Havzaların kuraklık haritası çıkarılıyor
7 Ağustos 2024, Çarşamba 07:26Tweet |
Bilim insanları, Ege Bölgesi'ndeki Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Gediz havzalarının 1940 yılından 2100'e kadar olan kuraklık durumunu inceliyor.
Yaşar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Jafar Sadegh Safari öncülüğündeki bilim insanları, Ege Bölgesi'ndeki Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Gediz havzalarının 1940 yılından 2100'e kadar olan kuraklık durumunu inceliyor. Üniversiteden yapılan açıklamaya göre Doç. Dr. Safari; Bursa Teknik Üniversitesinden Doç. Dr. Babak Vaheddoost, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nden Dr. Mustafa Nuri ve yüksek lisans öğrencisi Farzad Rotbei ile birlikte bölgenin 1940 yılından bugüne kadarki kuraklık değerlerini inceledi. Açıklamada görüşlerine yer verilen Doç. Dr. Jafar Sadegh Safari, projenin çalışma alanı ve uygulanan metotlarla ilgili bilgi verdi. Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Gediz havzalarının Türkiye'nin batısında yer alan önemli tarımsal ve endüstriyel alanlar olduğunu aktaran Safari, araştırma alanlarının bu bölgeler olduğunu belirtti.
Gediz Havzası'nda ciddi kuraklık riskleri söz konusu
Safari, çalışmada, dört farklı genel dolaşım modeli ve iki emisyon senaryosu kullanılarak, 2099 yıllına kadar kuraklık projeksiyonları oluşturulduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: "Çeşme, İzmir ve Selçuk gibi istasyonlara göre 2100 yılına kadar sırasıyla 250, 220 ve 220 kurak ay yaşayacak. Bu, bölgenin uzun ve şiddetli kuraklıklarla karşı karşıya kalacağını göstermektedir. Daha iyimser bir senaryoda da bölgedeki birçok istasyon için 150'den fazla kurak ay yaşanacak. Ayrıca araştırma, Ege Bölgesi'ndeki kuraklık dağılımının coğrafi olarak da değişkenlik göstereceğini ortaya koymaktadır. Örneğin, Büyük Menderes Havzası yüksek rakımlı alanları içermesine rağmen, bu bölgeler bile gelecekte ciddi kuraklıklarla karşı karşıya kalacak. Küçük Menderes Havzası, kıyıya yakın bir bölge olsa da, uzun kurak dönemler yaşayacak. Hem yüksek hem de alçak rakımlı alanları içeren Gediz Havzası'nda da ciddi kuraklık riskleri söz konusu."
Tarımsal ve endüstriyel faaliyetleri olumsuz etkileyecek
Kuraklığın, Ege Bölgesi'ndeki tarımsal ve endüstriyel faaliyetleri de olumsuz etkileyeceğini dile getiren Doç. Dr. Safari, artan kuraklık riskinin bazı önlemleri de gerekli kıldığını anlattı. Safari, bölgedeki su yönetimi ve tarımsal planlama stratejilerinin, bu riskleri minimize edecek şekilde yeniden değerlendirilmesi gerektiğini dile getirerek, "Araştırma sonucunda elde edilen bulguların karar vericiler ve ilgili kuruluşlar tarafından kullanılarak, bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlayabileceğini düşünüyorum. Bu önemli çalışma, Ege Bölgesi'nin gelecekteki kuraklık risklerini anlamak ve yönetmek için kritik bilgiler sunmakta ve daha geniş bir iklim değişikliği ile mücadele çabalarının parçası olarak değerlendirilmektedir." ifadelerini kullandı.
(AA)

MHP İzmir İl Başkanlığı’nın Geleneksel İftar Yemeği yoğun katılımla gerçekleştirildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, 22 Mart Dünya Su Günü

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) ve Temel

18-24 Mart tarihleri arasında kutlanan Yaşlılara Saygı Haftası kapsamında, Sağlık

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Ekrem İmamoğlu'nun

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından

Aliağa Limanları İstişare Toplantısı, İzmir Ticaret Odası'nda gerçekleştirildi.

Aliağa Petkimspor, Basketbol Şampiyonlar Ligi son 16 turu K Grubu beşinci hafta maçında

Spor karşılaşmalarını canlı olarak izlemek, taraftarlar için unutulmaz bir

İMEAK DTO Aliağa Şubesi; resim, şiir ve kompozisyon yarışmasının bu yıl 5’incisini

Basketbol Şampiyonlar Ligi Son 16 Turu K Grubu'nda Aliağa Petkimspor çeyrek

Protez Tırnak Kursu Alarak Kendi İşinizi Kurun! Güzellik sektörüne

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Aliağa ve Menemen’deki vatandaşların belediyelerden

Koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında İzmir’in 30 ilçesinde ağız ve diş

ESHOT, Kınık-Aliağa arasında hizmet verecek yeni hattı devreye soktu. ESHOT Genel

Aliağa Petkimspor, Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nin 21. haftasında

Aliağa Belediyesi Spor Okulları’nda eğitim gören güreş ve karate kursunun

CHP Aliağa İlçe Başkanı Ali Serçe, Aliağa Belediye Meclis Üyeleri

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzdemir Enerji Aliağa Termik Santrali’nin

Aliağa MHP İlçe Başkanlığı, Ramazan ayı dolayısıyla ''Mahalle Mahalle,

Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, ilçede görev yapan sağlık çalışanlarıyla

Kolay Olmayacak, Yeniden Tanışalım ve Rüya Tasarımcısı kitaplarının yazarı Tuğba

Nesine 3. Lig 3. Grup’ta mücadele eden Aliağaspor FK, 24. hafta karşılaşmasında

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Türkiye’nin cumhuriyet

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, Alevi Kültür Dernekleri

İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi, bu yılki iftar programını Aliağa Belediyesi

Aliağa Ticaret Odası (ALTO), Excel programı ile ilgili eğitimleri yoğun talep üzerine

Hataylı 16 yaşındaki genç yazar Furkan Dağlı, edebiyat dünyasına hızlı

İzmir Körfezi’ne evsel atık suların arıtılmadan deşarj edildiği iddialarının

Helvacı kilimi, Aliağa Belediyesi’nin başvurusu sonucunda Türk Patent ve

12 Mart Dünya Deliryum Farkındalık Günü dolayısıyla Sağlık Bilimleri