27 Temmuz 2024, Cumartesi

Yeni Şakran’da 'Süslü Kadınlar Bisiklet Turu'

19 Eylül 2023, Salı 06:46

     


Aliağa’nın Yeni Şakran Mahallesi’nde, 'Dünya Otomobilsiz Kentler Günü' kapsamında, bu yıl 11'incisi düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu renkli görüntülere sahne oldu. Trafikte bisikletlilerin de var olduğuna dikkat çekmek için düzenlenen etkinlikte, onlarca kadın bisikletlerini süsleyerek Yeni Şakran Mahallesi’nde tur attı.

Türkiye'de ilk olarak 2013 yılında, İzmir'de Sema Gür isimli kadının girişimi ve bisiklete binen bir grup gönüllü kadının desteği ile başlayan ve bu tarihten itibaren her sene düzenlenen 'Süslü Kadınlar Bisiklet Turu' etkinliği bu yıl Aliağa’nın Yeni Şakran Mahallesi’nde de gerçekleştirildi. Avrupa Hareketlilik Haftası ve Dünya Otomobilsiz Kentler Günü kapsamında Yeni Şakran sahilinde buluşan kadınlar, çiçekler ve çeşitli süs eşyalarıyla süsledikleri bisikletleriyle Yeni Şakran trafikte bisikletlilerin de var olduğunu belirtmek için tur attı.

Güvenli bisiklet sürmeye ilişkin taleplerini dile getirdiler

Bisikletin günlük hayatın bir parçası olduğuna dikkat çekmek amacıyla etkinliğin düzenlendiğini söyleyen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu organizatörü Seher Kalender ,”Turumuz bu yıl birçok şehirde ve ülkede eş zamanlı olarak yine bağımsız gönüllü kadınlar tarafından yapılıyor, gururluyuz. Dünya Otomobilsiz Kentler Günü kapsamında bisikletin günlük hayatın bir parçası olmasına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, kadınların toplumda daha fazla görünürlüğünü sağlamak, kendilerini temsil etmelerine fırsat vermek ve güvenli bisiklet sürmeye ilişkin altyapı talebini pekiştirmek için düzenlenmektedir.” Dedi.

'Otomobilsiz pazar' talebi

Kadın ve erkeklerin toplumda aynı haklara, yükümlülüklere sahip olduğunu ve her alanda kendilerini özgürce ifade etme hakları olduğunu hatırlatan Kalender, “Biz binlerce kadın; pedallarımızın itici gücünü tüm toplumda da göstermek istiyoruz, çocuklarımıza daha temiz ve yaşanabilir dünya bırakmak için elimizden geleni yapmak istiyoruz. Kadınların toplumda daha görünür olması ve sorumluluk almasını diliyoruz. Geçmişte ‘İklim değişikliği’ diyorduk, şimdi ‘İklim Krizi’ diyoruz. Bunun etkilerini çok acı bir şekilde yaşıyoruz. Her bireyin bu konuda yapabileceği bir şeyler var. Biz bisiklete daha çok binerek dünyaya olumlu katkıda bulunabiliriz. Sağlıklı bir toplum ve yaşanabilir bir gelecek için, özellikle büyük şehirlerimizde pazar günleri, şehir merkezinde bazı caddelerin motorlu araç trafiğine kapatılarak 'otomobilsiz pazar' ilan edilmesini istiyoruz.” Diye konuştu.

(HABER MERKEZİ)







 
Son Eklenen Haberler