“TÜM ÜLKEDE KARANTİNA İLAN EDİLMELİ”
16 Nisan 2020, Perşembe 07:00Tweet |
Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu Bileşenleri, Koronavirüs salgını ile ilgili görüş ve önerilerini kamuoyuyla paylaştı. Platform üyeleri yaptığı açıklamada, “Tüm ülkede karantina ilan edilmeli” ifadelerine yer verdi.
Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu Bileşenleri ülkemizi de etkisi altına alan Koronavirüs salgını sebebiyle bir açıklama paylaştı. Açıklamada, “2019 yılının Kasım ayı sonlarında başlayan bu salgın, ülkemize Mart ayı itibariyle girdi ancak bu süre zarfında ne yazık ki hiçbir önlemin alınmadığını vurgulayarak sözlerine başlayan platform üyeleri, “Bütün bilim insanları, salgının ancak tam bir karantina önlemiyle durdurulabileceğini ifade etmesine rağmen, ‘üretim ve ihracat her koşulda devam etmeli’ ısrarıyla başta işçiler olmak üzere yoksul halk kesimlerine adı konmasa da ‘sürü bağışıklığı’ yöntemi reva görüldü. Bu salgın sürecinde de ülkeyi yönetenler, emekten ve emekçiden değil sermayeden yana olduğunu yaptığı uygulamalarla bir kez daha gösterdi. İşçiler ve örgütlü oldukları sendikaların ‘işten çıkarmaların yasaklanması’ çağrısı, içeriği ters yüz edilerek işverenlerin tek yanlı olarak işçileri ücretsiz izne çıkarabilmelerinin önünü açacak bir yasa tasarısıyla karşılandı. Salgına karşı ekonomik tedbir adına, uçak biletlerindeki KDV düşürüldü, kredi garanti fonu 25 milyar TL’den 50 milyar TL’ye çıkarıldı, sermayeye kaynak aktarma politikası hız kesmedi. Koronavirüs vakaları tespit edilen işyerlerinde üretim devam etti, işçi sağlığı ve iş güvenliği kanununa dayanarak çalışmaktan kaçınma hakkını kullanan işçilere işverenlerin adamları sopalarla saldırdılar. Bu süreçte zaten tavan yapan işsizlik rakamları iki katına çıktı ve 4 milyon işçi işsizler ordusuna katıldı.” ifadelerine yer veridi.
“Üretimin durduğu bütün işyerlerinde işçiler ücretli izinli sayılmalı”
‘İşçilerin ve toplumun sağlığı, böyle sermaye yanlısı ‘önlem’lerle ya da göstermelik ve yüze göze bulaştırılan hafta sonu sokağa çıkma yasaklarıyla korunamaz’ diyerek sözlerine devam eden platform üyeleri, “Bilim insanlarının ve işçi sendikalarının da önerdiği gibi bir an evvel şu tedbirlerin hayata geçirilmesi zaruridir. Hıfzıssıhha Kanunu uyarınca tüm ülkede karantina ilan edilmeli, zorunlu sektör ve hizmetler dışında kalan bütün işyerlerinde üretim durdurulmalıdır. Üretimin durduğu bütün işyerlerinde işçiler ücretli izinli sayılmalıdır. İşten çıkarmalar yasaklanmalı, işverenlerin tek yanlı olarak işçileri ücretsiz izne çıkarmasına izin verilmemelidir. Aile sigortası hayata geçirilmeli herkes en az asgari ücret seviyesinde gelir güvencesine kavuşturulmalıdır. Devlet bütün kaynaklarını halkın sağlığı için kullanmalı, müteahhitlere verilen garantiler askıya alınmalı ve ödemeler ertelenmelidir. Merkezi idare, yerel yönetimlerle işbirliği içinde çalışmalı, bu hizmetleri yerine getirebilmesi için yerel yönetimlere aktarılan pay yükseltilmelidir. Tam bir izolasyon için evlerinde kalan insanların bütün zorunlu ihtiyaçları merkezi ve yerel idareler eliyle gerçekleştirilmelidir. Yap işlet devret modeliyle inşa edilen şehir hastanelerinin ne kadar yanlış bir uygulama olduğu salgın sürecinde gözler önüne serildi. Kapatılan hastaneler yeniden açılmalı, atama bekleyen ve ihraç edilen bütün sağlık çalışanları işbaşı yaptırılmalıdır. Kar amacı gütmenin sağlık sektörünün felaket olduğu görülmeli ve bütün özel hastaneler çalışanlarıyla birlikte kamulaştırılmalıdır. Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri olarak, bütün bu basiretsiz yönetim anlayışına rağmen, bu kötü günleri işçi sınıfı ve halkın örgütlü gücü ve dayanışmasıyla aşacağımıza olan inancımızla yönetenleri akla, vicdana ve bilimin yol göstericiliğine davet ediyoruz.” Şeklinde ifadeleri kullandı.
(ESİN ÇETİN)

Aliağa Belediyesi’nin Yeni Şakran’daki kanalizasyon sorununa yönelik

SOCAR, MSC ile stratejik bir iş birliği anlaşması imzaladı. Bakü’de gerçekleşen

Sonbahar ve kış sezonlarının vazgeçilmez parçalarından biri olan deri

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, bu yıl kent genelinde

94. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), 29 Ağustos-9 Eylül 2025 tarihleri arasında

Aliağaspor FK, Nesine 2. Lig Kırmızı Grup 4. hafta maçında deplasmanda karşılaştığı

Aliağa Petkimspor'un ev sahipliğinde oynanan hazırlık turnuvası Ege Cup 2025'i

Aliağa’nın tanınmış esnafından İsa Özbek, 2026 yılında yapılacak Aliağa

Aliağa, Dikili ve Menemen’de düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda 4 kilo

Tüpraş, Avrupa Komisyonu’nun Ufuk Avrupa Programı kapsamındaki Ar-Ge projesi

Onun yazın serüveni sadece bireysel bir yolculuk değil, aynı zamanda öğrencilerine,

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Mobil İstihdam Aracı uygulaması,

IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği Üst Yöneticisi (CEO) Murat Çiftçi,

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi’nin 12. Olağan Genel Kurulu, 27 Eylül’de

Türkiye Oryantiring Federasyonu’nun 2026 faaliyet takviminde yer alan 3.

Kınık Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (TDİOSB) altyapı

Aliağa’nın kurtuluşunun 103. yılı kutlamaları kapsamında açılacak “Zamanın

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor, kendi

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Yeni Şakran’ın kanalizasyonunu yapmak için

Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Serdar Berk, basit usul vergi sisteminin

İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İZSMMMO) Aliağa İlçe Temsilciliği’nde

Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Adayı Ozan Yıldızbaş, seçilmesi

365 Gün Engelliyiz Platformu üyeleri, ulaşımda kesintisiz erişim için

İzmir Büyükşehir Belediyesi, personel alımlarında yeni bir sistem başlatıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, mevcut ulaşım sorunlarını tespit etmek, ihtiyaçları

SOCAR Türkiye ve Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi (EDU)

Aliağa Petkimspor, Karatay Belediyespor Basketbol Takımında forma giyen 2007 doğumlu

İzmir Büyükşehir Belediyesi Aliağa Yerel Hizmetler Şube Müdürlüğü,

İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İZSMMMO) Aliağa İlçe Temsilciliği’nde

Bu içerikte farklı özel güvenlik kıyafetleri modellerini, kullanım

AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, CHP'li belediyeleri

İzmir Büyükşehir Belediyesi, okul aile birliklerinin talepleri doğrultusunda