131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

İŞÇİLERİN TAZMİNATLARI KOMİSYONDA GÖRÜŞÜLECEK

7 Kasım 2019, Perşembe 07:00

     


Aliağa Belediyesi’ndeki iş akitleri fesih edilen veya emekli olan 281 personelin kıdem ve ihbar tazminatlarının İller Bankası’ndan kredi olarak temin edilebilmesi için Belediye Başkanına yetki verilmesi hususu Belediye Meclisinin Kasım ayı Toplantısında oy birliği ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

Aliağa Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı Belediye Başkanı Serkan Acar yönetiminde gerçekleştirildi. Toplantıda meclis üyelerinin görüşüne sunulan 24 madde tek tek oylandı. Aliağa Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantı 1 Ekim 2019 ve 4 Ekim 2019 tarihli meclis tutanaklarının okunup oylanması ile başladı. Ardından başkanlıktan gelen önergeler ve komisyondan gelen raporlar görüşülerek meclis üyelerinin oylamasına sunuldu.

Tazminat konusu Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi

Başkanlıktan Gelen Önergeler kapsamında oylamaya sunulan; belediyede ve belediyeye bağlı ortaklığı olan şirketlerde çalışıp iş akitleri fesih edilen veya emekli olan 281 personelin kıdem ve ihbar tazminatlarının İller Bankası’ndan kredi olarak temin edilebilmesi için Belediye Başkanına yetki verilmesi hususu oy birliği ile Plan, Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

İYİ Parti, borçlanma limitinin düşürülmesi için önerge verdi

Toplantıda, gündem dışı önergeler kısmında; 3 Temmuz tarihli meclis toplantısında Aliağa Belediye Başkanlığı’na 100 Milyon TL, Aliağa Belediyesi Petrol A.Ş.’ye 50 Milyon TL ve Aliağa Belediyesi Jeotermal A.Ş.’ye 30 Milyon TL banka kredisi kullandırmak üzere verilen yetkinin limitlerinin fazla olduğu gerekçesiyle bu meclis kararının tadil edilerek limitlerin; Aliağa Belediye Başkanlığı’na 60 Milyon TL, Aliağa Belediyesi Petrol A.Ş.’ye 20 Milyon TL ve Aliağa Belediyesi Jeotermal A.Ş.’ye 10 Milyon TL olarak düşürülmesi yönünde konunun yeniden meclis gündemine alınmasını içeren, İYİ Partili Meclis üyeleri Sedat Sarı ve Gülten Taşbaş tarafından sunulan madde gündeme alındı. Gündem dışı madde CHP’li meclis üyelerinin ret oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.

Turan: “Gündem dışı önerge hukuka aykırı”

Toplantının dilek ve temenniler bölümünde söz alan CHP Grup Sözcüsü Hakan Turan, Aliağa Belediyesi’nin 3 Temmuz’da gerçekleştirilen meclis toplantısında, Belediye Başkanlığına ve Aliağa Belediyesine bağlı şirketlere verilen borçlanma limitlerinin yeniden görüşülmesini içeren gündem dışı önergenin hukuka aykırı olduğunu söyledi. Turan, “Bunun kanunen bir geçerliliği yok. Çünkü önceki 180 milyon TL’lik borçlanma yetkisinin revizyonu şeklinde bir önerge. Bu, yargı sürecinde olan bir konu. Yerindeliğinin ve hukuka uygunluğunun denetlenmesi açısından, söz konusu önerge madde madem gündeme alındı, Plan ve Bütçe Komisyonu denetiminden geçmesi gerektiği kanaatindeyim. İkinci bir yanlış yapmayalım. En azından oradan bir değerlendirme çıksın. Oradan çıkan raporu oylayalım. Eğer bu talebimiz kabul görmeyecekse biz zaten grup olarak bu gerekçeyle bunu reddedeceğiz.” dedi.

Sarı: “İşçiler bir an önce tazminatlarına kavuşacak”

Hakan Turan’ın ardından söz alan İYİ Partili Meclis Üyesi Sedat Sarı, öncelikle işçilerin tazminatlarının ödenmesinin Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilmesi konusu ile ilgili olarak değerlendirmede bulundu. Sarı, “İşlerinden çıkarılan işçilerin tazminat hakları ile alakalı ciddi bir beklenti vardı. Bunun aylarca sonuçlanamaması neticesinde de bireysel bir sıkıntıdan öte toplumsal bir travmaya dönüştüğüne şahit olduk. Belediye Başkanı ve yönetimi, her mecliste İller Bankası’ndan borçlanmak suretiyle ve bazı ön şartlarla bunun kabul edilmesi ile ilgili önümüze bir önerge getiriyordu. ‘Zaten belediyenin yeterli bütçesi varken neden ekstra bir borçlanma talebiyle İller Bankası’ndan alınacak krediyle bu işçilerin tazminatlarının ödenmesi noktasına gidiliyor’ diyilerek aslında bir anlamda inatlaşma ortaya çıkıyordu. Ama bir yandan da çadırlardaki ve sokaklardaki işçi kardeşlerimizin mağduriyetleri de maalesef her geçen gün artıyor. Dolayısıyla bu anlamda birilerinin sorumluluk alması gerekiyordu. İYİ Parti İlçe Başkanımız Yavuz Adar başkanlığında olmak üzere ki bu onun fikridir. Onunla beraber iki haftadır ciddi bir çalışma yürüttük. Bu iki haftada Belediye Başkanımız Serkan Acar’la, işçi arkadaşlarımızla ve akabinde de CHP İlçe Başkanı, meclis üyeleri, diğer partilerin meclis üyeleri ile de yaptığımız istişarelerde ortak bir noktaya varıldı. İşçiler bir an önce tazminatlarına kavuşacak. Bunun yolu bu günkü meclis kararıyla da açıldı. Ancak ilk aylarda çıkarılan işçi arkadaşlarımıza, işe geri dönüş davalarından vazgeçilmesi şartı ile bu tazminatlarının ödenmesi noktasında bir sözleşme imzalatılıyordu. Biz bunu çok vicdani bulmuyorduk. İşçi arkadaşlarımızın mahkeme haklarının elinden alınmaması, işe geri dönüş davalarının önünün açık tutulması kaydıyla bir protokole varılmasını hedefliyorduk. Bu anlamda görüşmeler olumlu sonuçlandı. Bir uzlaşma ortaya çıktı. Bu gün de gördük ki 281 işçinin İller Bankası marifetiyle tazminatlarının ödenmesi meclisten geçmiş oldu. Bu tazminatların bir an önce ödenmesi için bugün doğrudan kabul oyu da verilebilirdi. Ancak Plan ve Bütçe Komisyonu’na giderek, daha şeffaf ve daha anlaşılabilir bir planlama yapılarak, 1 ay gecikme ile de olsa bu önergenin geçmesine işçi arkadaşlarımız da olumlu baktı. Bu anlamda da bugün bu süreç başlamış oldu. Ben emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

“Borçlanma yetkisinde revizyona gidilmesini talep ettik”

3 Temmuz’da gerçekleştirilen meclis toplantısında, Belediye Başkanlığı’na ve Aliağa Belediyesi’ne bağlı şirketlere verilen borçlanma limitlerinin yeniden görüşülmesini içeren gündem dışı önerge ilgili de konuşan Sarı, “Malum, 3 Temmuz tarihli Belediye Meclisi Toplantısı’nda Belediye Başkanına 180 Milyon TL borçlanma yetkisi verildi. Bu baktığımızda çok kolay hazmedilecek bir rakam değildi. Biz belediyemizin kredibilitesinin çok yüksek olmasından rahatsız değiliz. Sadece ortaya çıkacak borç yükünün olası ödenemeyecek duruma gelmesi endişesinden dolayı bu duruma karşı çıkıyoruz. Biz işçi arkadaşlarımızın tazminatlarının ödenmesi noktasında bir öneri getirirken Aliağa Belediye Başkanına, bir yandan da bu borçlanma yetkisinde de bir revizyona gidilmesini, en azından 180 Milyon TL’ye göre daha kabul edilebilir bir duruma getirilebilmesi noktasında kendisinden bir talepte bulunduk. Belediye Başkanı bu anlamda da bir fedakârlıkta bulundu. Bu gün gündem dışı olarak verdiğimiz önergenin de özünde bu var. Bu da onaylandı. Hayırlı ve uğurlu olsun. İnşallah işçi çıkarılmaları artık olmasın. Emek en kutsal değerdir.” dedi.

Özşahin; “Başkan mevcut imkanlarla bu arkadaşlarımızın haklarını ödeyebilirdi”

Dilek ve temenniler bölümünde söz alan CHP’li Belediye Meclis Üyesi Oğuzhan Özşahin ise, “İşten çıkarılan arkadaşların tazminatlarının ödenmesi üzerinden herhangi bir inatlaşma yoktur. Bu konu ondan dolayı bu noktaya gelmedi. Bir şekilde bizim onayımızın olmadığı, hali hazırda almış olduğunuz bir kredi olduğu için, tekrardan borçlanma olmaması adına bu güne kadar bu konuyu reddettik. Şuna da katılmıyorum, Sayın Serkan Acar ile uzlaşmamız neticesinde buraya vardık diye bir şey yok. Sayın Başkanın mevcut imkanlarla bu arkadaşlarımızın haklarını ödeyebileceğini düşünüyorum.” diye konuştu.

Aliağa Belediyesi Kasım ayı Olağan Meclis Toplantısı, dilek ve temennilerin ardından bir sonraki meclis toplantısının 3 Aralık 2019 Salı günü saat 18.00’de yapılmasına karar verilmesi ile sona erdi.

(VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler