131019098
19 Nisan 2024, Cuma

FAALİYET RAPORU OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

10 Nisan 2021, Cumartesi 06:25

     


Aliağa Belediyesi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısının ikinci birleşimi yapıldı. Toplantıda, belediyenin 2020 yılı faaliyet raporu, CHP grubu ve İYİ Partili Sedat Sarı’nın ret oyuna karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.

Aliağa Belediyesi Nisan ayı Olağan Meclisi ikinci birleşim için toplandı. Meclis Başkanvekili Sedat Sarı Başkanlığında gerçekleştirilen ikinci birleşimde, Aliağa Belediyesi’nin 2020 yılı Faaliyet Raporu ve ilk birleşimde İmar Komisyonuna gönderilen bir madde görüşüldü. Toplantıya, Belediye Başkanı Serkan Acar katılmadı. Riskli yapıların dönüşümüne ilişkin yapılacak uygulama çalışmalarında uyulacak usul ve esasların İmar Komisyonu’ndan geldiği şekliyle kabulüne oy birliğiyle karar verildi.

Hakan Turan: “Faaliyetlerin denetimimizden kaçırılmaya çalışıldığı çok net ortada”

Toplantıda, Aliağa Belediyesi’nin 2020 yılı Faaliyet Raporu okundu. Raporun oylanmasından önce söz alan CHP’li Meclis Üyesi Hakan Turan, Denetim Komisyonu Raporu’na da bağlı olarak çeşitli uygulamaların yanlış olduğunu, belediyenin mali olarak kötü yönetildiğini ifade etti. Faaliyet Raporunda mali verilerin tam ve kapsamlı olarak ortaya konulmadığını söyleyen Turan, “Belediyemize bağlı şirketlerin faaliyetleri ve faaliyetlerine konu mali veriler faaliyet raporunda açıkça ortaya konulmayarak bu veriler tarafımızdan gizlenmiştir. Kaldı ki, geçtiğimiz meclislerde grubumuzca ret oyu verilmiş olmasına rağmen belediyemize bağlı şirketlere birçok taşınmaz devredilmiş, belediyemize bağlı şirketler için sermaye artışı, bankalardan kredi kullanımı konusunda yetki alınmıştır. Faaliyet raporu şirketler yönünden incelendiğinde, belediyemiz faaliyetlerinin bir kısmının belediye şirketleri üzerinden yürütüldüğü görülmektedir. Bu tablo belediye faaliyetlerinin şirketler üzerinden yapılarak bu faaliyetlerin denetimimizden kaçırılmaya çalışıldığını çok net bir şekilde ortaya koymaktadır.” dedi.

“Rapor, yapılan faaliyetler ve gerçekleşen mali veriler yönünden açıklayıcı değil”

Aliağa Belediyesi’ne bağlı şirketlerin 90 milyon lira borcunun olduğunu, devredilen taşınmazların hangi amaçlarla kullanıldığını, bu borcun kaynağının tam olarak ne olduğunun bilinmediğini söyleyen Turan, “Geçtiğimiz yıllarda da dikkat çeken, Özel Kalem Müdürlüğü'nün genel bütçe içindeki payı ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartlar düşünüldüğünde çok yüksektir. Kurumsal Sınıflandırmaya Göre Bütçe Giderleri Tablosunda Özel Kalem Müdürlüğü'nün gerçekleşen giderinin yaklaşık 9 milyon lira olduğu görülmektedir. Asli görevi daha çok temsil ve ağırlama ile belediye birimleri ve diğer kurumların belediye başkanı ile olan iletişimini kurmak olan Özel Kalem Müdürlüğü'nün bu büyüklükte bir harcama yapması uygun değildir. Kaldı ki denetim komisyonu raporunda da açıkça belirtildiği üzere tam da Özel Kalem Müdürlüğü'nün görevine giren 'Belediyemizin İzmir ve Ankara’daki iş ve işlemlerinin takip edilmesi ve işlemleri yapan kişinin araç, yakıt, yol ve konaklama masraflarının karşılanması' amacıyla danışmanlık hizmetinin alınıyor olması da bu kadar harcamadan sonra şaşırtıcıdır. Belirttiğimiz tüm hususlar doğrultusunda faaliyet raporunun yapılan faaliyetler ve gerçekleşen mali veriler yönünden açıklayıcı olmadığı ve belediye faaliyetlerinin yeterli olmadığı gerekçesiyle Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak 2020 yılı Faaliyet Raporuna ret oyu kullanacağımızı bildiririz.” şeklinde konuştu.

Faaliyet raporu oy çokluğuyla kabul edildi

Hakan Turan’ın ardından konuşma yapan Meclis Başkanvekili Sedat Sarı, “Pandemiden dolayı Aliağa Belediyesi çalışanlarının ortaya koyduğu performansı takdir ediyorum. Bu süreçte arkadaşlarımız kendi yaşamlarını, salgına yakalanma risklerini umursamayarak cansiperane çalıştılar. Vatandaşların yardımlarına koştular.” Dedi. Sarı’nın konuşmasının ardından yapılan oylamada Aliağa Belediyesi’nin 2020 yılı Faaliyet Raporu CHP grubu ve İYİ Partili Sedat Sarı’nın ret oyuna karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.

Özşahin, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’mızı kutluyorum”

Daha sonra meclis toplantısının ikinci birleşimine katılmayan Başkan Serkan Acar ve CHP’li Meclis Üyesi Murat Erden’in mazeretleri oy birliğiyle kabul edildi. Ardından toplantının dilek ve temenniler bölümüne geçildi. Bu kısımda ilk olarak CHP’li Meclis Üyesi Oğuzhan Özşahin söz aldı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın iki Meclis toplantısı arasına denk geldiğini söyleyen Özşahin, “Buradan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’mızı kutluyorum. 23 Nisan’ın en azından bir dahaki bayramımızda çocuklarımızın gülerek, oynayarak kutlayabileceği sağlıklı bir dönemde geçmesini temenni ediyorum. Bunun yanında egemenliğin afişlerde veya sözde değil kayıtsız şartsız milletin olmasını temenni ediyorum.” İfadelerini kullandı.

Musa Özcan: “Belediyenin öz kaynak artışı bir başarı öyküsü değil”

Ardından CHP’li Meclis Üyesi Musa Özcan söz aldı. Özcan konuşmasında bir önceki birleşimde dile getirilen konulara değinerek, “İlk birleşimde Aliağa Belediyesi’nin öz kaynaklarıyla ilgili başarısından bahsedildi. Bu algıyı düzelmek adına söz aldım. 2014 yılında bütün şehir yasası çıktı. Aliağa’nın tüm köylerinin varlığı Aliağa Belediyesi’ne geçti. Bu sebeple bu artış çok doğal bir artıştır. Bu bir başarı öyküsü değildir.” dedi.

Hakan Şimşek: “Türkiye’nin en büyük sanayi bölgesinden 7 yıldır emlak vergisi alamıyoruz”

CHP’li Musa Özcan’ın sözlerine cevap vermek için söz alan MHP’li Meclis Üyesi Hakan Şimşek, “Bir şeyi söylerken özümseyerek, bilerek söylemek lazım. Bütün şehir yasası ile Aliağa Belediyesi 2014’ten bu yana Türkiye’nin en büyük sanayi bölgesinden yedi yıl boyunca emlak vergisi alamamaktadır. Buna rağmen Aliağa Belediyesi’nin öz kaynak değerinin 2020 yılı sonunda 711 milyon liraya ulaşması hakikaten takdire şayan bir başarıdır.” şeklinde konuştu. Bir sonraki toplantının 4 Mayıs Salı günü saat 18.00’de yapılacağının belirlenmesinin ardından toplantı sona erdi.

(ESİN ÇETİN)







 
Son Eklenen Haberler