131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

ZEYTİN AĞAÇLARI İÇİN HUKUK MÜCADELESİ

13 Haziran 2016, Pazartesi 06:56

     


Aliağa Çaltılıdere Köyü'ndeki ailesine ait arsada dikili zeytin ağaçlarının, Aliağa Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri tarafından sökülmek istenmesine tepki gösteren Hüseyin Yoldaş, konuyla ilgili savcılığa şikayette bulundu.

Pınarcık mevkiinde, kendilerine ait 760 ve 761 numaralı parselde dikili 55 adet zeytin ağacının sökülmesi işlemine dayanak olarak gösterilen kararı veren kurulun yetkisiz olduğunu öne süren Yoldaş, konuyla ilgili yazdığı şikayet dilekçesini Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilmesi talebiyle Aliağa Kaymakamlığı'na sundu. Yoldaş şikayet dilekçesinde Aliağa Belediyesi'nin 'Özel mülkiyete izinsiz girip, orada bulunan zeytin ağaçlarını sökmeye çalışmak' suçunu işlediği iddiasında bulundu.

YOLDAŞ, "KARARI VEREN KURUM YETKİSİZ"

Dikili zeytin ağaçlarının kesilemeyeceğine ilişkin yargı yoluna gidildiğini ve davaya ilişkin mahkeme kararının çıkmadan söküm işleminin yapılamayacağını dile getiren Yoldaş, "I Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 21 Aralık 1989'da çıkarılan 1486 sayılı karara göre ağaçların kesimine yönelik hiç bir eylemde bulunamayacağına dair kararının belgesi elimizde. Karar var olan ağaçların olduğu gibi korunması gerektiğini belirtiyor. Buna rağmen bu ağaçları hangi gerekçeyle sökmeye kalkıyorlar?" şeklinde konuştu.

Ağaçların kesilebileceğine dair dayanak olarak gösterilen kanunun yetkisiz olduğunu, bu sebeple de kararın yürürlükte olmadığını öne süren Yoldaş, "İzmir İdari Mahkemesi’ne gidip kararın yürürlükte olmadığına ilişkin karar çıkartacağım. Kararı veren kurum 3386'ya göre fesh olmuş bir kurumdur ve böyle bir karar alma yetkisine sahip değildir. Yürürlükte olmayan bir karar üzerinden böyle bir işlem gerçekleştirilemez" dedi. Konuyla ilgili hukuk mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğini belirten Yoldaş, dilekçesine ek olarak 3 ayrı kurul kararı ve Arkeolog ibrahim Güler'e ait arazide herhangi bir taşınmaz kültür kalıntısına rastlanmadığına ilişkin raporu da ekledi. (EMEL OTURAK) 







 
Son Eklenen Haberler