131019098
19 Mart 2024, Salı

YETKİ BELGESİ OLMAYAN EMLAKÇILIK YAPAMAYACAK

16 Ekim 2020, Cuma 06:49

     


Aliağa Ticaret Odası (ALTO) geçtiğimiz gün Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren emlakçılık düzenlemelerini resmi sosyal medya hesabında paylaşarak üyelerini bilgilendirdi.

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) üyelerini bilgilendirmeye devam ediyor. Bu kapsamda ALTO son olarak, geçtiğimiz günlerde devreye giren ve emlakçılık sektöründe kayıt dışılığı ve haksız rekabeti önleyecek düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Bundan sonra yetki belgesi almadan emlakçılık faaliyeti yapılamayacak ve bu işletmeler ilan sitelerine üye olamayacak. Tüketiciyi yanıltan bilgiler verilmesinin ve fazla hizmet bedeli alınmasının önüne geçilecek. Ev, arsa ve iş yeri alıp satacak ya da kiralayacak vatandaşlarla emlakçılar için yeni bir dönem başlıyor. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni dönem emlakçılık düzenlemeleri ise şu şekilde, Halihazırda faaliyetteki emlak işletmelerine yetki belgesi almaları için verilen geçiş sürecinin 31 Ağustos 2020’de sona erdiği belirtilerek yetki belgesi almadan emlakçılık faaliyetinde bulunulamayacağı ve yetki belgesi olmadan emlakçılık yapanlar hakkında idari yaptırım uygulanacağı bildirildi.

EMLAKÇIYA EĞİTİM ŞARTI

Ayrıca daha önce bir iş yerinde birden fazla emlak işletmesi faaliyet gösterse dahi bunlardan yalnızca biri için yetki belgesi verildiği ifade edilerek, bundan böyle aynı iş yerinde faaliyet gösteren tüm işletmeler için ayrı ayrı yetki belgesi verileceğine dikkati çekildi. Bu sayede, hem işletme ve sözleşmeli işletme ilişkisinin takip edileceği hem de sektördeki tüm aktörlerin belgelendirilerek bu alanda faaliyet gösterenlere ilişkin net verilere ulaşılacağı vurgulanarak, gelişmiş emlak piyasası bulunan ülke örneklerinde olduğu gibi Türkiye’de de emlakçılık faaliyetlerinin eğitimli, gerekli yetkinliğe ve iş tecrübesine sahip kişiler marifetiyle yürütüleceği bildirildi. Yapılan düzenlemeyle emlakçılık sektöründe çalışanlara eğitim şartı da geldi.

FAZLA BEDEL ALINMAYACAK

2018 yılında alım satıma aracılıkta hizmet bedeli üst sınırının yüzde 4, kiralamaya aracılıkta ise bir aylık kira bedeli olarak belirlendiği belirtilerek, geçen 2 yıllık süreçte, vatandaşlara ek hizmetler veriyormuş gibi göstererek bu sınırların üzerinde hizmet bedeli tahsil eden emlak işletmelerinin görüldüğü ve bu duruma kesinlikle müsaade edilmeyeceği vurgulandı. Etkin denetimle vatandaşın mağduriyetinin engelleneceği belirtildi. Taşınmaz ticaretine yönelik ilanlara ilişkin ilk kez düzenleme yapıldı. Bundan sonra yetki belgesi olmayan işletmeler ilan sitelerinde yer alamayacak. Tüm ilanlarda yetki belgesi numarasına yer verilmesi ve yetki belgesindeki işletme adı veya unvanının kullanılmasının zorunlu olacağına dikkat çekildi.

YANILTICI İLAN DEVRİ KAPANIYOR

Düzenlemeye göre bundan sonra verilen ilanlarda yanıltıcı bilgiler de yer almayacak. Düzenleme kapsamında ilan siteleri, yetki belgesine sahip olmayan işletmeleri üye yapamayacak, ilanlara ilişkin talep ve şikayetleri etkin şekilde sonuçlandıracak, ilan ve üyeliklere ilişkin ihtiyaç duyulan tüm bilgileri Bakanlığa iletecek.

SAHİBİNDEN İLAN DEVAM

Vatandaşların ticari faaliyet kapsamında olmayan taşınmaz ilanlarına ise herhangi bir kısıtlama getirilmedi. Bu ilanlar eskiden olduğu gibi verilmeye devam edilecek. Yetki belgesi verilmesi ve yenilenmesinde bürokratik süreçler azaltıldı. Sektörün en çok talep ettiği konuların başında gelen yetki belgesine sahip işletmelerin tapu ve kadastro müdürlükleri, vergi dairesi müdürlükleri, belediyeler ve diğer kurumlardaki işlemlere aracılık etme ve bu kurumlardan bilgi ve belge temin etme taleplerinin de yönetmeliğe eklenen hükümle karşılandığı kaydedildi.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler