131019098
28 Mart 2024, Perşembe

Srebrenitsa Katliamı’nı UNUTMA!

12 Temmuz 2019, Cuma 07:01

     


Bosna Savaşı sırasında 8 bin 372 Boşnak sivilin Sırp askerler tarafından katledildiği Srebrenitsa Katliamı 24. Yılında tüm dünyada olduğu gibi Aliağa’da da lanetlendi. İlçe protokolü yaptıkları açıklamalarda Srebrenitsa Katliamı’nın unutulmaması gerektiğini vurguladı.

Bosna Savaşı sırasında 8 binden fazla Boşnak sivilin Sırp askerler tarafından katledildiği Srebrenitsa Katliamının üzerinden 24 yıl geçti. Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da 11 Temmuz 1995'te başlayan, en az 8 bin 372 Boşnak sivilin Ratko Mladic komutasındaki Sırp askerler tarafından hunharca öldürüldüğü soykırım, sadece Bosna Hersek'te değil, tüm dünyada acının ve adalet arayışının sembolü haline geldi. Srebrenitsa katliamı II. Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’da gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımı olması ve Avrupa’daki hukuksal olarak ilk kez belgelenmiş soykırım olması açısından da önem taşır. Katliam tüm dünyada olduğu gibi Aliağa’da da protokol üyeleri tarafından lanetlendi.

“Soykırımı kınıyor ve lanetliyorum”

Aliağa Kaymakamı Erhan Günay soykırım ile ilgili, “Srebrenitsa soykırımı büyük yaramız. Bu yara 24 yıl geçmesine rağmen hala aynı tazelikle kanıyor. Üzerinden yıllar geçse de soykırımı unutmadık, unutturmayacağız. Soykırımı kınıyor ve lanetliyorum.” İfadelerinde bulundu.

“İnsanlık tarihinin utanç abidesi”

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “8 bin 372 kardeşimizin katledilişinin 24. yılı bugün...‬İnsanlık tarihinin utanç abidesi Srebrenitsa Soykırımı’nda şehit olan Boşnak kardeşlerimizi rahmetle anıyorum.” İfadelerini kullanarak Srebrenitsa yaşanan acıları belgeleyen bir fotoğraf paylaştı.

“Katliamların unutturulmaması lazım”

AK Parti Aliağa İlçe Başkanı Kazım Sayın üzerinden 24 yıl geçen soykırımın yaralarının hala taze olduğu belirterek, “24 yıl önce bugün Srebrenitsa Soykırımında 8 binden fazla masum insan dünyanın gözü önünde hunharca katledildi. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Bu katliamların unutturulmaması lazım. Gençlerimize tarihi doğru aktarırsak geleceğimizi daha kolay belirleriz. Aliya İzzetbegoviç’de dediği gibi ‘Savaşta büyük zulme uğradınız. Zalimleri affedip affetmemekte serbestsiniz. Ne yaparsanız yapın ama soykırımı unutmayın. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır.’” İfadelerini kullandı.

“O yara hala kapanmadı”

CHP Aliağa İlçe Başkanı Gülsen Cirit, “Srebrenitsa katliamı ikinci dünya savaşından sonraki en büyük katliam. Bu insanlık için büyük bir dram ve büyük suç. Bir daha asla yaşanmasın. Bir daha asla duymamamız gereken bir suçlar bunlar. Binlerce kişi hayatını kaybetti. On binlerce kişi katledildi. Kadın, çocuk, yaşlı ve genç ayrımı yapılmadı. Bütün katliamlara karşı topyekun ve bir arada olmak zorundayız. Kişiler, kimlikleri nedeniyle yargılanamaz, kimlikleri nedeniyle ölüme mahkum edilemezler, ötekileştirilemezler. O yara hala kapanmadı.” Şeklinde konuştu.

“Bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum”

MHP Aliağa İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir, “II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımı olması ve Avrupa'daki hukuksal olarak ilk kez belgelenmiş soykırımdır. Bu insanlık dışı olayların bir daha yaşanmamasını temenni ediyor, katliamda hayatını kaybeden dindaşlarımıza Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyoruz. Srebrenitsa’da katledilen 8 bin 372 Müslüman Bosnalı kardeşlerimizi saygıyla ve rahmetle anıyoruz.” İfadelerine yer verdi.

“Hala Türkmen ve Müslümanlara böyle insanlık suçları işleniyor”

İYİ Parti Aliağa İlçe Başkanı Yavuz Adar, “Avrupa’nın göbeğinde sözde medeniyetin beşiğinde böyle bir vahşetin yaşanması insan onurunu taşıyan herkesi yaralamıştır. Sadece Bosna’da değil, dünyanın her bir yerinde bugün Azerbaycan’da Doğu Türkistan’da, Kuzey Irak’ta, Suriye’nin Güneyinde, Türkmen ve Müslümanlara böyle insanlık suçları işleniyor. Bir daha yaşanmaması temenniden öteye gitmiyor maalesef. Yanı başımızda Çin zulmü, Karabağ’da evsiz yurtsuz kalan insanlar var. Sadece öldürmek değil, insanları topraklarından sürmekte bir suçtur. Kınıyoruz. Müslüman ve Türk Milleti’nin aklını başına devşirip, bu durumlardan kendisine bir sonuç çıkartıp güçlenmesi, bilinçlenmesi gerekiyor. Önümüzdeki çağların bunun üzerine yoğunlaşması daha faydalı olacaktır. Katliamı lanetliyorum.” Dedi.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler