131019098
28 Mart 2024, Perşembe

Aşılı Ceviz Fidanı Nasıl Elde Edilir?

16 Kasım 2017, Perşembe 18:10

     


 Kasım aylarını yaklaşması üzerine piyasaya aşılı ceviz fidanı çıkmaya başlamaktadır. Hemen her mevsimde yetişebilen bir bitki olması nedeniyle ceviz yetiştiriciliğine çok rağbet edilmektedir. Ancak bu işin de pe çok püf noktası mevcuttur ve yetkinlik ister. İlk olarak ceviz fidanı seçiminden başlayalım. Aşılı ceviz fidanı üreticisi Güneş Fidancılık firmasının resmi web sitesi handlercevizfidani.com.tr adresinden elde ettiğimiz bilgilere göre ceviz fidanı seçimi ve aşılı ceviz fidanı dikimi hakkında bilgiler.

Ceviz Fidanı Seçimi

Cevizin pek çok farklı türü bulunmaktadır. Bu türler cevizin meyvesine göre ve ağacın uyum sağladığı iklim türlerine göre değişiklik gösterir. İlk nazara alınması gereken ceviz yetiştirilecek olan iklim özellikleridir. Buna göre ceviz türü belirlendikten sonra fidan siparişi verilebilir. Ceviz fidanları ise açık köklü ve tüplü olarak iki şekilde satışa sunulmaktadır. Her iki fidan cinsi de aşılı ceviz fidanıdır.

Aşılı Ceviz Fidanı Nedir?

Ceviz fidanlarını aşılı olması çok önemlidir. Çünkü aşısız olan fidanın hangi tür olduğu anlaşılmaz. Ancak aşılama yapılırken fidanı cinsi belirlenmiş olur. Ağacın cinsi belli olduğunda ise buna uygun şekilde ağaca bakılır ve daha çok meyve verimi alınır. Aşılı olmayan ceviz fidanlarının meyve vermesi uzun yıllar sürer. 10-15 yıl gibi bir süre meyve beklemek çiftçi için uzunca bir süredir. Bu nedenle ceviz kıştan önce dikilir ve bahar ayları geldiğinde topraktan ceviz fideleri çıkmaya başlar. Bakımı yapımı yapılan fidelere ise Temmuz ayı gibi anaç ağaçlardan aşılama yapılır. Diğer ilkbaharda ceviz fideleri aşılana yerlerden tomurcuklanarak, serpilmeye başlar. Ceviz aşılama üzerinden bir kış daha geçmelidir ki ağaç kendine gelsin. Boyu 1.5 - 2 metreye yakın olan fidanlar satılabilir.

Aşılı Ceviz Fidanı Ne Zaman Dikilir?

Üretilen ceviz fidanları sonraki sonbaharda asıl toprağına dikilmeye hazır hale gelir. Yani iki kış sonra ceviz fidanı uygun bir yere dikilir. Üçüncü yılda ise verim almaya başlanır. Ancak hemen üçüncü sene verim verecek diye bir kaide yoktur. Cevizin türü ve bakım koşullarına göre cevizin ürün vermesi iki yılı da bulabilir. Hızlı verim vermeye başlayan aşılı ceviz fidanı türü chandler ve fernordur. İşte bu aşılama sürecinden geçilmesi nedeniyle aşılı ceviz fidanları işin ehilleri tarafından yetiştirilir, aşılanır ve Kasım ayı gibi artık satışa çıkarılır. Tüplü aşılı ceviz fidanı uzun süre dayanıklı şekilde beleyebileceği için bahar aylarından itibaren satışı gerçekleşmektedir. Kaynak : http://www.chandlercevizfidani.com.tr/







 
Son Eklenen Haberler