TOKİ inşaatı için yetkililere çağrı
20 Nisan 2024, Cumartesi 06:08Tweet |
İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Aliağa’daki TOKİ inşaatında hatalar ve denetim eksikliği bulunduğunu açıklayarak yetkilileri göreve davet etti.
İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından, Aliağa’da yapımı devam eden TOKİ inşaatı hakkında yazılı açıklamada bulunuldu. TOKİ tarafından 31.03.2020 tarihinde yapım işi ve sonrasında ikmal işi olarak ihale edilen 614 konutun inşaatı ile ilgili İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’ne, hak sahipleri tarafından imalatla ilgili fotoğrafları da içeren şikâyet dilekçesi iletildiği, sonrasında Şube tarafından proje sahasında yerinde incelemelerde bulunulduğu belirtildi.
“İmalat hataları endişe verici”
Yapılan incelemede, betonarme elemanların yapımında tünel kalıp sisteminin kullanıldığının anlaşıldığı belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Taşıyıcı elemanların deprem kuvvetleri etkisi altında kritik öneme sahip alt ve üst uç birleşim bölgelerinde hayati tehlike arz edecek şekilde imalat hataları görülmektedir. Bu kusurların uygulamadaki hatalardan ve denetim eksikliğinden kaynaklandığı şüphesizdir. Deprem tehdidi altındaki bir bölgede, kurulma amacı özellikle dar ve orta gelirli vatandaşın nitelikli konut ihtiyacını karşılamak olan TOKİ tarafından inşa edilmekte olan bu yapılarda dikkatsiz ve özensiz imalatlar telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açabilir. Binalar, güncel yönetmeliklere uygun şekilde tasarlanmış olsa da yerinde projesine ve fen-sanat kurallarına uygun şekilde imal edilmediği, imalat sonrası bakımları ve denetlemeleri yapılmadığı takdirde hayati tehlike oluşturacak sonuçların ortaya çıkması kaçınılmazdır. Üstelik bu tür imalat hatalarının, olası bir deprem sonrası binanın yıkılması durumunda tespitinin de oldukça zor hatta imkânsız olduğunu ifade etmek isteriz. Dolayısı ile imalat aşamasındaki denetim de bu nedenle son derece önemlidir. Devam eden bloklarda aynı durumların oluşmaması için; kullanılan kalıp malzemesinin teknik dokümanları, kurulum projesi, hesap raporu, işçilerin mesleki yeterlilik belgeleri ile imalatları teslim alan teknik personellerin imzaladıkları tutanaklar incelenmeli ve tüm sürecin mevzuata uygun olarak devam etmesi sağlanmalıdır. Denetim konusunda yaşanabilecek herhangi bir zafiyetin bedelinin ne kadar yıkıcı olabileceğini 30 Ekim 2020’de İzmir’de ve 6 Şubat 2023’te on bir ilimizde yaşadık.
“İlgili kurumlar tarafından herhangi bir denetim yapılmamış”
Konuya dair Şubemize ulaşan şikâyet sonrasında söz konusu durum, ivedi bir şekilde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), İzmir Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve Aliağa Belediyesine iletilmiştir. Ancak ilgili kurumlar tarafından bugüne kadar sahada herhangi bir denetim yapılmadığı bilgisi şubemize ulaşmıştır. Ayrıca bu süreç içerisinde sahada söz konusu kusurlu imalatlara taş dolgu ve basit sıva tamiratı yapıldığına dair bilgiler iletilmektedir. Taşıyıcı sistemin bütünlüğünü etkileyen bu tip bir yapısal hasara el yordamı yama yöntemi ile müdahale edilmesi sorunu çözmeyecek, sadece örtbas edecektir. Güvenilir onarım yöntemi, konusunda uzman yetkin bir inşaat mühendisinin yönlendirmesiyle yapılacak hesap ve analizlerle belirlenecek bir malzeme ile kontrollü şekilde ve literatürde kabul görmüş testlerin de yapılıp raporlanmasıyla ve denetlenmesiyle mümkün olabilir.
“Kurumları göreve davet ediyoruz”
Hâlihazırda yapılmış bir tamirat var ise kalite kontrol testlerinin yapılarak sonuç raporlarının paylaşılması gerekmektedir. Ayrıca bu tür kritik imalat hataları yapılan binaların, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği Bölüm 15’teki “Deprem Etkisi Altında Mevcut Bina Sistemlerinin Değerlendirilmesi ve Güçlendirme Tasarımı İçin Özel Kurallar” bölümüne uygun değerlendirmelerle tahkik edilerek performansının belirlenmesi ve sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılması beklenmektedir. Bu koşulların sağlanmadığı hallerde ise tamiri ve güçlendirilmesi mümkün olmayan noktalarda yıkım ve yeniden yapım yoluna gidilmesi kaçınılmaz olacaktır. Fotoğraflara yansıyan ve yansımayan, şimdiye kadar yapılan imalatların hatalı olup olmadığının denetlenmesinin, denetleme sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasının, usul ve yasalara, projesine ve fen-sanat kurallarına aykırı imalatların tespiti halinde gereğinin yapılmasının idari makamların sorumluluğunda olduğunu hatırlatıyoruz. Yapı üretim süreçlerinde “etkin denetimin” önemini bir kez daha hatırlatarak sorumluluğu bulunan kurumları göreve davet eder, konunun kamu adına takipçisi olacağımızı saygılarımızla bildiririz.”
(DERYA SÜNER)
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İleri Yaş İzmir Eylem Planı kapsamında
2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı’nın 1. dönem karne töreni gerçekleştirildi.
Aliağa Kimya İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ) katılımcıları
Aliağa Belediyesi, yarıyıl tatiline giren öğrenciler için eğlenceli etkinlikler
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, 18 Ocak-2 Şubat tarihleri arasında,
Aliağaspor FK Futbol Nesine 3. Lig 16. hafta karşılaşmasında yarın sahasında ligin
İzmir Valisi Süleyman Elban, kent genelinde 2024 yılında 203 suç örgütünün
Petkim, Ege İhracatçı Birlikleri’nin “İhracatın Yıldızları 2024”
İZSU, Menemen’in Emiralem, Türkelli, Seyrek ve Villakent mahallelerinde
SOCAR Türkiye ve GİRVAK, "Girişimde Kadın Enerjisi Programı"nı başlattı.
Ege Genç İş İnsanları Derneği'nin olağan genel kuruluna katılan İzmir Büyükşehir
Menemen Belediyesi, polis olmak ya da üniversitelerin beden eğitimi bölümlerine
Aliağa Ticaret Odası (ALTO) ile Aygün Ortak Sağlık Güvenlik Birimi Ltd.
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2025 yılındaki ilk birleşiminde
Büyükşehir Belediyesi tarafından Aliağa Belediyesi’nin talebi doğrultusunda
ALTO ile Aliağa Doğa Koleji Anaokulu arsında indirim protokolü imzalandı. Protokolle
Menemen Belediyesi, ilçede bulunan ilk ve ortaokul bahçelerinde seksek,
Evde tavuk döner yapmak, dışarıda tüketilen dönerlerin lezzetini ve
CHP İzmir İl Başkanlığı’nın organize ettiği “İktidar Yolunda Korkusuz
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 5. kez düzenlenecek Çocuk
Aliağa Petkimspor, Basketbol Şampiyonlar Ligi play-in etabı ikinci maçında
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aydın-Denizli Otoyolu Açılış Töreni'nde yaptığı
İzmir Körfezi’ni temizleme görevinin bakanlıkta olduğunu ancak yapmadığını
Mersin Akdeniz Belediyesi'nin Eş Başkanları Hoşyar Sarıyıldız ve Nuriye Arslan’ın
2021 yılında okuyucuyla buluşan Yediler Teknesi adlı romanıyla Vedat Türkali
Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi'nin 14. Hafta mücadelesinde
Bir dizi programa katılmak üzere İzmir’de bulunan CHP Genel Başkanı Özgür
İzmir, 2021 yılından bu yana en yağışlı aralık ayını geçirdi. Kentin içme
Aliağa Petkimspor, Basketbol Süper Ligi'nin 14. haftasında bugün sahasında
SOCAR Fiber, EXA Infrastructure ile stratejik bir iş birliği anlaşması imzalayarak
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Körfez ile
Aliağa Belediyesi’nde 2025 yılının ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi.
Basketbol Şampiyonlar Ligi play-in etabı ilk maçında Aliağa Petkimspor, İsrail'in
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2025 yılının ilk haftasında okullara hijyen