131019098
24 Nisan 2024, Çarşamba

KORONAVİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ?

18 Mart 2020, Çarşamba 06:58

     


Diyetisyen Ahsen Tüfekçi ile koronavirüsten korunmak için neler yapılması gerektiğini konuştuk. Tüfekçi, virüslerden korunmak için nasıl beslenilmesi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için neler yapılması gerektiğini ve virüslerle ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

Koronavirüsten korunmanın beslenme yollarını anlatan Diyetisyen Ahsen Tüfekçi, “Dünya sağlık örgütü, covid-19 virüsünü yok edebilecek herhangi bir ilaç ya da aşı bulabilmiş değil. Bu süreçte dikkat etmemiz gereken bağışıklığı güçlendirmek ve hijyen kurallarına dikkat etmek olacaktır. Korona virüsü daha çok bağışıklık sistemi zayıf 60 yaş üzeri ve dezavantajlı gruptaki hastalıkları olan(kanser hastaları kronik solunum yolu hastaları, obezite ve diyabet, kalp damar hastaları, organ nakli olanlar, kronik hastalar) kişilerde etkisini göstermektedir. Bu sebep ile bağışıklık sistemini güçlendirmek önemli bir adım olacaktır.” İfadelerini kullandı.

“Meyve ve sebzelere ağırlık verilmeli”

Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için neler yapılabilir? Sorusunu cevaplayan Ahsen Tüfekçi, “Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ancak dengeli ve sağlıklı beslenerek sağlanabilmektedir. Bu sebep ile tükettiğimiz gıdalara dikkat etmemiz gerekmektedir. Bu bağlamda Korona virüsü ve diğer enfeksiyon hastalıklarından korunmak için beslenme de meyve ve sebzelere ağırlık verilmelidir. Özellikle C vitamininden zengin bir menü olmalı, bu sağlanamıyor ise c vitamini takviyeleri alınmalı bol sıvı tüketilmeli (günde en az 2.5- 3 litre ), ayran taze meyve suları bitki çayları tercih edilmeli. Ayrıca çiğ veya pişmemiş hayvan ürünlerinin tüketilmemesi vücudu toksinlerden korumak için çok önemlidir. Yine bağışıklığı güçlendirmek için probiyotik ve propolis tüketilmelidir. Propolis takviyesi güvendiğiniz markaları eczaneden takviye olarak alabilirsiniz.” Şeklinde konuştu.

Bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendiririz?

Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için birkaç öneri de bulunan Ahsen Tüfekçi, “Hayvansal ürünlerden sakatat, süt ürünleri, deniz ürünleri, yumurta tabii ki iyice pişirerek, bitkisel besinlerden bakliyat ve kuruyemişler en etkili protein kaynaklarını tüketmeye özen göstermeliyiz. Bunun yanında bağışıklığın gücüne güç katan antioksidanları, vitamin ve mineralleri de (taze sebze ve meyveleri, tam tahıllıları, baharatları) her zamankinden daha düzenli yiyip içmemiz lazım. Sebze ve meyveler bol su ile yıkanmalı hatta ve hatta sirkeli veya karbonatlı su ile durulanmalı. Özellikle sülfür ve terpen zengini sebzeler (lahana, karnabahar, soğan, sarımsak, turp, tere, roka, nane, fesleğen ) antosiyanin deposu koyu kırmızı, mor, siyah renkli sebze ve meyveler tüketimine özen gösterilmeli. Ev yoğurdu, turşu, keçi sütü zengin probiyotik içerdiği için vücudun zararlı bakterilerden arınmasını sağladığı için oldukça faydalıdır. Probiyotik bağırsak florasını geliştirdiği ve güçlendirdiği için dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, buna ek olarak kefir de tüketimine özen gösterilmeli. D vitamini, zerdeçal, zencefil, bal doğal antibiyotik olan sarımsak da bağışıklık sistemimizi güçlü tutacaktır. C ve D vitamini yanında şu antioksidanlar da eklenebilir; Selenyum, Çinko, Alfa Lipoik Asid, N Asetil Sistein. Bu antioksidanların özellikle solunum yolu mukozasının korunmasında ve akciğerlerde krize, solunum yetmezliğine sebep olan iltihabi yanıtların azaltılmasında etkili olacaktır.” Dedi.

“Ev yapımı turşuların aşırı tüketiminden kaçınılmalı”

Virüsler ile doğru bilinen yanlışları da açıklayan Diyetisyen Ahsen Tüfekçi, “Ev yapımı turşuları, içerdikleri probiyotikler sayesinde bağışıklık sisteminde bir miktar destek verdiği biliniyor. Ancak içerdiği tuz nedeni ile aşırı tüketiminden kaçınılması gerektir. Yok ‘burnun tuzlu su ile yıkandığında virüsün bulaşıcılığının engellediği’, yok ‘gece yatmadan önce 1 diş sarımsak yutmak Korona’dan koruyor’ gibi söylemler tek başına doğruluk getirmeyecektir. Bağışıklık sistemini özel olarak güçlendirdiğine yönelik kanıtlanmış herhangi bir gıda mevcut değildir. Bunlar tekil olarak bir işe yaramaz bütünsel olarak ele alındığında önemli miktarda koruma sağlayacaktır.” Diye konuştu.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler