“Otağ” yangınlarda aktif rol aldı
15 Temmuz 2023, Cumartesi 06:39Tweet |
Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) orman yangınları ile mücadeledeki hava filosunun en önemli unsurlarından olan insanlı keşif uçağı "Otağ" yakın zamanda Aliağa ve Torbalı, Muğla-Milas ve Antalya-Kaş'ta meydana gelen orman yangınlarının söndürülmesinde aktif rol aldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) orman yangınları ile mücadeledeki hava filosunun en önemli unsurlarından olan insanlı keşif uçağı "Otağ", İzmir-Aliağa ve Torbalı, Muğla-Milas ve Antalya-Kaş'taki orman yangınlarında önemli rol üstlendi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Otağ" gibi ileri teknolojiye sahip insanlı keşif uçaklarının orman yangınlarında aktif görev yaptığını belirterek, "Yeşil Vatan'ımızı korumak için son dönemde Orman Genel Müdürlüğümüzün (OGM) envanterine kazandırdığımız kara ve hava araçlarımız gücümüze güç katıyor." ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ismini verdiği, Bakanlığa bağlı, OGM'nin envanterine bu yıl giren yeni hava araçlarından olan "Otağ", başta orman yangınları olmak üzere deprem, sel gibi doğal afetlerin yanı sıra ormancılık ve tarımsal faaliyetlerde kullanılabilen ileri teknolojik sensör ve kameralı görev sistemlerine sahip bulunuyor.
Yanan alanlara ilişkin ölçümler yapılabiliyor
Keşif uçağı, sensörler vasıtasıyla sayısal veri toplayıp bunları haritalandırabilen yüksek teknolojili görev sistemi özelliği de taşıyor. İnsanlı keşif uçağı, 100 bin hektar büyüklükte bir alanın yüksek çözünürlüklü ortofoto haritasını 30 dakikada üreterek uydu vasıtasıyla saha yöneticilerine aktarabiliyor. Uçakta yer alan FLIR kamerasının hedef görüntüsü, koordinatlı şekilde 3 boyutlu araziye giydiriliyor. Böylece canlı takip mümkün olurken yanan alanlara ilişkin ölçümler de yapılabiliyor. Dünyada Türkiye ile birlikte sadece 5 ülkede kullanılan "Otağ", İzmir-Torbalı ve Aliağa, Muğla-Milas ve Antalya-Kaş'taki orman yangınlarında aktif görev aldı. Bu yangınlarda, sahip olduğu teknoloji sayesinde, alevlerin ilerleyiş şekli, sıcak noktalar, duman altındaki yanan alanların konumlarını belirleyip orman yolları, kara birlikleri ve yangın araçlarının son konumlarını tespit eden Otağ, kara birliklerinin en kısa yoldan yönlendirilmesine yardımcı oldu.
"Kara ve hava araçlarımız gücümüze güç katıyor"
Açıklamada görüşlerine yer verilen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, küresel iklim değişikliğine bağlı orman yangınlarında dünya çapında artışlar meydana geldiğine dikkati çekerek, ülke olarak hem yangınların önlenmesi hem de erken müdahale amacıyla gerekli tedbirleri aldıklarını bildirdi. İleri teknolojiye sahip insanlı keşif uçağının orman yangınlarında aktif görev yaptığını vurgulayan Yumaklı, "Yeşil Vatan'ımızı korumak için son dönemde Orman Genel Müdürlüğümüzün envanterine kazandırdığımız kara ve hava araçlarımız gücümüze güç katıyor. Yeşil Vatan'ımızı koruyup daha da geliştirmek için çalışmalarımız artarak devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.
(AA)

13 ayrı dosyadan kesinleşmiş hapis cezası bulunan ve cezaevi firarisi olan M.Ş., Aliağa'da

TFF 2. Lig Kırmızı Grup temsilcisi Aliağaspor FK, son olarak Pendikspor forması giyen

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Aliağa’daki yangının dikkatsizlik sonucu

AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, Aliağa Belediye

Çağdaş ve klasik ev stillerinde yerini alan konsol, 2025’in işlevsellik,

Doğayla baş başa, özgürlük hissi ile dolu bir yaşamı sembolize eden

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) tarafından, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) desteğiyle hayata

Aliağa’da, mavi bayraklı Ağapark ve Ön Plajlar, 2025 yaz sezonuna kapılarını

Aliağa Petkimspor, iç transferde 28 yaşındaki uzunu Troy Selim Şav ile yeniden

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, İzmir'de CHP'li belediyelerin yalnızca

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeki

DEM Parti Aliağa Başkanlığı, Çarşamba Pazarı’nda bildiri dağıtarak Temmuz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve Belediye-İş Sendikası Genel

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Egeşehir AŞ tarafından yürütülen

İzmir Büyükşehir Belediyesi, işe alımlarda halkın katılımını ve şeffaflığı

Tüpraş ve Ravago işçileri, 15-16 Haziran Direnişi’ni anma etkinliğinde,

İzmir, Türkiye’nin en büyük liman şehirlerinden biri olmasının

CHP Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, gazeteci

30 ilçede bulunan 62 istasyonda 7 gün 24 saat görev yapan İzmir İtfaiyesi,

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, çevresel gürültüyle

Aliağa Belediyesi Taekwondo Kursu’nun sporcuları kuşak atladı. Taekwondocular

Bu sezon TFF 2.Lig Kırmızı grupta mücadele edecek Aliağa FK'da yeni transfer

İzmir Bakırçay Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şermin Tağıl, orman yangınlarının

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Aliağa İlçe Eş Başkanları Aynur

Türkiye’de müzik PR konusunu merkeze alan ilk ve tek kitap olma özelliği

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP'nin 30 Haziran'daki

2024/2025 Eğitim Öğretim Yılı’nın sona ermesi dolayısıyla Yeni Şakran İlkokulu’nda

Hakim ve Savcılar Kurulu’nun 2025 Yılı Adli ve İdari Yargı Kararnamesi kapsamında

Aliağa Ticaret Odası (ALTO), mobil uygulaması ALTONET’i hizmete sundu. ALTO

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor, Litvanyalı