131019098
30 Nisan 2024, Salı

LİMAN İŞ’TEN TCE EGE HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

18 Kasım 2021, Perşembe 06:51

     


Liman İş Sendikası İzmir Şubesi, Aliağa'da bulunan TCE Ege Konteyner Terminal İşletmeleri tarafından sendika üyelerinin haklarının engellendiği iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Liman-İş Sendikası İzmir Şubesi, TCE Ege Konteyner Terminal İşletmeleri tarafından sendika üyelerinin anayasal haklarının engellemeye yönelik usulsüz ve kanun dışı davranışları olduğu iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını duyurmak için basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Liman İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Musa Kizir okudu. Kizir, “Mücadelemiz sürüyor. Liman-iş Sendikası olarak 1963’ten beri yürütmekte olduğumuz sendikal mücadelemiz bütün zorluklara ve engellemelere rağmen devam etmektedir. Sendikamızın örgütlenme faaliyetleri yürüttüğü, Aliağa'da bulunan TCE Ege Konteyner Liman İşletmelerinde çalışanlar 2019 yılında sendikamıza üye olmuştu. 05.08.2019 tarihinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sendikamıza, çoğunluğu sağladığımıza dair olumlu yetki tespiti gelmişti. Ancak işveren sendikalaşmayı engellemek için yetki itirazında bulunarak hem süreci uzatmış hem de işçilerin sendikal haklarını kullanmasına engel olmuştu.” Dedi.

“TCE Ege yasalara aykırı davranmış ve suç işlemiştir”

Sendika olarak üyelerinin yanında olduklarını dile getirerek sözlerine devam eden Kizir, “Sendikamız dava sürecinde de mücadelesini sürdürmeye ve TCE Ege işçilerinin yanında olmaya devam etmiştir. Bu mücadele sonucunda yargı süreci tamamlanmış ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı tarafından 05.10. 2021 tarihinde yetki belgesi tarafımıza gönderilmiştir. Her ne kadar sendikamız sürecin iş barışı içinde yürütülmesinden yana olsa da, yargı sürecinin tamamlanıp, sendikamızın yetki belgesini almasına rağmen işveren mahkeme kararını tanımayarak tüm baskılarına devam etmiş ve yasadışı davranmayı sürdürmüştür. Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri başlamadan önce Mehmet Öztürk, Ahmet Hereke ve Eray Durmaz isimli 3 çalışanı haksız yere işten atmıştır. Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri başladıktan sonra da çalışanları özel odalara kapatarak, baskı yolu ile sendika üyeliğinden istifa ettirmiştir. En son 15.11.2021 tarihinde ise Sinan Can Şirinel ve Yenis Şenel işten atılarak, haklarında hiçbir tutanak olmadan, savunmaları alınmadan İş kanunu 25/2 maddesi dayanak gösterilerek işsizlik ödeneğinden faydalanmasının önüne geçilmek sureti ile vicdan sınırlarını aşan yaklaşım göstermişlerdir. Anayasanın 51. Maddesinde 'Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz.' hükmü yer almaktadır. Türk Ceza Kanunu'nun 118. Maddesine göre ise sendikal hakların kullanılmasını engellemek suçtur. TCE Ege tüm bu yaptıkları ile yasalara aykırı davranmış ve suç işlemiştir.” İfadelerini kullandı.

“Mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz”

Sendika olarak TCE Ege Konteyner Terminal İşletmeleri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını dile getirerek sözlerine devam eden Kiriz, “Sendikamız sessiz kalmamış savcılığa suç duyurusunda bulunmuştur. Biliyoruz ki tüm kamuoyu da sendikal haklarını kullanmak isteyen, baskı ve tehditler altında, işten atılma korkusuyla emek vermeye devam eden TCE Ege işçilerinin yanında olacaktır, olmalıdır. Liman-İş Sendikası olarak 1963'ten bu yana işçilerin sendikal hak ve özgürlüklerini kullanabilmeleri için mücadele ediyoruz. Tüm baskılara ve zorluklara rağmen bu mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Türkiye'deki tüm üyelerimizle birlikte TCE Ege çalışanlarının ve üyelerimizin yanında duracak, tüm baskı ve engelleri birlikteliğimizle aşacağız! Birlikten doğan gücümüzle, TCE Ege çalışanlarının anayasal haklarını gasp ettirmeyeceğiz. Baskılara boyun eğmeyeceğiz. TCE Ege çalışanları sendikalı olacak ve toplu iş sözleşmesinden faydalanacaktır.” Şeklinde konuştu.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler