131019098
28 Nisan 2024, Pazar

TARİHİ ASFALTLADILAR

16 Haziran 2016, Perşembe 07:15

     


Kyme arkeolojik SİT alanı sınırları içinde yer alan Nemport Şirketi’nin idari binasının önündeki bölgede geçtiğimiz yıl yapılan arkeolojik kazı çalışmalarının üzeri asfaltla kapatıldı.

Kyme arkeolojik SİT alanı sınırları içerisinde kalan ve Nemport Şirketi’nin idari binasının önünde bulunan bölgede geçtiğimiz yıl İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü tarafından araştırma kazıları yapılmıştı. Kazı çalışmalarının yapıldığı çukurların üzeri önceki gün asfaltlanarak kapatıldı. Yaşanan olay karşısında hareket geçen bölgedeki çevreciler durumu ilgili makamlara taşıdı.

KAYMAKAMLIĞA DİLEKÇE VERİLDİ

Konuyla ilgili olarak Aliağa Kaymakamlığı’na, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Ahmet Tuncay Karaçorlu ve Aliağa Yaşam Hareketi Temsilcisi İsmail Hakkı Ortaköy imzalı şikâyet dilekçesi verildi. Dilekçede, “Kurumunuz görev ve sorumluluk sınırları içerisinde yer alan, Kyme Arkeolojik sit alanı sınırları içerisinde kalan ve Nemport Şirketi’nin idari binasının önünde bulunan bir alan üzerinde geçtiğimiz yıl İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü’nün araştırma kazıları yaptığı bölgede, kazı çukurlarının kapatılarak, üstü kumla örtülerek, en üste asfalt malzeme kaplaması dökülerek arkeolojik sit sınırları içerisinde kaldığını bildiğimiz bu alan üzerinde, bir inşai faaliyete hazırlıklar yapıldığı gözlenmektedir. Ülkemiz koruma yasalarına ve yönetmeliklerine ilişkin mevzuata aykırı olduğunu düşündüğümüz bu duruma ilişkin gerekli incelemelerin yapılması konusunda ve varsa ilgili yasalarımıza ve izinlerine uygunsuzluk olması durumunda gereğini bilgilerinize sunarız” ifadeleri yer aldı.

DİLEKÇE İLGİLİ KURUMLARA ULAŞTIRILDI

Çevrecilerin kendisine ulaştırdığı şikayet dilekçesini ilgili makamlara gönderdiğini ifade eden Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz, “Uzmanlık gerektiren teknik bir konu. Bize bu konuda dilekçe geldi. Biz o dilekçeyi hemen İzmir Arkeoloji Müze Müdürlüğü ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne ilettik. Muhtemelen bölgeye gelip bir inceleme yapacaklardır. Eğer üzeri kapatılmaması gereken bir yer ise asfaltlama çalışması yapan şirkete cezai işlem uygulayıp orayı da geri açtırırlar” diye konuştu.

KURULA GÖRE HERHANGİ BİR KÜLTÜR VARLIĞINA RASTLANMADI

Bölgede yapılan araştırma kazıları hakkında bilgisine başvurduğumuz İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu yetkilileri ise, Kyme Antik Kenti’nin 3. Derece Arkeolojik Sit Alanları kapsamında olduğu, bu kapsamda uygulanan bir koruma amaçlı imar planı bulunduğu, bu planın hükümleri doğrultusunda sondaj kazıları yapıldığını belirtti. Kazı sonuçları değerlendirilerek herhangi bir kültür varlığına rastlanmaması durumunda kurulun uygun görüşü ile plan hükümleri doğrultusunda uygulamaya gidilebildiği ifade edildi. Yetkililer, o bölgede yapılan kazıların Koruma Kurulunca değerlendirildiğini, kurulun koruma amaçlı imar planı hükümleri doğrultusunda o bölgede uygulama yapılabileceği yönünde karar verdiğini kaydetti.

ARKEOLOGLAR ÖNEMLİ ESERLER BULUNDUĞUNU SÖYLEMİŞLERDİ

Bölgede yapılan kazı çalışmaları ve sonuçları ile ilgili detaylı bilgiler veren Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Ahmet Tuncay Karaçorlu ise, “Orada bir yıl önce yapılan kurtarma kazıları sonuçlandığında Arkeoloji Müzesi temsilcileri önemli eserler bulunduğunu, bölge üzerinde bir inşai faaliyete izin verilmeyecek kadar önemli eserler bulunduğunu bize sözlü olarak beyan etmişlerdi. O dönemde ulusal bir TV kanalında yapılan röportajda da bu ifadeler yer alıyor. Günümüzde Nemport şirketinin idari binasının bulunduğu alanda da aynı işlemler daha önce yapılmıştı. Orada da yapılan kazılar sonrası çok önemli eserler ortaya çıkmış, hatta o eserler İzmir Arkeoloji Müzesi arkeologları tarafından bir metne dökülmüştü. Arkeologların yılda bir kez yapılan kongresinde de bu metin fotoğrafları ile birlikte yayınlanmıştı. Burada yapılan kazılarda Kyme Antik Kentine ait su tahkim istasyonu bulunduğunu belgeleri ile sunmuşlardı. Bu alan da şu an Nemport’un idari binasının altında duruyor” ifadelerini kullandı.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler