131019098
26 Nisan 2024, Cuma

19 MAHALLE KIRSAL MAHALLE İLAN EDİLDİ

8 Eylül 2021, Çarşamba 06:54

     


MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Aliağa’daki 30 mahallenin muhtarıyla bir araya geldi. Belediye Başkanı Serkan Acar’ında katıldığı toplantıda Başkan Acar, Aliağa’daki 19 mahallenin kırsal mahalle ilan edildiğini duyurdu.

MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu Aliağa’da mahalle muhtarlarının sorunlarını dinledi. 30 mahallenin muhtarıyla bir araya gelen Osmanağaoğlu, muhtarların sıkıntılarını dinleyip not aldı. Düzenlenen toplantıya Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, MHP Aliağa İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir ve yönetimi ile ilçedeki 30 mahallenin muhtarı katılım gösterdi.

Aydemir: “Karşılaştığınız sorunları bizlere iletin”

Toplantıda ilk olarak MHP Aliağa İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir konuştu. Aydemir, “Değerli muhtarlarımız, sizlerle bir araya gelmekten hepimiz çok mutluyuz. Uzun zamandan beri pandemiden dolayı bir araya gelemiyorduk. Normalleşmenin başlamasıyla sayın milletvekilimizin talimatıyla böyle bir toplantı yapalım istedik. Aklınıza takılan soruları, mahallelerinizde karşılaştığınız sorunları bizlere iletin. Sayın milletvekilimiz ilettiğiniz sorunların çözümü için çaba sarf edecektir. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum.” Dedi.

Serkan Acar: “19 mahallemiz kırsal mahalle ilan edildi”

MHP İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir’in ardından Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar söz aldı. Başkan Acar, sözlerine bir müjde vereceğini belirterek başladı. Acar, “Geçtiğimiz aylarda Aliağa Belediye Meclisimizde kırsal mahallelerle ilgili bir girişimde bulunup önerge verdik. Yukarı Şehitkemal önceden mahalleyse burayı da içerisine dahil edip 19 köyümüzün kırsal mahalle ilan edilmesi noktasında bir önerge verilmişti. Belediye Meclisimizde bu önerge oy birliğiyle onaylanmıştı. Mevzuat gereği bunun Büyükşehir Belediye Meclisimizde de onaylanması gerekiyordu. Geçtiğimiz ay İzmir Büyükşehir Belediye Meclisimizde de bu önerge oy birliğiyle kabul edildi. Böylelikle 19 mahallemiz kırsal mahalle ilan edildi. Hepimize hayırlı, uğurlu olsun. “ ifadelerini kullandı.

“Herhangi bir imar harcı alınmayacak”

Mahalleden kırsal mahalleye çevrilen 19 bölge hakkında açıklamalarına devam eden Başkan Serkan Acar, “Bu bölgelerin kırsal mahalleye çevrilmesinin ne avantajı var derseniz, o konuda da kısaca bilgi vermek istiyorum. Şuan ilan edilen kırsal mahallemiz tamamen köylerimizin idari sınırları dahilinde. Kırsal mahalle ilan edilen yerlerde birinci husus, mesken amaçlı kullanılan binalar ve zirai istihsalde kullanılan bina, arsa ve araziler emlak vergisi kanununa göre alınması gereken emlak vergilerinden muaf olacak. Artık zirai amaçlı köyde yaşayan vatandaşlarımız kırsal mahalle sınırları içerisinde emlak vergisinden muaf olacak. Zirai amaçlı araziler ve kırsal nitelikli konutlar emlak vergisi ödemeyecek. Belediye gelirleri kanunları uyarınca alınması gereken bina, inşaat harcı ile imarla ilgili harçlar alınmayacak. Herhangi bir imar harcı alınmayacak. Diğer vergi, harç ve harcamalara katılma payları da yüzde ellisini ödeyecekler. Yine bu kırsal mahalle ilan edilen yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret en düşük tarifeden iş yerleri için yüzde ellisini ödeyecek. Konutlar ise yüzde yirmi beşini ödeyecek. Sizlerde mevzuatın ilgili maddesini muhtarlıklarınızda bulundurursanız oluşacak bir soruda bu madde zaten açıklamada bulunmaktadır. Köylerimize hayırlı, uğurlu olsun.” Şeklinde konuştu.

Tamer Osmanağaoğlu, “Muhtarlarımız demokrasinin itibarıdır”

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın ardından MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu konuşmasına başladı. Osmanağaoğlu, “ Çok uzun zamandır, hemen hemen iki senedir bir araya gelemiyoruz. Aşılamadan dolayı biraz rahatlayınca biz de muhtarlarımızla yerinde hem bir sohbet edelim hem de onların dertleri varsa dertleriyle hemhal olalım diye böyle bir organizasyon yaptık. Ayaklarınıza sağlık. Bugün burada toplumun nabzını elinde tutan, mahalle mahalle, sokak sokak, ev ev, halkla temas halinde olan insanlarımızın derdine derman bulmaya çalışan siz değerli muhtarlarımızla bir arada olmaktan onur duyuyorum. Biliyoruz ki sizler yaşadıkları yerlerde kim garibandır, kim dertlidir, kim sıkıntıdadır, kimin ne sorunu vardır bilen insanlarsınız. Sizler seçilerek gelmiş, kendilerini seçen insanlarla bir arada yaşayan Türk demokrasisinin çekirdeklerisiniz. Muhterem Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli’nin ifadesiyle ‘Muhtarlıklarımız varsa demokrasimiz diridir. Muhtar demek mahalledeki devlet, mahalledeki dirayet, mahalledeki cesaret demektir.’ Bilmelisiniz ki biz liderimizin çizdiği vizyonda muhtarlık sistemine saygıyla bakıyor, muhtarlarımızın Türk Milleti’nin dili, Türk Devleti’nin ise millete uzanan eli olduğunu biliyoruz. Toplumda devletin en temel temas noktasını oluşturan muhtarlarımızın bu ağır vazifeyi kısıtlı imkanlarda ifa etmeye çalıştığının da farkındayız. Muhtarlarımız demokrasinin itibarıdır. Elbette ki sorunlarınızı biliyoruz. Beklentilerinizi haklı buluyoruz. Şunu biliniz ki muhtarımızın her meselesi bizim meselemizdir.” İfadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Aliağalı muhtarlar mahallelerindeki sorunları dile getirdi. Tamer Osmanağaoğlu ve Başkan Serkan Acar gerekli notları aldılar.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler