meksika ortaklığı ile ALOSBİ'de kurulan TÜRKMEX çinko üretim fabrikası, üretim anlamında ilk ilk fırını yaktı. Fabrika Müdürü Ali Bülbül, "Hayırlısı ile çakmağı çaktık. Adım adım üretimi gerçekleştiriyoruz. İleriki günlerde protokolün ve Meksika devlet yetkililerinin de katılacağı bir törenle açılışımızı gerçekleştireceğiz inşallah" dedi.

Kayseri'de faaliyet gösteren Çinkom A.Ş. ile Meksikalı ZINC Nacional SA.nın ortaklaşa olarak Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde (ALOSBİ) çinko üretim tesisinde ilk fırın ateşlendi. ALOSBİ'de 100 bin metrekarelik bir alanda kurulan ve inşaatı yaklaşık 2 yıldır süren dev fabrikanın çalışanları, geçtiğimiz günlerde üretimin ilk kıvılcımı anlamına gelen fırının ateşlenmesinin ardından bir de mini tören düzenlediler.

Fabrika Müdürü Ali Bülbül ile diğer idarecilerin katıldığı törende; fırın ateşlenmesi şerefine dualarla kurban kesildi, tepsilerle baklava dağıtıldı. Fabrika Müdürü Ali Bülbül, "Arkadaşlarımızla kendi aramızda fabrikanın sembolik olarak üretime geçtiğini belirten mini bir tören yaptık. Hayırlısı ile adım adım üretimi gerçekleştiriyoruz. Tüm testlerimizi yaptıktan sonra ileriki günlerde Protokolün ve Meksika devlet yetkililerinin de katılacağı bir törenle açılışımızı gerçekleştireceğiz. Ben, ilk harç konulduktan bu yana özveri ile çalışan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" dedi.

100 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Kurulan tesiste demir çelik bacalarından çıkan külün içindeki çinkonun ayrıştırılarak zenginleştirilmiş çinko konsantresi üretilecek. Yıllık yaklaşık 110 bin ton ham madde işleyerek bundan 40 bin ton ürün elde edilecek. İlk etapta 30 milyon dolarlık, ilerleyen yıllarda 50 milyon doların üzerinde ihracat hedefleniyor. Yatırımda 100'den fazla kişiye iş imkanı sağlanmakta.

(ŞAHAP AVCI) 







 
Son Eklenen Haberler