131019098
7 Mayıs 2024, Salı

BAKAN PAKDEMİRLİ YENİ YANGIN UÇAKLARINI TANITTI

18 Haziran 2020, Perşembe 06:31

     


Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İHA'ların 24 saat uçarak gece ve gündüz, 23 bin feette bulunduğu noktadan 3,5 milyon hektarlık orman alanını gözetlediğini açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Adnan Menderes Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında yeni yangın uçaklarını tanıttı. Ormanların yan yana gelmiş basit bir ağaç topluluğu tanımından ibaret olmadığını vurgulayan Pakdemirli, "Orman başlı başına bir ekosistem, küresel ısınmanın engellenmesi için ön saflarda savaşan cevval bir ordudur. Aralık 2019'dan beri dünya Kovid-19'dan dolayı, yoğun bakımlarda, hastanelerde, maskelerin ardında, evlerinde sürekli 'Nefes alamıyorum.' diyor. İşte ormanlar, insanoğlunun en vazgeçilmez nefes kaynağıdır. Oksijen depomuz, akciğerlerimiz, süsümüz ve gücümüz; ancak ve ancak ormanlarımızdır." dedi.

Ağaçlandırma çalışmaları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Bakanlık olarak 57 yılda yapılan ağaçlandırmanın 1,5 katını son 18 yılda gerçekleştirdiklerini söyleyen Pakdemirli, yanan ormanların 40 misli kadar alanı ağaçlandırdıklarını dile getirdi. Pakdemirli, Türkiye'de 2002 yılından önce yılda 75 milyon fidan üretilirken, son 18 yıldır yılda ortalama 350 milyon fidan ürettiklerine dikkati çekerek, şöyle konuştu:"2002 öncesinde ülkemiz yüz ölçümünün dörtte 1'i orman iken, bugün yüz ölçümümüzün üçte 1'ini ormanlık alana ulaştırdık. Yani orman varlığımızı 18 yılda 1,8 milyon hektar alan artırdık ve bugün hamdolsun, 1,5 Kıbrıs büyüklüğünde orman alanını ülkemize ve milletimize kazandırmış olduk. Geçen yıl başlattığımız Geleceğe Nefes kampanyası ile beraber, başta liderimiz Recep Tayyip Erdoğan’ın ne kadar yeşil sevdalısı olduğunu tüm Türkiye’ye gösterdik."

Yangınla mücadeledeki başarı

Türkiye'nin Akdeniz çanağında yangınla mücadelede birinci olduğunu söyleyen Pakdemirli şöyle konuştu: "Ormanlarımızı artık İHA ile gözetliyoruz. Bu sayede sahadan alınan görüntüler canlı olarak yangın yönetim merkezi ile paylaşılarak, yangınlara daha etkin ve hızlı müdahale fırsatı oluşacaktır. İHA, 24 saat uçarak gece ve gündüz, 23 bin feet de bulunduğu noktadan 3,5 milyon hektarlık orman alanını gözetleyerek, 361 adet yangın gözetleme kulemizin yaptığı görevi yerine getirmektedir. Bu sayede zaman ve kaynak tasarrufu sağlanacaktır. İnşallah bu güçlü yangınla mücadele ordumuzu, yeni ekipman ve araçlarla daha da güçlendireceğiz. Ayrıca, başta Türk Hava Kurumu olmak üzere,

diğer kamu, kurum ve kuruluşları ile de iş birliğimiz devam etmektedir." Bakan Pakdemirli, yangınla mücadelede bir diğer unsurun da gözetleme kuleleri olduğunu, 776 kuleden 24 saat insan ile gözetleme, 117 kuleden 254 kamera ile gözetleme yaptıklarını aktardı.

Toplantıdan notlar

Konuşmanın ardından orman yangınlarında farkındalık oluşturmak adına ünlü sanatçılarının da bulunduğu kamu spotunun sinevizyonda gösterimi yapıldı. Bakan Pakdemirli, konuşmasının ardından yangınlarda kullanılacak araçları gezdi, incelemelerde bulundu. Toplantıya İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ve bakanlık bürokratları katıldı. Yangın Uçağı Tanıtım Toplantısı’nın ardından kokpite geçen Pakdemirli'nin ikinci pilotluğundaki uçak, Tahtalı Barajı'ndan su aldıktan sonra tatbikat alanındaki yangını söndürdü. Pakdemirli, geçen yıl da Rusya'da test ettiği uçağın, manevra kabiliyeti ve diğer açılardan "dört dörtlük" olduğunu söyledi.

(AA) 







 
Son Eklenen Haberler