131019098
4 Mayıs 2024, Cumartesi

DEPREMİN YARALARI SARILIYOR

10 Kasım 2020, Salı 06:52

     


İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ege Denizi'nde meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremin ardından 281 dairesine depremzedeleri yerleştirdi. Belediye, depremzedeler için kullanılmayan 5 yıldızlı bir otelin 380 odasını tahsis etti. Ayrıca, depremzedelere yuva sağlamak amacıyla Belediye tarafından koordine edilen bir kampanyada dünyanın dört bir yanından yaklaşık 29 milyon TL toplandı. Böylece İzmir'de mağdurlara 4 bin daire sağlandı. Kampanya hala devam ediyor.

Yaklaşık 5 milyon nüfusuyla Türkiye'nin üçüncü büyük şehri olan İzmir, 30 Ekim'de yerel saatle 15.00'ten önce depremle sarsıldı. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'ne göre depremin büyüklüğü 6,9'du. Ancak Yunanistan Atina Jeodinamik Enstitüsüne göre 7.0 büyüklüğündeydi. 115 kişi öldü ve 1034 kişinin yaralandığı bildirildi. Bornova ve Bayraklı mahallelerindeki 17 bina ağır hasar gördü, 5'i çöktü. İzmir'in depremin merkez üssüne yakın küçük bir sahil kasabası olan Seferihisar'ın sokaklarında deniz suyu sular altında kaldı. Hasar tespit çalışmalarında bugüne kadar 283 bina ağır hasarlı tespit edildi.

Etkinin azaltılmasında 5000 işçiye sahip belediye ekipleri görev aldı. Mürettebat sadece kurtarma çalışmalarına dahil olmadı, aynı zamanda geceyi dışarıda geçirmek zorunda kalan depremzedelere barınak, kamu hizmetleri, yiyecek ve kıyafet organize etti ve sağladı. Geçici çadır kentler kuruldu. Çadır kentlerde su, temizlik ve çamaşırhane hizmetleri ve Wi-Fi sağlandı. Pandemi nedeniyle belediye sağlık ekipleri çadır kentlerde kalan mağdurlara sağlık taraması yaptı. Kaygıyı hafifletmek ve ihtiyaçları anlamak için belediye depremzedeler arasında psikososyal bir tarama gerçekleştirdi. 100'den fazla sosyal hizmet uzmanı ve psikolog çadırlarda insanlara yardım ediyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi “Bir Kiralık Bir Ev” ve “Buradayız” olmak üzere iki kampanya başlattı. Her iki kampanya da belediye tarafından düzenleniyor ve kampanyalar depremzedeleri bağışçılarla buluşturmayı hedefliyor. “One Rent One Home” kampanyasının depremzedelerin konut başvurusu yapabilecekleri, bağışçıların bağış başvurusunda bulunabilecekleri, ev sahiplerinin evlerini ücretsiz kiralamak için başvurabilecekleri bir web sitesi bulunuyor. Siteden 2.583 kişi konut için başvurdu ve 3.114 kişi bağış yaptı. Toplam rakam yaklaşık 29 milyon TL'dir. 182 kişi evlerini bedavaya kiraladı. Belediye pandeminin ilk günlerinde depremzedelere yönelik başlattığı “Biz Buradayız” kampanyasının destek tabanını genişletti. Dünyanın dört bir yanındaki 400 farklı şehirde çok sayıda insan ve ülkenin dört bir yanından çok sayıda insan kampanyayı destekledi. Belediyenin dijital platformlarında 131.794 hijyenik paket, 109.856 gıda paketi, 7.500 uyku tulumu, 168.367 sıcak yemek paketi bağışlandı. Toplam tutar yaklaşık 22,5 milyon TL'dir. İzmir halkı İzmir'de dayanışmayı artırdı. Bağışın yanı sıra birçok gönüllü depremzedelere yetenek ve kapasitelerine göre yardım etti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı dayanışma mektupları gönderen her kuruluşa ve şehre ve iki kampanyaya dünyanın dört bir yanından destek veren herkese teşekkür etti. Çadır kentlerin geçici olduğunu ve amacın herkese bir çatı sağlamak olduğunu açıkladı. Kış mevsimini de düşünerek geçici çadırlar yerine daha kalıcı çözümler sunmak için çalıştığını söyledi. Zamana karşı yarışıyoruz. Olası her alternatifi değerlendirdik ve belediye hissedar olduğu için eski Hilton Oteli binasının 380 odasını depremzedelere tahsis etmeye karar verdik. ” Ayrıca belediyeye ait 282 dairenin depremzedelere tahsis edildiğinin altını çizdi.

Üstelik “Bir Kirala Bir Ev” Kampanyasında toplanan bağışlar da eklenirse mağdurlar için toplam tutar 3.000 daireyi buluyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kampanyaları devam ediyor. Hasar tespit çalışmaları sırasında 5.000 eve ihtiyaç duyulduğu tespit edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekiplerinin yaptığı hasar tespit çalışmalarına göre:

• İncelenen Yapılar: 90 bin 813

• İncelenen daire sayısı: 484 bin 179

• Ağır hasarlı binalar: 336

• Ağır hasarlı daire: 3 bin 515

• Hasarlı binalar: 413

• Hasarlı daire: 5 bin 951

• İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kurduğu çadır sayısı: 776 (Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından kurulan çadırlar da vardı.)

• Çadır alanı: 17

• Geçici çadırlarda yaşayanlar: 3645

(SERKAN SELİNGİL) 







 
Son Eklenen Haberler