Kuraklık çiftçiyi endişelendiriyor
6 Mart 2023, Pazartesi 07:00Tweet |
Mevsim itibarıyla ekili alanlarında ağırlıklı olarak tahıl bulunan İzmir'de, kuraklık nedeniyle verim kaybı endişesi yaşanıyor. Türkiye genelinde yağışlar, 1 Ekim 2022-31 Ocak 2023 dönemini kapsayan 2023 su yılında, normallerin ve geçen yılın altında gerçekleşti.
İzmir’de ağırlıklı olarak tahıl bulunan ekili alanlarda, kuraklık nedeniyle verim kaybı yaşanıyor. Yağış normali 297,2 milimetre olan ve 2022 su yılında 300,6 milimetre yağış alan Ege Bölgesi'ne, 2023 su yılında 206,1 milimetre yağış düştü. Ege'nin tarımsal üretimde önemli kenti İzmir, şubat ayını da uzun yıllar ortalamasının altında yağışla geçirdi. Kentte yağışların yetersizliği, içme suyu ve sulama barajlarındaki su seviyesine olumsuz yansırken, çiftçileri de verim konusunda endişelendiriyor.
Buğday filizi çimen boyunda kaldı
İzmir Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı İbrahim Erdallı, yılda 4 ürün alınabilen verimli topraklara sahip bölgede kuraklığın tarımsal üretime olumsuz yansıdığını söyledi. Kış aylarında ürünleri etkileyecek ölçüde sadece 3 kez yağmur yağdığını anlatan Erdallı, sonbaharda da kuraklık nedeniyle özellikle kıraç arazilerde tahıl ekimini yaklaşık 1 ay ertelediklerini hatırlattı. Erdallı, geç ekilen buğdayın filizlendikten sonra soğuk ve kurak bir hava ile karşılaştığını kaydederek, şöyle dedi: "Kurak gitmesi sadece buğdayı değil bütün ürünleri etkiledi. Baklagil tamamen sulama ister oldu. Kışlık sebzeler hala sulanıyor. Buğday da sulamadan olmayacak pozisyonda. Çiftçi ne gübresini atabildi ne de başka bir bakım yapabildi. Şu anda 'kardeşlenme' döneminde buğday. Buğdayın boyu 5 santimetrede kaldı. Normalde bu mevsimde bizim bu bölgemizde buğday en az 25-30 santimetre olması lazımdı. Yani biz halk arasında işte 'Dizimize yaklaşır' derdik. Yani buğdayın içinde yürüdük mü bayağı bir paçalarımız ıslanırdı. 5 santimetrede olduğu için sadece çimen gibi kaldı. Eğer bu şekilde yağmur yağmazsa, sulama imkanı olan çiftçilerimiz arazisini sularsa bir nebze kurtarabilir ama sulanamayan arazilerde ürün de alamazlar."
“Geçen seneki aldığımız rekoltelere yetişeceğimizi sanmıyorum”
Erdallı, yağmur gelse bile buğday veriminin halihazırda etkilendiğini belirterek, şunları söyledi: "Yağmurlar eğer olumlu geçerse geçen seneki aldığımız rekoltelere yine yetişeceğimizi sanmıyorum. Geçen yıl 1 dekarda 800 kilolara kadar çıkmıştık. Bir ton alan arkadaşlarımız olmuştu ama şu anda bu kuraklıktan dolayı 600 kilolara düşebilir en iyi yerlerde. Geçen seneki aldığımız tonajları alacağımızı düşünmüyorum yani. Yüzde 20-30 gibi şu anda her şey normal giderse buğdayda bir verim kaybı var." İzmir'de buğday ekili kıraç arazilerde imkanı olanların sulama yaptığını ifade eden Erdallı, "Eğer yağmur yağmazsa 1 hafta 10 gün içerisinde bütün çiftçilerimizin sulamaya geçmesi lazım." ifadelerini kullandı.
“Kuraklık önümüzdeki yılları da etkiliyor”
Sulama barajları ve yer altı sularının da kuraklıktan olumsuz etkilendiğini vurgulayan Erdallı, "Gediz, Bakırçay bölgesindeki arkadaşlarımız barajlarda su olmadığını söylüyorlar. Geçen yıl pamuğa barajlarda su olmadığından dolayı bir defa su verdiler. Belki belli bir bölüm kurtarabildi ama bu yıl eğer barajlarda su yoksa onlar yazlık ürün de ekemeyecek. Onun dışında yazın ekili olacak mısır, kavun, karpuzda da sıkıntı başlayacak. Barajlarda su olmayınca nasıl sunulacak. Kuraklık sadece yani bu yılı değil önümüzdeki yılları da etkiliyor." diye konuştu.
(AA)

Petpal, evcil hayvan sahiplerine çeşitli ve kaliteli mama seçenekleri

Günün her saati, herhangi bir yerde aracınızın anahtarlarını kaybetmek veya

Aliağa Fotoğraf Atölyesi Derneği’nin (AFADER) 3. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi.

TFF 3. Lig 1.Gruptaki 12.Hafta müsabakasında deplasmanda Ayvalıkgücü

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi'nin 9. haftasında deplasmanda Fenerbahçe

Kıbrıs, güzel plajları, tarihi zenginlikleri ve eşsiz kültürel deneyimleriyle

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 yılı bütçesi 45 milyar

CHP Aliağa İlçe eski yöneticisi Ilgın Kavaklıoğulları, partisinden Aliağa

İzmir’de yıllarca progressive metal yapmış olan müzisyenlerin Türkçe

İzmir merkezli 10 ildeki operasyonlarda şüphelilerin yasa dışı bahis ve suçtan

24 Kasım Öğretmenler Günü Aliağa’da etkinliklerle kutlandı. 24

Alia Park Atla Terapi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde faaliyet gösteren Alia

Günümüzde, sağlığımıza özel bir önem gösteriyoruz ve

Yerel seçimler yaklaşırken CHP’nin Aliağa’daki belediye başkan

İzmir'de düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 5 kilo 403 gram sentetik uyuşturucu

Cilt sağlığı ve genç bir görünüm elde etmek için herkesin

Saadet Partisi Aliağa İlçe Başkanı Mahmut Koç, Aliağa Belediye Başkanlığı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’in kurtuluşunun

İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şube Başkanı Adem Şimşek, Aliağa’nın Kocaeli’den

Tüpraş, Fuel-Up biyoyakıt projesiyle Avrupa Komisyonu tarafından 1 milyon Euro

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2019 yılındaki seçim

Aliağa’nın Çaltılıdere Mahallesi’nde yapımı devam eden Dokuz Eylül

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aliağa ve Karabağlar’da 21 Kasım –

SOCAR Türkiye, Ege Çağdaş Eğitim Vakfı ile “Dünyanın Geleceği

Avrupa'nın alanında en büyük moda fuarlarından biri olarak gösterilen

İzmir’in Karaburun ilçesine bağlı Badembükü mevkiinde dedesinden

CRM Medya Yönetici Ortağı Erol Sarı İşletmeler Arası İlişkilerde Dijital Dönüşümün

Saadet Partisi İzmir İl Başkanlığı, İsrailli yetkililer hakkında suç duyurusunda

Aliağa Ticaret Odası (ALTO), eğitim programları kapsamında “İhracat İşlemleri

Kınık’ta, Batı Anadolu Çepni Boyu Kültür ve Dayanışma Programı