Gemi söküm işçileri için dayanışma çağrısı
20 Haziran 2022, Pazartesi 06:12Tweet |
Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu Bileşenleri, geçtiğimiz hafta iş kazasında hayatını kaybeden gemi geri dönüşüm işçisi Yıldırım Kipel’i anıp gemi geri dönüşüm işçilerinin örgütlenmesi gerektiğini vurguladı.
Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu Bileşenleri, geçtiğimiz hafta bir gemi geri dönüşüm firmasında üzerine kıvılcım isabet etmesiyle yaralanan ve sonrasında hayatını kaybeden Yıldırım Kipel’i anarak Aliağa Demokrasi Meydanı’nda gemi geri dönüşüm işçilerinin örgütlenmesi gerektiğini vurgulayan bir açıklamada bulundu. Düzenlenen basın açıklamasını platform üyeleri adına Sonay Tezcan okudu.
“Kitlesel halde yoksullaşıyoruz”
Tezcan açıklamasında, “İşçi sınıfı ve emekçiler olarak çalışma ve yaşam şartlarının giderek zorlaştığı bir dönemden geçiyoruz. Bir yandan ekonomik krizin faturası bizlere kesiliyor, temel ihtiyaçlarımıza gün aşırı zam geliyor, ücretlerimiz düşüyor, kitlesel halde yoksullaşıyoruz. Bir yandan da işyerlerinde baskı ve kuralsızlık artıyor, işsizlik sopası patronların elinde sömürü katmerleşiyor. Bunların karşısında işçi ve emekçilerin örgütsüz oluşu sorunların büyümesine neden oluyor. Birlik olamadığımızda en büyük bedeli canımızla, kanımızla ödüyoruz. Patronlar işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini gereksiz masraf görerek rafa kaldırıyor, iş cinayetleri son yıllarda hızla artıyor. İşçi kenti Aliağa'da bu sorunları derinden yaşıyoruz. Bunları yakın zamanda TÜPRAŞ'ta işten atma saldırısından, işçilerin örgütlülüğünü ortadan kaldırmaya dönük uygulamalardan, Gemi sökümde artarda yaşanan iş kazalarından biliyoruz, denetimler yapılmadığı için havamıza, denizimize, toplum sağlığına verilen zararlardan biliyoruz” dedi.
“Örgütlenmeye her zamankinden daha çok ihtiyacımız var”
Gemi geri dönüşüm bölgesindeki sorunlara da değinen Sonay Tezcan, “Sömürünün en ağır şekilde yaşandığı gemi söküm havzasında tedbirsizlik, kuralsızlık, denetimsizlik, hak gaspları sürerken, iş cinayetleri, yanma, sakat kalma, asbest, kurşun gibi ağır metallere maruz kalma sıradan hale gelmiş durumda. Bu havzada son on yılda 69 işçi kardeşimiz çalışırken yaşamını yitirdi. Birçok gemi söküm işçisinin de soluduğu zehirli kimyasallar nedeniyle yaşadığı sağlık sorunları yüzünden doğal olmayan şekillerde öldüğü biliniyor. Son olarak 10 Haziran günü Şimşekler Gemi Söküm işçisi arkadaşımız Yıldırım Kipel, yakıt tankına ait boruyu kestiği sırada ağır şekilde yanarak yaralandı. İşçi arkadaşımız 4 günlük yaşam savaşını kaybederek 14 Haziran günü yaşamını yitirdi. İşçi sağlığı ve güvenliği tedbirleri alınmadığı için gencecik bir arkadaşımız daha patronların kar hırsına kurban edildi. Bizleri insanlık dışı çalışma ve yaşam koşullarına mahkum eden bu düzene karşı daha fazla sesimizi yükseltmenin vaktidir. Kader diye bize reva görülen yoksulluk ve ölümü kanıksamayalım, artık yeter diyelim. Bunun için birlik olmaya, örgütlenmeye her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Bizleri ayrıştırmaya ve bölmeye dönük söylemlere geçit vermeyelim, aynı şartlar altında çalışanlar olarak yan yana gelelim. Gemi söküm işçisinin insanca bir yaşam için başlattığı 11 günlük fiili grev hafızalarımızda tazedir. Deneyimlerimizle, dosta düşmana gösterdiğimiz gücümüzle, kararlılıkla mücadeleyi büyütelim. Tüm Aliağa halkını da gemi söküm işçisinin taleplerini sahiplenmeye, dayanışma içinde olmaya, süreci takip etmeye çağırıyoruz.” İfadelerini kullandı.
İşçiler taleplerini haykırdı
Açıklamasını taleplerini sıralayarak sonlandıran Sonay Tezcan, “Taleplerimiz tüm gemi sökümlerde işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri tam olarak alınsın. Tüm firmalar ve söküm sahaları bağımsız kurumların denetimine açılsın, işçilerin de söz hakkı olsun. Yıldırım Kipel'in ölümüyle ilgili olarak eksiksiz soruşturma açılsın. Yanmaz kıyafet başta olmak üzere tüm ekipmanlar çalışma sistemine uygun, ücretsiz ve tam olarak sağlansın. Yaz aylarında istirahat saatleri uzatılsın, çalışma saatleri arasında ara dinlenmeler konulsun.” Şeklinde konuştu.
(ESİN ÇETİN)

Aliağa Belediye Meclisi Haziran ayı Olağan Toplantısı yapıldı. Toplantıda, Aliakent

MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, otuz ilçeyi kapsayan bölgesel teşkilat

Kurban Bayramı öncesinde ihtiyaç sahibi aileler ve emeklilere 1000 liralık

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Aliağa Cezaevi’nde tutuklu bulunan gençleri

İzmir Büyükşehir Belediyesi olası afetlerde GSM hatlarının kullanım dışı

Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Serdar Berk, Kurban Bayramı öncesi

Aliağa protokolü ve vatandaşlar, Kurban Bayramı arefesinde (yarın) Aliağa Kaymakamlığı’nın

SOCAR Türkiye, Bakü Enerji Haftası kapsamında gerçekleştirilen 30’uncu

İzmir Biyoenerji Araştırma Geliştirme ve Eğitim Derneği ile Aura Bioenerji, kanser

Aliağa Belediyesi Yaz Spor Okulları’nda 2025 yaz dönemi kayıtları 16 Haziran

Aliağa Belediyesi Taekwondo Takımı, 26 Mayıs - 1 Haziran tarihleri arasında Gaziemir

Balayı, hayat boyunca sıkça hatırlanacak, anlam yüklü bir yolculuk…

Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde vatandaşların

Aliaport Deniz Yolcu İskelesi’nin Aliağa’ya sağlayacağı katkılar bilimsel

Uyuşturucu ticareti yapanlara yönelik Aliağa ve Menemen ve Karabağlar’da

Aliağa Belediye Meclisi Haziran ayı Olağan Toplantısı bu akşam yapılacak. Aliağa

Aliağa’da, Avukat İlknur Kapucu Kayhan tarafından kurulan IK Legal Hukuk ve

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne

Türk Kızılay, Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde yeni bir

Aliağa Nemrut Limanlar bölgesinde bir gemide 54 ton 249 kilogram kaçak

İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda

BAĞ-KUR emeklilerinin bayram ikramiyesi bugün (31 Mayıs), Emekli Sandığı emeklilerinin

ASEV’in yıl sonu etkinlikleri tiyatro, müzik ve dans gösterileriyle

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor'da

Trafik cezalarının artırılmasına yönelik düzenlemeleri de içeren

İzmir'de ormanlık alanlara girişler 1 Haziran itibariyle 5 ay süreyle yasaklandı. İzmir

Aliaport Aliağa Deniz Yolcu İskelesi yaz aylarında hizmete giriyor. Projede tefrişat

İzmir Büyükşehir Belediyesi sıcaklıklarla birlikte artan orman yangınlarına

450 sporcunun yarıştığı İzmir Okullar Arası Yüzme Yarışları Aliağa Belediyesi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir’in onay

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, AK Parti hükümetlerinin 22 yılda,

İMEAK DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, Aliağa limanlarında elleçlenen

Üç dönem Aliağa Belediye Başkanlığı ve bir dönem İzmir Milletvekilliği

Pandemi döneminde hobi olarak başlayan seramik yolculuğu, Aşağışakran’daki