131019098
19 Mart 2024, Salı

ALÇEP ASBEST VE ÇEVRE KİRLİLİĞİ PANELİ DÜZENLEDİ

16 Temmuz 2021, Cuma 06:56

     


Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP), Aliağa Kültür Merkezi'nde bir panel düzenledi. Panelin konusu asbest ve çevresel kirlilik olarak belirlendi.

Aliağa Gemi söküm tesislerinde sökülmek üzere getirilen Sao Paulo gemisinin Aliağa'nın doğası için tehlike oluşturduğunu ve asbest yüklü bu geminin getirilmemesi gerektiğini dile getiren ALÇEP sözcüsü Özgül Çağlar, gemi söküm tesislerinde işçilerin kuralsız koşullarda çalıştığına dikkat çekerek gemi sökümde yaşamını yitiren iki işçiyi anarak sözlerine başladı. Çağlar, "En az 600 ton asbest içerikli malzeme ve sair tehlikeli toksik malzeme barındıran gemi Aliağa'ya geliyor. Biz çalışan işçimizin, suyumuzun, toprağımızın, havazımızın ve bizlerin sağlığının hiçe sayılmasını kabul etmiyoruz" dedi. Evrensel gazetesi muhabiri Ramis Sağlam'ın kolaylaştırıcılık yaptığı panelde, ASUD İzmir temsilcisi Selda Altıntop ve Emekli Öğretim üyesi Enver Yaser Küçükgül konuşmacı olarak katıldı.

Enver Yaser “Sökülen her türlü zararlı madde denize gitmekte”

Emekli akademisyen Enver Yaser Küçükgül, gemi söküm sanayi üzerine yaptığı konuşmasında deniz ticaretinin ve sökümünün zararlarına değindi. Gemi söküm tesislerinde su üzerinde kullanılan her türlü deniz araçlarının parçalanarak çeşitli yollardan ekonomiye geri kazanım yapıldığını ifade eden Küçükgül, " İşte bu gemi söküm tesisleri patronlara kar sağlarken, zararları halkadır ve en önemli kirlilik kaynaklarıdır. Kendi ülkesini kirletmek istemeyen AB ülkeleri gemi söküm için ülkemizi tercih etmektedir. Sökülen her türlü zararlı madde yönetmeliklerin aksine denize gitmekte" diye konuştu. Aliağa Gemi söküm tesislerinde onlarca sanayi kuruluşu olduğunu belirten Küçükgül, böyle bir sanayi yoğunluğunun Dilovası'nda bulunduğunu söyledi.

Selda Altıntop, “IHM tehlikeli atık raporlarına ulaşamıyoruz”

Asbest Söküm Uzmanları Derneği İzmir Temsilcisi Selda Altıntop, asbestin insan sağlığına olan etkileri, kullanım alanları ve Asbestli çalışma kurallarına değindiği konuşmasında Aliağa'daki birçok fabrikanın çatı kaplamalarında dahi asbest olduğunu iddia etti. Asbestin solunum yoluyla vücuda girdiğini ve ciğerlerde yara oluşturulduğunu ifade eden Altıntop, "Birezilya'dan sökülmek üzere Aliağa'ya getirilmesi planlanan savaş gemisi Nae Sao Paulo'nun 600 ton asbest içerdiği tahmin ediliyor. Nükleer silah denemelerinde kullanılmış olan geminin aynı zamanda radyoaktif kalıntı ve tehlikeli kimyasal atık taşıdığını tahmin ediyoruz. Ancak gemi hakkında IHM tehlikeli atık raporlarına hiçbir şekilde ulaşamıyoruz" dedi. Altıntop, "Aliağa'da gemi söküm işlerinin ve gemilerin asbestten temizlenmesinin nasıl yapılmakta olduğunu bilmiyoruz. Hem iş güvenliği hem de asbest sökümü açısından gerekli önlemlerin alınıp alınmadığını öğrenmek istiyoruz" diye konuştu.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler