KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİ ÇOBAN SORUNUNA ÇÖZÜM ARIYOR
16 Şubat 2022, Çarşamba 06:17| Tweet |
Yaklaşık 60 milyon koyun ve keçiyle küçükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden olan Türkiye'de, yetiştiriciler, asgari ücreti aşan maaş imkanlarına rağmen çoban bulamamanın sıkıntısını yaşıyor.
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, AA muhabirine, geçen yılın kuraklık nedeniyle tarım ve hayvancılık açısından çok zor geçtiğini buna rağmen üretime devam ettiklerini, hayvan sayısında bu süreçte yüzde 12 civarında bir artış sağlandığını söyledi. Hükümetin küçükbaş hayvancılığa verdiği desteklerin karşılıksız kalmadığını ifade eden Çelik, 84 milyon nüfusun gıda güvencesini sağlama noktasında yetiştiricilerin gece gündüz demeden çalıştığını anlattı. Nihat Çelik, Kovid-19 salgınıyla şehirlerden kırsala göçün başladığını, bu dönemde küçükbaş hayvancılığa ilginin de arttığını dile getirdi.
"Çobanlık saygın bir meslek haline gelsin istiyoruz"
Son yıllarda hayvancılık sektörünün en büyük sorunlarından birinin çoban bulamamak olduğunu vurgulayan Çelik, şöyle konuştu: "Hayvancılığa ilgi var fakat çoban sıkıntısı çok fazla. Aynı zamanda çok sayıda işsiz insanımız da var. İŞKUR tarafından her sene personel alımı oluyor, bu çok önemli bir çalışma. Fakat biz buna yüzde 25 çoban kontenjanı eklenmesini istiyoruz. Çobanlar da bu imkanlardan faydalansın, çobanlık kamuoyunda kabul görsün, saygın bir meslek haline gelsin, insanlarımız buna özendirilsin ve bunu yapsın istiyoruz. Gençlere bu mesleği sevdirmemiz lazım. Üreticiler aslında çobanlara iyi paralar da veriyor, şu anda asgari ücretin altında ücret alan çoban yok. Hayvan sayımızı hedeflediğimiz sayıya ulaştırma noktasında çoban olmazsa olmazımız çünkü sürülerimiz arttıkça çoban ihtiyacımız da artacaktır."
Ocak yağışları umutlandırdı
Bu kış etkili olan sağanak ve karın sevindirici olduğunu, çayır ve meraların yeşillenmesiyle bereketli bir sezon geçirmeyi umut ettiklerini kaydeden Çelik, ormanların küçükbaş hayvanların otlatılmasına açılmasını istediklerini kaydetti. Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu sayede ormanlarımız yangınlardan korunacak, girdi maliyetlerinin artmasıyla yaşanan yem açığının kapatılması mümkün olacaktır. Otlar yanacağına hayvanlar yesin. Destek devletten, üretim bizden. Pandeminin başında 45 milyon civarında olan hayvan sayımız şu anda 57 milyon bandında. Bizim ithalattan tamamen kurtulmamız için yegane yol küçükbaş hayvancılığın gelişmesi. Cumhurbaşkanımızın desteği her zaman yanımızda, daha önce almadığımız ilave destekler verildi. Bunlar karşılıksız kalmıyor. Biz bu desteklerin daha da artmasını istiyoruz çünkü küçükbaş hayvancılığa verilen her destek ülke ekonomisine geri dönüyor."
(AA)

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, 2025 yılına ilişkin

CHP, İYİ Parti ve DEM Parti Aliağa ilçe başkanları, 28 bin 75 lira 50 kuruş

SOCAR Türkiye, GAMA Enerji’nin Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’ni

Aliağa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkan Adayı Murat Doğan, ilçedeki

Aliağa Belediyesi personelinin sürpriz doğum günü kutlamasında konuşan

Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nın olağan genel kurulu 26 Ocak’ta

İMEAK DTO Aliağa Şubesi’nde yılın son meclis toplantısı gerçekleştirildi.

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) ve Bilge Akademi iş birliğiyle düzenlenen “Zaman

Ziraat Türkiye Kupası B Grubu ilk maçında Aliağaspor FK, deplasmanda karşılaştığı

İZSU, kış yağışları öncesi İzmir genelinde 12 ilçede binlerce yağmur suyu

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk devrim şehitleri Asteğmen Kubilay ve silah

CHP İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu, kabul edilen 2026 bütçesini

AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, depremde zarar

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Kooperatifçilik

Aliağa Siteler Mahallesi’nde, protokol ve vatandaşların yoğun katılımıyla açılan

Günümüzde birçok insan, büyük şehirlerin kalabalığından

Kişisel bakım dünyası artık sadece makas ve fırça darbelerinden ibaret

FIBA Europe Cup N Grubu’nun 2. maçında Aliağa Petkimspor, sahasında Casademont

Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Adayı Ozan Yıldızbaş, iki önemli

Aliağa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası başkan adaylığını açıklayan

Nesine 2. Lig Kırmızı Grup 16. hafta mücadelesinde Aliağaspor FK, sahasında konuk

CHP Aliağa İlçe Başkanı Barış Eroğlu, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın

Azerbaycan'ın merhum Cumhurbaşkanı Heydar Aliyev, vefatının 22. yılında Aliağa’da

Aliağa Robotik Kodlama Kişisel Gelişim Kursu öğrencileri, Roma’da düzenlenen

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi'nin 11. haftasında kendi sahasında

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aliağa’nın mahallelerinde asfalt yama

Türk rock sahnesinin deneyimli davulcusu Alpay Şalt, enerjisi ve özgün


















