Meslek Fabrikası’ndan istihdamı artıracak iki proje
5 Ağustos 2023, Cumartesi 06:28Tweet |
İzmir’de kadın istihdamını artırmak için çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Meslek Fabrikası bünyesinde iki projeyi daha hayata geçirdi. Hijyenik ped üretimi için “Adettendir Üretiyoruz”, hazır giyim sektörü için de “Altın İğne” projeleri Başkan Tunç Soyer’in katıldığı etkinlikle tanıtıldı. Yüzde 40 istihdam garantili Altın İğne projesinden mezun olan kursiyerlere sertifikalarını veren Başkan Tunç Soyer, “Ele ele verirsek büyük işler başarabiliriz. İnanıyorum ki istihdam sayıları gittikçe artacak, çünkü bu projeler doğru projeler” dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kadınların işgücü piyasasına katılımlarını desteklemek ve kentteki kadın istihdamını artırmak amacıyla 9 Eylül Rotary Kulübü ve Ege Giyim Sanayicileri Derneği işbirliği ile yürütülen Altın İğne projesi sertifika törenine ve “Adettendir Üretiyoruz” projesi kapsamında ped üretimi, sağlık, sosyal, ekoloji gibi başlıkları içeren atölyelerin tanıtım etkinliğine katıldı. Meslek Fabrikası Halkapınar Kurs Merkezi’nde düzenlenen programa İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, İzmir Kent Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Nilay Kökkılınç, Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu Başkanı Ayda Özeren, Ege Giyim Sanayicileri Derneği 14. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Temel ve Endüstriye Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ateş, Sun Tekstil Ar-Ge Teknoloji ve Malzeme Geliştirme Yöneticisi Sinem Öztürk ve kursiyerler katıldı.
Geleceğe ışık tutuyorsunuz
Altın İğne ve “Adettendir Üretiyoruz” projeleri hakkında verilen bilgilerin ardından konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Kimileri için bu hikaye küçük olabilir ama bu hikayede bir imza var. Bir başarı hikayesi var. Bir emeğin ürünü var. Ortak paydada buluşma var. Bize bütün bu yapılan işler gösteriyor ki ele ele verirsek, dayanışma içerisinde olursak büyük işler başarabiliriz. Hem içeriği hem de yöntem gereğince büyük bir proje. İyi ki birlikteyiz. Biz çok daha iyilerini yapacağız. Siz değerli kursiyerlerimiz de aile ekonominize ne güzel katkı verecek bir işe adım atıyorsunuz. Sadece ekonomik anlamda değil arkadaşlarınıza, akrabalarınıza ve geleceğe ışık tutuyorsunuz. İnanıyorum ki istihdam sayıları gittikçe artacak, çünkü bu projeler doğru projeler” dedi.
Hem hijyenik hem ekonomik ped ürettik
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ekonomik krizde gençlerin en büyük ihtiyaçları olan hijyenik ped için “Adettendir Üretiyoruz” adıyla bir atölye çalışması başlattıklarını dile getiren Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Temel ve Endüstriye Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ateş, “Adettendir Üretiyoruz projesine bir buçuk yıl önce başladık. Özellikle yaşadığımız depremlerde pedin insan hayatında ne kadar önemli olduğunu anladık. Antimikrobiyal etkinliği olan bir pedi üretmeyi ve bunu sizlere sunmayı başardığımızı düşünüyorum” diye konuştu.
Sürdürebilir bir dönüşüm yaratmaya devam edeceğiz
Sun Tekstil Ar-Ge Teknoloji ve Malzeme Geliştirme Yöneticisi Sinem Öztürk ise “Son yıllarda artan ekonomik zorluklarla beraber hijyenik ürünlere ulaşmada güçlük çekiyoruz. Hem çevreci bakış açısı hem de ekonomik zorluklar nedeniyle ortak bir noktada buluştuk. Beraber çalışmaya başladık. Yoksulluk gün geçtikçe artıyor. Bu, periyodik dönemlerde sosyal eşitsizlik yaratıyor. Bir ped yüzde 80 plastik malzemeden oluşuyor. Bu dünyaya büyük bir yük. Biz ekip arkadaşlarımızla çok kolay ulaşılabilir, evde yapılabilir, yüzde yüz doğal yapısıyla öne çıkan kumaşlarla bir yandan cebimizi bir yandan da gezegenimizi koruyoruz. Sürdürülebilir bir dönüşüm yaratmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Altın İğne Projesi örnek olacak
Hazır giyim ve tekstil sektöründe Türkiye’nin AB ülkeleri tarafından tercih edilen ülke konumunda olduğunu ifade eden EGSD 14. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, “En büyük sıkıntımız kalifiye elaman eksikliğidir. Ara eleman değil ‘ana eleman’ olarak her fırsatta vurguladığımız teknik eleman ihtiyacı için paydaş kurumlar ile bir araya geldik. İzmir’de yaşayan kadınların hazır giyim ve tekstil sektöründe meslek edinmesi amacını taşıyan Altın İğne projesi ile nitelikli eleman yetiştirerek sektörümüzdeki önemli bir ihtiyacın karşılanmasını hedefliyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası’nın Bayraklı, Karabağlar ve Halkapınar’daki kurs merkezlerinde oluşturulan eğitim sınıflarına kursiyerler kabul edildi. Derneğimizin üyesi firmaların destekleri ile sağlanan kumaşlar kursiyerler tarafından nihai ürün haline getirildi. Kurs süresince, üyelerimiz eğitim alan kadınlar ile bir araya gelerek mülakat yaptı ve sonuçta üyelerimizin aradığı işgücü sağlandı. Örnek işbirliği projesi olarak gösterebileceğimiz bu projede eğitim alan kursiyerler, eğitimleri süresince sektörün ihtiyacı doğrultusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kalifiye eğitimcileri tarafından yetiştirildi” diye konuştu.
Bir yılda 150 kadın istihdam etmeye çalışıyoruz
Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu Başkanı Ayda Özeren, “Şahane bir gün bugün. Gelecek dönemin umut büyücüleri olduğumuzu düşünüyorum. Kadınları iş hayatına teşvik etmek ve daha ferah daha adil bir geleceğe taşımak için çok çalışmak gerek. Bundan 20 yıl önce regl konuşamadığımız bir toplumken bunun için el ele verip proje üretebiliyoruz. İzmir’de yetişmiş ve kalifiye eleman eksikliğini bu projelerle geliştiriyoruz. Bir yılda 150 kadın istihdam etmeye çalışıyoruz. Ekonomiye katkısını fersah fersah göreceğiz. Bu mesele sadece kadınların meselesi değil, kadın erkek daha çok çalışmamız gerek” dedi.
Pazartesi günü ilk iş günüm olacak
Meslek Fabrikası dikiş kursundan mezun olan 21 yaşındaki Ebru Altın, “1 buçuk ay süre eğitim aldım ve hemen işe girdim. Meslek Fabrikası olmasaydı hayallerimizi gerçekleştiremezdik. Gördeks Tekstil’de makinacı olarak işe başlayacağım. Pazartesi günü ilk iş günüm olacak. Çok mutluyum ve heyecanlıyım” ifadelerini kullandı. Altın İğne projesiyle dikiş eğitimi alan kursiyer Demet Özmen ise, “Sosyal medyada gördüğüm kursa kayıt oldum. 2 aylık eğitim sürecinin ardından sertifika aldım. Hem kendi tarzımı yansıttım hem de iş sahibi oldum. İyi ki dikiş kursuna yazılmışım, iyi ki Meslek Fabrikası’nda eğitim almışım” dedi.
Neden Adettendir Üretiyoruz atölyesi?
Gençlerin en önemli ihtiyaçlarından birinin hijyenik kadın pedi olduğunu belirtmesi üzerine harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Adettendir Üretiyoruz" projesini başlattı. Regl yoksulluğuna karşı “Hijyenik ped ihtiyaçtır, lüks değil” sloganıyla hayata geçirilen proje kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası Halkapınar Kurs Merkezi’nde 18-29 yaş arasındaki kadınlarla ped üretimi atölyesi yapılacak. Hijyenik ped için uygulanan yüzde 20 KDV oranı ürün fiyatının yüksek olmasına neden oluyor. "Regl yoksulluğu" hem sağlık hem de sosyal yaşamda sorunlara sebep oluyor. Hijyenik pedler doğaya bırakıldığında en az 200 yılda yok oluyor veya yakıldıklarında zehirli bir gaz olan dioksin ortaya çıkıyor.
Altın İğne Projesi nedir?
Altın İğne projesi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kentte refahı büyütme ve adil paylaştırma hedefi doğrultusunda İzmir’de işgücü potansiyelini attırmak ve kalifiye eleman yetiştirmek için başlatıldı. 9 Eylül Rotary Kulübü ve Ege Giyim Sanayicileri Derneği işbirliğiyle yapılan “Altın İğne” projesiyle Büyükşehir Belediyesi, bebek giysileri dikimi alanında kadın ve genç istihdamını artırmayı hedefliyor. Kursiyerlere eğitim sonunda yüzde 40 istihdam garantisi sağlıyor. (HABER MERKEZİ)
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Körfez'e kirli
MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, “Millet Vekiliyle Buluşuyor”
Aliağa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümü
Tüpraş, Kara Dolum Dijital Müşteri Deneyimi Projesi’ni tamamladı.
CHP Aliağa İlçe Başkanlığı’nda eğitim alanındaki sorunlara dikkat çekmek
İzmir Körfezi'ndeki kirlilik ve balık ölümleri nedeniyle İzmir
Türkiye’deki ekonomik kriz nedeniyle ikinci el eşya bağışı kampanyasını
Yozgat Boğazlıyan T Tipi Kapalı Cezaevinde kaldığı koğuşta kendisini asarak intihar
Aliağa Petkimspor'un ev sahipliğini yaptığı Ege Cup 2024 hazırlık turnuvasının
Tiktok, sosyal medya dünyasında büyük bir etki yaratıyor ve içerik
CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz
İzmir’in kurtuluşunun 102’nci yıl dönümünü kutlama
Konak’ta 2 kişinin elektrik akımına kapılarak ölümüne ilişkin
Zem Raf, depo ve endüstriyel alanlarda kullanılan raf sistemleri konusunda geniş
Haydarpasha Palace Otel, Alanya'nın Türk Rivierası'nda yer alan en seçkin
Su, yaşamın en temel gereksinimlerinden biridir. Hem içme suyu olarak hem de
Boran Reklam, işletmelerin ihtiyaçlarına uygun, dikkat çekici ve dayanıklı
Güvenlik, modern işletmelerin ve kamu alanlarının en temel gereksinimlerinden
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir Körfezi'ndeki
CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un
Avukat Yusuf Ozan Karakaş tarafından kurulan AN-KA Hukuk Bürosu düzenlenen
Aliağa Petkimspor'un ev sahipliğinde düzenlenen Ege Cup'ta final maçları
PUBG Mobile oyunu telefonlar üzerinden oynanan eğlenceli bir oyundur. Oyuna bir
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Çevre ve Şehircilik
İzmir Valiliği, şehrin düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümünde
STAR Rafineri, üretime ilk kez planlı şekilde ara vererek tesisteki tüm
Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi ile Aliağa Küçükşeyler Anaokulu
Aliağa Sivaslılar Kültür ve Dayanışma Derneği, Sivas Kongresi’nin
Aliağa Belediye Meclisi Eylül ayı Olağan Toplantısı’nda konuşan CHP’li
Cumhur İttifakı İzmir Kadın Meclis Üyeleri ile bir araya gelen AK Parti İzmir
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç
AstraZeneca Türkiye, Aliağa’nın Yeni Şakran Beldesi'ndeki Afacan Gençlik