131019098
24 Nisan 2024, Çarşamba

Çıtaklılar arazilerini istiyor

8 Haziran 2022, Çarşamba 06:54

     


Aliağa’nın Çıtak Mahallesi sakinleri, iddialarına göre 2004-2007 yılları arasında makbuz karşılığında satın aldıkları, fakat tapularının bu seneye kadar ellerine ulaşmadığı arazilerinin peşini bırakmayacaklarını belirtti.

Edinilen bilgiye göre, Aliağa’nın Çıtak Mahallesi sakinleri, köylerinin girişinde bulunan araziler için 2004 ve 2007 yılları arasında Çıtak Köyü Muhtarlık görevini üstlenen Tevfik Yıldırım’a makbuz karşılığı arsa katkı payı ödedi. Fakat köylülerin iddialarına göre toplanan paralar arsaların tapulanması için kullanılmadı. Yine köylülerin iddialarına göre son günlerde bu arazileri köy dışarısından gelen kişiler çitle çevirip araziler içerisinde bazı çalışmalara başladı. Konuyla ilgili Aliağa Ekspres’e açıklamada bulunan köylüler seslerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na duyurmak ve arazilerini köy dışından gelip parsellemeye çalışan kişilere engel olmak adına imza topladı.

“Bizim bedelini ödediğimiz arsalara başkaları yerleşmesin”

Konuyla ilgili açıklamada bulunan mahalle sakinlerinden Nagihan Güleş, “Biz buraya hakkımızı aramaya geldik. 2008’den beri yerimiz verildi ama belirlemediler. Paramızı aldılar, biz mağduruz, yerimizi istiyoruz sadece. İki çocuğuma yer verdiler ama tapumuz hâlâ yok. Size yer vereceğiz dediler, paramızı aldılar, şuana kadar tapumuzu vermediler.” dedi. Mustafa Bilgili ise, “2003 yılında buradan arsa aldım. Tevfik Yıldırım’ın muhtarlığı döneminde. ‘Arsa bedeli’ diye bize makbuz keserek bizden para aldı. Daha sonra ev yapmak istediğimizde yasak olduğu söylendi. Oralar parsellenir gibi yapıldı ama parsellenmedi. Gayri resmi şekilde projelendirilmeye çalışıldı. Dönemin muhtarı Tevfik Yıldırım ‘Size tapuları vereceğim’ dedi, fakat oldu - bittiye getirip 100 kişiye oradan arsa sattı. Arsa bedeli olarak makbuz keserek çok kişiye sattı, ama daha sonra biz oraların tapusunu alamadık. Tapusu olmadığı için ev yapmaya cesaret edemedik. Şimdi görevdeki muhtara tapularımızın ne olacağını soruyoruz. Elimizdeki makbuzların ne olacağını soruyoruz, ‘Onlar geçersiz’ şekilde cevap alıyoruz.” İfadelerini kullandı. İlker Yılmaz ise, “Anneme zamanında eski muhtar Tevfik Yıldırım arsaları belli miktar para karşılığında vermiş. Bize de bunun karşılında makbuz verdi. Fakat tapu işlemleri başlatılmamış. Yeni muhtara gittiğimde ise ‘Sizin işiniz eski muhtarla, beni ilgilendirmiyor’ dedi. Daha sonra köyümüze yabancılar geldi. Arazilerin bölüşülmesi söz konusu oldu. Biz de sesimizin çıkması için bir araya geldik. Bunun arkasını bırakmayacağız. Sorunun çözülmesini istiyoruz. Bizim bedelini ödediğimiz arsalara başkaları yerleşmesin. ” Şeklinde konuştu.

Üstün Güleç, “Benim köylümü 40 sene kandırdılar”

Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz Çıtak Mahalle Muhtarı Üstün Güleç ise, “Bu konuda öncelikle köylümün mağdur edildiğini belirtmek isterim. 1994 yılı öncesinden 2009 yılına kadar arsa satışı adı altında köylümden makbuz karşılığı paralar toplanmış. Dönemin muhtarı Tevfik Yıldırım bu toplanan paraları arsa satışı adı altında toplamış, ama bu arsaların tapu işlemlerini başlatmamış. Hatta aynı yeri birden fazla kişiye bile satmış. Benim köylümü 40 sene kandırdılar. Göreve geldikten sonra ben gerekli yerlere başvurularımı yaptım. Son olarak belediyeyle görüştüm. Bu yerlere para ödeyen vatandaşlarım bu arazilerin satışı yapılacağı zaman öncelikli olsun dedim. Bu arsalar benim köylüme uygun fiyattan verilsin. Son dönemde bahsi geçen araziler üzerinde bazı çalışmalar yapılmaya başlandı. Temel kazma, konteyner kurma, çitle çevirme gibi. Ben bunlar için de harekete geçtim, Kaymakamlığa durumu bildirdim. Onlar da Çevre Şehirciliği devreye soktu. Buralardaki işlemler durduruldu, tahliye işlemleri devam ediyor. Süreci özenle takip ediyorum.” Dedi.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler