“BELEDİYE PAZARCILARI DARPHANE OLARAK GÖRÜYOR”
18 Şubat 2019, Pazartesi 07:06Tweet |
CHP Aliağa Belediye Başkan Adayı Özcan Durmaz, Helvacı’da esnaf ve pazaryeri ziyareti yaparak vatandaşların istek ve şikayetlerini dinledi. Durmaz’a pazaryeri ile ilgili sıkıntılarını anlatan esnaf, “Belediye pazaryerini büyük bir gelir kapısı, biz pazarcıları da darphane olarak görüyor. Büyük bir karla bize satmaya çalışıyor.” dedi.
CHP Aliağa Belediye Başkan Adayı Özcan Durmaz, Helvacı’da yaptığı esnaf ve pazaryeri ziyaretlerinin ardından yeni kurulan kapalı pazaryeri ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklama öncesi gezdiği Helvacı Pazaryeri’nde pazarcı esnafı Durmaz’a şikayetlerini anlatarak çözüm için yardımcı olmasını istedi. Bir pazarcı esnafı şikayetlerini “Belediye pazaryerini büyük bir gelir kapısı, biz pazarcıları da darphane olarak görüyor. Büyük bir karla bize satmaya çalışıyor. Zaten belediye şirkete devretmiş, şirket de istediği gibi at koşturmaya çalışıyor. Köşelere ayrı, ara tezgahlara ayrı, çok yüksek fiyatlar istiyorlar. Şu anda hem helvacı halkı hem de pazarcı esnafı mağdur durumda. Karşımızda muhatap ta bulamıyoruz. Belediyeden yetkili bir merciden gelip açıklama yapan kimse yok. Pazaryerinin yapıldığı yer de yanlış. Vatandaşın kolay ulaşabileceği bir yerde değil. Bununla ilgili dilekçe de verdik ama sesimizi duyan olmadı.” diyerek dile getirdi.
“PARA KULLANILDI, PAZARYERİ AÇILMADI”
Pazaryeriyle ilgili sıkıntıları bildiğini ve takip ettiğini belirten Özcan Durmaz “Helvacı’daki düzensiz ve konforsuz pazar yerini gezdik, çekilen sıkıntıları bir kez daha yerinde gördük. Biz, burada bir kapalı pazaryeri ihtiyacı olduğunu yıllar öncesinden beri gördük, söyledik. CHP Aliağa İlçe Başkanı olarak görev yaptığım dönemde bu ihtiyacı dile getirip belediye meclisine önerge olarak sunduk. Belediyenin buna ayıracak kaynağı yok diye kabul etmediler. Kaynak sağlanması için borçlanma yetkisi verdik. Şakran ve Helvacı kapalı pazaryeri için, Şakran sahil düzenlemesi ve bir de çöp kamyonu ekleyelim dediler, kabul ettik. Hepsi için 7 milyon lira borçlanma yetkisi verdik. Verilen yetkinin ertesi günü de belediye bu krediyi çekti. 2016 yılından beri de sadece Helvacı Pazaryeri ve Şakran sahil düzenlemesi dışında bir şey yapılmadı. Helvacı Pazaryeri de ne yazık ki hala kullanıma açılamadı.” dedi.
“KAPALI PAZARYERİ MUTLAKA OLMALI”
Bu çağda kapalı pazaryeri kuralım mı diye sormanın abes olduğunu ifade eden CHP Aliağa Belediye Başkan Adayı Durmaz “Bu pazar yeri, halkın konforlu alış veriş yapabilmesi için, pazarcı esnafımız toz toprak içinde, yağmurda, çamurda, soğukta kalmadan hizmet verebilsin diye, daha sağlıklı koşullarda satış yapılabilsin diye kuruldu. Kapalı pazaryeri mutlaka her yerde kurulmalı. Ancak bunu yaparken alışveriş yapacak olan halka, esnafa sorulmadan yapılmamalıydı. Bu pazaryerini ben yapıyor olsaydım, önce vatandaşımızla konuşur, esnafımızın görüşünü alır, gerekiyorsa referandum yaparak yer tespitini de ona göre belirlerdim. İşletmesini de asla bir şirkete vermezdim. Belediye hizmetleri kamu hizmetidir. Sosyal belediyecilik anlayışıyla, vatandaşa hizmet götürmek için yapılır. Pazaryerinin hem yapımı hem de işletme sorumluluğu belediyelerdedir. Devlet bu işi belediyelere bir görev olarak vermiştir.” şeklinde konuştu.
“FAHİŞ BEDELLER VATANDAŞIN CEBİNDEN ÇIKIYOR”
Pazar tezgahları için istenen toptan ve yüksek ücretlerin pazarda satılan malların fiyatını etkilediğini söyleyen Özcan Durmaz “Pazarcı esnaf pazar tezgahına yüksek kiralar öderse, bunun maliyetini sattığı ürünün fiyatından çıkartmaya çalışacaktır. Bu maliyeti de sonuçta vatandaş öder. Yani aslında belediyenin istediği yüksek ücretler pazarcının değil, vatandaşın cebinden çıkmaktadır. Oysa pazar yerleri yönetmeliğine göre pazaryerlerini belediye işletir ve tezgahlardan ancak işgaliye bedeli alabilir. Öyle toptan üç yıllık, beş yıllık satmak, pazarlık yapmak, ihaleye çıkarmak gibi işler doğru işler değildir. Pazaryerini şirkete devrettiğinizde, şirketin insafına kalırsınız. Sosyal belediyecilik alanında verilen hiçbir hizmet özelleştirilemez.” dedi.
“YER SEÇİMİ YANLIŞ”
Aliağa Belediyesi tarafından yapılan kapalı pazaryerinin yer seçimini de eleştiren Durmaz “Ben kapalı pazaryeri seçiminin isabetsiz olduğunu gördüm. Bu konuyla ilgili pek çok şikayet de geldi. Ben seçildiğimde, belki bir süre mevcut yeri kullanabiliriz. Sonrasında daha uygun yerde yenisini yapıp yapılmış olanı da farklı işler için değerlendiririz. Kuracağımız pazaryerinde öncelikle mevcut, yıllardır burada satış yapan esnafımıza yer vereceğiz. Pazaryerleri yönetmeliğine göre alınması gereken haftalık işgaliye ücretinden fazlasını da almayacağız. Bunu da üç beş yıllık toptan değil, aylık toplayacağız. Bu ücret de metrekare başına 2.5 liradır. Pazarcı esnafımızın tezgahındaki malın bedeli belli. Buna karşılık istenen bu fahiş fiyatların kabul edilebilmesi mümkün değildir. Helvacılı hemşerilerimizi ve pazarcı esnafımızı bu eziyetten kurtaracağız.” diye konuştu.
(VOLKAN GÜNDÜZ)

İzmir'in merkez ilçelerinde 5 günde bir uygulanan planlı su kesintileri,

Aliağaspor FK, Nesine 2. Lig 2025-2026 Sezonu’nun ilk haftasında, pazar günü

Aliağa, Buca, Bornova, Çiğli, Güzelbahçe, Karabağlar, Konak ve

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 2025-26 sezonu fikstürü belli

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, Aliağa

İzmir'in merkez ilçelerinde uygulanan planlı su kesintilerinin 31 Ağustos'a

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Zafer Levent Yıldır, İZBAN’da

DEM Parti’nin “Barış ve Demokratik Toplum Buluşmaları” kapsamında

Kitaplarıyla hem ulusal hem de uluslararası birçok ödüle layık görülmüş

TFF 2’nci Lig Kırmızı Grup ekibi Aliağaspor FK, altyapısından yetişen 19 yaşındaki

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor, geçtiğimiz

Aliağa’nın tanınmış esnafından Ozan Yıldızbaş, Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar

Menemen’de bir oto galeriye el bombası attıkları gerekçesiyle gözaltına

AK İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, "İzmir'i yıllardır susuzluğa

Gündelik yaşantımızda olduğu gibi iş hayatında da güvenlik ve rahatlık büyük

Her yılın sonunda gelen o büyülü dönem, insanın içini ısıtan

Dubai, modern mimarisi, lüks yaşam tarzı ve iş olanakları ile tanınan bir şehir.

Yüzde 65 doluluk oranına sahip Güzelhisar Barajı’ndan alınan su, Menemen

SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi, iş sağlığı, güvenliği ve

İZİKAD tarafından Aliağa’da gerçekleştirilen EKO-KOOP Projesi Eğitim

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Meslek Fabrikası Mobil İstihdam Aracı,

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir’deki 22 ilçenin

TÜBİTAK tarafından geliştirilen “Market Fiyatı” uygulaması Google

‘Baştan’ adlı öyküsüyle 2021’de Çukurova Öykü

Kardemir Çelik, 2026 yılının ikinci çeyreğinde 30 milyon dolarlık yatırım

CHP Kadın Kolları'nın Türkiye genelinde yaptığı eş zamanlı basın açıklamasında

Van, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan eşsiz güzelliklere

Günümüzde sosyal medya platformları arasında hızlı bir şekilde büyüyen

Yeni bir ev kurarken veya mevcut yaşam alanınızı yenilerken, doğru mobilyaları seçmek

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Aliağa Belediye Meclisi Ağustos ayı Olağan Toplantısı’nda,