131019098
26 Nisan 2024, Cuma

ACAR, “İŞÇİLERİN MALİYETİNDEN KURTULUNCA RAHATA KAVUŞTUK”

9 Ocak 2020, Perşembe 07:08

     


Aliağa Belediye Meclis Toplantısı’nda, memurlara sosyal denge tazminatı ödenmesine ilişkin sözleşme imzalanması için belediye başkanına yetki verilmesi konusu tartışmaya neden oldu. “Ekonomik gerekçelerle 281 kişiyi işten çıkardınız. Memurlara sosyal denge tazminatı verilmesini de daha önce iptal ettiniz. Şimdi neden geri getiriyorsunuz? Gömü mü buldunuz?” tepkisine cevap veren Başkan Acar, “281 kişi arasındaki 100 kadrolu işçimizin belediyeye yıllık maliyeti 22 milyon TL’ydi. Bu maliyetten kurtulunca ekonomik anlamda rahata kavuştuk.” dedi.

Aliağa Belediye Meclisi Ocak ayı Olağan Toplantısı gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Serkan Acar yönetiminde yapılan toplantıda başkanlıktan gelen önergeler ile komisyondan gelen raporlar görüşüldü. Toplantı 3 Aralık 2019 tarihli meclis tutanağının okunup oylanması ile başladı. Oylamanın ardından 31 Mart Yerel Seçimleri’nde CHP ve İYİ Parti’den oluşan Millet İttifakı’ndan seçilen meclis üyeleri Gülten Taşbaş ve Sedat Sarı’nın Cumhuriyet Halk Partisi Meclis üyeliğinden istifa ederek İYİ Parti meclis üyesi olarak görevlerine devam edeceklerine ilişkin bilgilendirme yapıldı.

SEDAT SARI, ÇALTILIDERE’DEKİ ATIK DEPOLAMA ALANINI SORDU

Toplantıda İYİ Partili Belediye Meclis Üyesi Sedat Sarı, Belediye Başkanı Serkan Acar tarafından cevaplandırılması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Sarı, Çaldılıdere Mahallesi, Dümbüldektepe Mevkii’nde faaliyet gösteren atık depolama alanı ile ilgili verdiği soru önergesinde, söz konusu alanda zaman zaman çevre sorunlarının yaşandığını hatırlattı. Çevreye verilen zararın önüne geçmek adına değişik kurumlar nezdinde yaptıkları girişimlerden bu güne kadar tatmin edici bir netice alamadıklarını vurgulayan Sarı, bu işletmenin faaliyetinin ruhsatına uygun olup olmadığını denetlemekte birinci derecede sorumlu olan Aliağa Belediyesi’nden de konuyla ilgili kamuoyuna aydınlatıcı herhangi bir açıklamaya da rastlamadıklarını ifade etti. Sedat Sarı, Gülten Taşbaş ile birlikte verdikleri önergede, söz konusu sahaya tehlikeli atık depolanıp depolanmadığını, sahada zaman zaman oluşan yangınların sebeplerinin araştırılıp araştırılmadığını, burayla ilgili gerekli denetimlerin yapılıp yapılmadığını sordu.

MECLİS TOPLANTILARI SOSYAL MEDYADAN DA CANLI YAYINLANACAK

Başkanlıktan gelen önergeler kapsamında, Belediye Meclisinin 2020 yılında her ayın ilk haftasında yapılacak olan toplantı günü ve saati ile mutat toplantı yeri ve bir aylık tatil ayının belirlenmesi hususlarının görüşüldüğü madde; meclis toplantılarının her ayın ilk haftası salı günü saat 18.00’de meclis salonunda yapılması şeklinde oy birliği ile kabul edildi. 2020 yılında meclis toplantılarının sesli ve görüntülü cihazlarla kaydedilmesi, belediye internet sitesi üzerinden ve sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanması hususlarının görüşüldüğü madde oy birliği ile kabul edildi. 2020 yılında belediye başkanı ve meclis üyelerine oturum başına ödenecek olan huzur hakkı ücretinin belirlenmesi ve yıl içinde olabilecek artışların yansıtılması hususlarının görüşüldüğü madde, meclis üyelerine oturum başına belediye başkan ödeneğinin günlük brüt tutarının 1/3 oranında ücret ödenmesi şeklinde oy birliği ile kabul edildi.

NİĞDE’DEKİ BELEDİYELERE ARAÇ HİBE EDİLDİ

Başkanlıktan gelen önergeler kapsamında meclis üyelerinin oylamasına sunulan bazı maddeler tartışmalara neden oldu. Belediye envanterinde kayıtlı; 1995 model bir minibüsün Niğde’nin Keçikale Belediyesi’ne, 2000 model bir otobüsün Niğde’nin Hacıabdullah Belediyesi’ne, 1995 model bir kamyonetin de yine Niğde’nin Konaklı Belediyesi’ne bedelsiz olarak hibe edilmesi hususu tartışıldı. CHP’li ve İYİ Parti’li belediye meclis üyeleri, araçların hibe edilmesine karşı olmadıklarını ancak gündem maddesinin ilgili komisyonlarda görüşüldükten sonra meclis gündemine getirilmesini istedi. Belediye Başkanı Serkan Acar ise burada komisyonda görüşülecek bir durumun olmadığını belirterek gündem maddesinin direkt oylanmasını istedi. Yapılan oylamada gündem maddesi oyçokluğu ile kabul edildi.

DENETİM KOMİSYONU ÜYELERİ BELİRLENDİ

Toplantıda denetim komisyonunda görev yapacak olan meclis üyeleri gizli oylama yöntemi ile belirlendi. Buna göre 5 kişiden oluşan Denetim Komisyonuna; Burhan Kızıl, İbrahim Halil Özer, Yasin Çıvlan, Berkay Aktaş ve Hakan Turan seçildi. Zabıta Memurlarına ise 2020 yılında ödenecek olan aylık maktu mesai ücreti 744 TL olarak belirlendi.

YENİ KADROLAR DA TARTIŞILDI

Başkanlıktan gelen önergelerde tartışmalara sebep olan bir diğer konu da; ekonomist, mimar, tekniker, teknisyen, mühendis ve avukat kadrolarına yapılan atamalar ve bu alanlarda hizmet verecek personellerin net ücretlerinin belirlenmesini kapsayan gündem maddeleri oldu. CHP’li ve İYİ Parti’li belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Serkan Acar’ın belediye bünyesinde uzun yıllar hizmet veren tecrübeli çalışanların bir bölümünü işten çıkardığını, bir kısmını da geçici görevle başka illere gönderdiğini hatırlattı. İlgili gündem maddelerinde belirtilen yeni alınan memurların tecrübesiz olduklarını ve birçoğunun ilgili meslek odalarına dahi kaydının bulunmadığını belirten CHP’li ve İYİ Parti’li belediye meclis üyeleri, hizmet verecek personelin bir kısmının net ücretlerinin belirtilen rakamların altında, asgari ücret seviyesinde belirlenmesini önerdi. Gündem maddelerinin karara bağlanmasında CHP’li ve İYİ Parti’li meclis üyeleri konuyla ilgili bazı maddelerde çekimser oy kullanırken, bazı maddeler de oyçokluğu ile kabul edildi.

“SOSYAL DENGE TAZMİNATI VERİLMESİNE HAYIR DEMİYORUZ”

Aliağa Belediyesi’nde en çok memur üyeye sahip olan Türk Yerel Hizmet-Sen ile memurlara sosyal denge tazminatı ödenmesine ilişkin sözleşme imzalanması için belediye başkanına yetki verilmesi ile ilgili gündem maddesi uzun süre tartışıldı. İYİ Partili Sedat Sarı, CHP’li meclis üyelerinden de Hakan Turan, Oğuzhan Özşahin, Orhan Ulaşzade, Musa Özcan ve Berkay Aktaş, konunun Plan ve Bütçe Komisyonuna havalesinin gerektiğini vurguladı. Ekonomik sıkıntıları gerekçe göstererek memurların sosyal denge tazminatlarını kaldıran Serkan Acar’ın, şimdi yeniden getirmek istemesi uzun süre tartışıldı. Karşılıklı yapılan konuşmalarda CHP’li meclis üyeleri Belediye Başkanı Serkan Acar’a hitaben, “Siz bu sözleşmeyi zaten imzalamışsınız. Meclis gündemine şimdi getiriyorsunuz. Neden sürece dahil olmamızdan rahatsızlık duyuyorsunuz. Biz sosyal denge tazminatı verilmesine evet ya da hayır demiyoruz. Sadece konunun plan ve bütçe komisyonuna sevkini talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“BELEDİYE GÖMÜ MÜ BULDU?”

Tartışmaların üzerine açıklamada bulunan Belediye Başkanı Serkan Acar, “Evet, biz bu sözleşmeyi imzaladık. Toplu iş sözleşmeleri tüm meclislerde belediye başkanı yetkisinde yürür. Siz Plan ve Bütçe Komisyonunda neyi tartışacaksınız” dedi. Bunun üzerine CHP’li Belediye Meclis Üyesi Orhan Ulaşzade ise söz alarak, “Ekonomik gerekçeleri bahane göstererek 281 kişinin işine son verdiniz. Memurlara sosyal denge tazminatı verilmesini de daha önce iptal ettiniz. Şimdi neden geri getiriyorsunuz? Belediye gömü mü buldu, para mı buldu bir yerlerden?” diyerek tepki gösterdi. Başkan Acar ise bu tepkinin üzerine, “İptal etme gerekçemiz ekonomik koşullar ve yasal dayanaklardı. Geri getirme sebebimiz de yine yasal dayanaklar. 281 kişi arasında 100 kadrolu işçimizin belediyeye yıllık maliyeti 22 milyon TL’ydi. Bu yıllık maliyetten kurtulunca biz ekonomik anlamda rahata kavuştuk ve koşullarımız sosyal denge tazminatı vermeye yetti.” diye konuştu. Uzun süren karşılıklı atışmaların ardından oylanan gündem maddesi oy çokluğu ile reddedildi. Başkanlıktan gelen önergelerin görüşülmesinin ardından oylamaya sunulan komisyon raporlarının tamamı komisyonlardan geldiği şekliyle oy birliği ile kabul edildi.

AKTAŞ, KONUNUN TAKİBİ İÇİN EVRAK NUMARASI İSTEDİ

Toplantının dilek ve temenniler bölümünde söz alan CHP’li Meclis Üyesi Berkay Aktaş, işçilerin İller Bankası’ndan alacakları kıdem ve ihbar tazminatlarına değindi. Aktaş, Belediye Başkanı Acar’a hitaben, “İşlerinden çıkardığınız işçilerden 36’sının tazminatlarının İller Bankası’ndan ödenmesi geçtiğimiz aylarda meclis toplantısında kararlaştırılmıştı. Meclis toplantısından üç ya da 4 gün sonra evraklarının hazır olduğu söylendi. Ama ben bu evrakların hala İller Bankası’na gitmediğini düşünüyorum. Çünkü 10 gün önce belediyeyi aradığımda evrakların toplanmasının devam ettiğini ve bununla ilgili de beni imzaya çağıracaklarını söylediler. Bu evraklar İller Bankası’na gitmedi ki ben hala imzaya çağırılmadım. Ben sizden konunun takipçisi olmak için evrak numarasını talep ediyorum.” dedi. Belediye Başkanı Serkan Acar ise bunun üzerine konuyla ilgili evrak numarası vereceklerini ve durumun İller Bankası’ndan araştırılabileceğini belirtti. Aliağa Belediyesi’nin bir sonraki meclis toplantısı, 4 Şubat 2020 Salı günü saat 18.00’de yapılacak.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler