131019098
26 Nisan 2024, Cuma

DURMAZ: “ÇALTILIDERE ARAZİSİNİN TAPUSUNU YANDAŞLARINA DEVRETTİLER”

11 Ocak 2018, Perşembe 06:14

     


Çaltılıdere’deki arazi satışı 9 Ocak akşamı gerçekleştirildi. Satışı “Belediye malına gözünü dikmiş gözü dönmüşler, hukuk ve ahlak tanımıyorlar” sözleriyle değerlendiren CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz, basına sert açıklamalarda bulundu

Çaltılıdere’de satışı tartışmalara neden olan arazinin belediye tarafından 09 Ocak Salı günü tapu devir işlemlerinin yapılması üzerine açıklamalarda bulunan CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz, “Kamu malına göz dikmiş gözü dönmüşler en sonunda Çaltılıdere’deki arazinin tapusunu yandaşlarına devrettiler, mutlu sona erdiler.” dedi.

Altı aya yakın süredir Aliağa’nın tartıştığı Çaltılıdere’deki arazinin tapu devir işleminin 09 Ocak Salı günü tamamlandığını duyuran Başkan Durmaz, “Belediye Başkanı kamuoyunun gözü önünde; tüm Aliağa halkının malı olan eşsiz kıymetteki araziyi, gerçek değerinin onda birinden bile daha ucuza, ihalesiz ve adrese teslim şekilde, bir yandaşa satış kisvesi altında devretti. 247.399 m2’lik belediye hissesi, 5.876 m2’lik hisse sahibi olan kişiye ihalesiz ve adrese teslim şekilde 50,- TL/m2 bedelle, toplamda ise 12 milyon 350 bin TL bedelle ve büyük bir acele içinde verildi. Satış kisveli bu devir işinin hukuken ve ahlaken yanlış olduğunu aylardır söylüyoruz. Ancak belediye malına gözünü dikmiş gözü dönmüşler, hukuk ve ahlak tanımıyorlar.” şeklinde konuştu.

‘Satış hukuka ve kamu ahlakına aykırıdır’

Gerçekleştirilen satışın hukuka ve kamu yöneticiliği ahlakına aykırı olarak yapıldığını, yapılan işlemin usulüne uygun kamu malı satışı değil, bir peşkeş olduğunu belirten Özcan Durmaz satışın nedenlerini ve satışı gerçekleştirenleri bir kez daha hatırlatarak;

“Burası imar terkleri yapılarak, müstakil ve inşaat yapmaya uygun hale getirilmiş bir arsa değildir, yani ham toprak vasfındadır. Bu nedenle başkan Acarın iddia ettiği gibi diğer hissedara Encümen kararıyla satılamaz. Hisseli dahi olsa bu vasıftaki arazinin satışı için meclis kararı gerekir. Bu vasıftaki bir arazinin tapu devri yapılırken, Tapu Müdürünce Encümen satış kararı ekinde Meclis kararı aranmalıdır. Satan Belediye Başkanı ve satışı yapan Tapu Müdürü yasaya, hukuka aykırı işlem yapmıştır.

Hazine arazilerinde, hazine hissesinin % 40’ı aşması durumunda diğer hissedara doğrudan satış yapılmaz ve ihaleye çıkılır. Bu arazide belediye hissesi %98, alıcı hissesi %2 dir. Belediye de hazine gibi kamu kurumudur, sahip olduğu büyük hisseyi ancak ve sadece ihale ile satabilir. Kamu hakkı ancak ihale ile korunur. Belediye başkanı ihale yapmayarak kamuyu zarara uğratmıştır. Bu satışta %98’lik aslan payı, %2’lik kediye boğdurulmuştur.

Belediye Meclisi 2017 Eylül toplantısında, kamu çıkarının korunması için Belediye Başkanına ön alım hakkı ile küçük hisseyi satın alma görevi vermiştir. Belediye Başkanı kendisine verilen görevi yerine getirmemiş, kamu zararına yol açmıştır. Başkanın ön alım hakkını kullanmama sebebinin ise hisseli satış yoluyla araziyi yandaşına devir etme amaçlı olduğu şu anda açıkça görülmüştür.” dedi.

‘Aliağalılara ait olan arazi yandaşlarına devredilmiştir’

Bahsettiği nedenlerden ötürü bu satışın hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Durmaz, Belediye Başkanı Acar’ın “CHP’li belediyelerde mülk satıyor ama bize sattırmıyorlar” sözlerine karşılık, “Bizim bu satışa itirazımızın nedeni Aliağa halkına ait bir malın, ihalesiz bir şekilde, gerçek bedelinin onda biri bile olmayan bir fiyata, adrese teslim şekilde, bir yandaşa satış kisvesi altında devredilmesidir.” şeklinde konuştu.

Durmaz, satışın şaibeli olduğunun başından beri belli olduğunu, bu işlemde Başkan Acar’ın hem alıcı hem satıcı durumuna geldiğini söyleyerek, Acar’ın ihale yolunu seçerek şaibeyi kaldırmak yerine dile getirilen iddiaları doğrulayacak şekilde belediye malını yandaşına devrettiğini ifade etti.

Yaşananları ‘oldu bitti’ olarak nitelendiren Özcan Durmaz, “Bu şaibeli ve satış kisveli devir işini yapanlar, emanetlerine teslim edilmiş olan Aliağa halkının malına el koyanlar, Aliağa halkının yüzüne nasıl bakacaklar. Gerçekten merak ediyorum. Bu oldu bittiyi kabul etmiyoruz. Belediye meclis üyelerimiz ile birlikte, kamu hakkının ve Aliağa halkının ortak malının açıkça gasp edildiği bu satış işlemini yargıya taşıyacağımızı hemşerilerimize ve kamuoyuna duyuruyorum.” dedi.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler