Çiçekdal: “Maraş Katliamı’nı unutturmayacağız”
20 Aralık 2024, Cuma 06:30| Tweet |
Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şube Başkanı Suat Çiçekdal, Maraş Katliamı’nın yıl dönümü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Çiçekdal, Maraş Katliamı’nı unutmadıklarını, hiçbir katliamı da unutturmayacaklarını söyledi.
1978 yılında yaşanan Maraş Katliamı’yla ilgili açıklamalarda bulunan Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şube Başkanı Suat Çiçekdal, 46 yıl önce devletin Alevilere karşı işlenen suçları günlerce seyrettiğini belirtti. Maraş Katliamı’nın 19- 26 Aralık 1978 tarihleri arasında Maraş'ta meydana gelen Alevilere yönelik yapılan bir katliam olduğunu vurgulayan Çiçekdal, “Yedi gün süren saldırılar sırasında resmi verilere göre 111 kişi öldürüldü. Alevilere ait 559 ev yakıldı, 290'a yakın iş yeri tahrip edildi. 23 yıl süren davalar sonunda 22 kişi idam, 7 kişi müebbet hapis, 321 kişi de 1-24 yıl arasında hapis cezası aldı. Katliamda önemli rol oynayan 68 kişiye ise ulaşılamadı. 12 Eylül faşist darbesine sebep olan katliamlardan biri olarak kabul edilen Maraş’taki bu Alevi katliamını devlet günlerce sadece seyretti. Tıpkı, Çorum’da, Gazi’de ve Madımak’ta seyrettiği gibi. Devlet, 46 yıl önce Alevilere karşı işlenen suçları günlerce seyretti. Üzerinden neredeyse yarım asır geçmesine rağmen, gerçek suçlular asla cezalandırılmadığı gibi Aleviler hala kurbanlarının mezarlarını bulamadı. Alevi hukukçular tarafından mezar yerlerinin açıklanması için Genel Kurmay’a yazılan sayısız dilekçeler cevapsız bırakıldı.” Dedi.
“Emevi Camii’nde namaz kılma sevdası Alevilere açık katliam tehdididir”
Aradan 46 yıl geçmesine rağmen Maraş’ta tam olarak gerçekte kaç kişinin yaşamını yitirdiğini hala bilmediklerini dile getiren Çiçekdal, “Binlerce insanın göç etmek zorunda kaldığı böyle bir katliamda ceza alan saldırgan sayısı hala açıklanmıyor. O günden bugüne katledenleri seyretme politikası halen devam etmektedir. O günden bugüne iktidarlar değişiyor, yeni yasalar, yeni kanunlar çıkarılıyor ama kandan, gözyaşından ve inkâr politikalarından beslenen zihniyet asla değişmiyor. Dün bu topraklarda yaşanan katliamların aynısı bugün de yaşatılmak istenmektedir. Suriye’de, başta Aleviler olmak üzere halklar ve inançlar, selefi-cihatçı terör gurupları tarafından katliama uğramakta ve soykırım tehdidi ile biat etmeye zorlanmaktadır. Biz buradan ilan ediyoruz ki Suriye’de yaşanan ve yaşanacak olan katliamlardan, onlara destek veren devletler ve Türkiye hükümeti sorumludur. AKP hükümetinin Emevi Camii’nde namaz kılma sevdası içeride ve dışarıda Alevilere yönelik en açık katliam tehdididir. Çünkü Emevi Camii, İmam Hüseyin’in Kerbela’da kesilen başını getirdikleri Camidir.” Diye konuştu.
“Bu akıl 12 Eylül aklı”
Suat Çiçekdal, AK Parti hükümetinin katliamlar öncesi ibadethaneleri sembolize etmesinin yeni bir şey olmadığını, bu aklın 12 Eylül aklı olduğunu söyleyerek, “Biz bunu 46 yıl önce burada, Maraş’ta da gördük. Hatırlayalım, Maraş’ta Camilerden anonslar yapılarak, ‘Oruç tutmak, namaz kılmakla hacı olunmaz. Bir Alevi öldüren beş sefer hacca gitmiş gibi sevap kazanır. Bütün din kardeşlerimiz; hükûmete ve komünistlere, dinsizlere karşı ayaklanmalıdır! Çevremizde bulunan Alevileri ve CHP'li Sünni imansızları temizleyeceğiz!’ denmiştir. Ayrıca Alevilerin camilere bomba attığı iftiraları da atılmıştır. Daha sonra bunun 12 Eylül ağabeylerinin aklı olduğu ortaya çıksa da devlet destekli katiller tarafından Aleviler katledilmiştir. Alevileri tanıyanlar iyi bilirler ki biz ne bir cana zarar veririz ne de herhangi ibadethaneye saygısızca yaklaşırız. Kandan ve gözyaşından beslenenlerin, inançların ve kimliklerin ayrıştırılmasından siyasi rant devşirenlerin demokrasiden anladığı tek ölçüt, Müslümanların ibadethanesi olan camilerin hoparlöründen atılan iftiralardan medet ummak, Emevi Camii’nde namaz kılmaktır. Asıl bölücülük budur. Asıl demokrasi ve eşitlik karşıtlığı budur. İnsanlığın varlığı boyunca bir arada yaşayan halkları ve inançları birbirine düşman etmek Muaviye aklıdır. Ve Aleviler dünyanın neresinden olursa olsun bu çeşit katliamların karşısında ve mazlum halkların yanında olacaktır.” ifadelerini kullandı.
“Bizi göçük altında bırakanlarla, katledenler aynı zihniyetten beslenenler”
Maraş Katliamı’nı unutmadıklarını, hiçbir katliamı da unutturmayacaklarını kaydeden Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şube Başkanı Suat Çiçekdal, açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı, “Buna sessiz kalmayacağız! Biz Aleviler olarak diyoruz ki; bizi depremde göçük altında bırakanlarla, katledenler aynı zihniyetten beslenenlerdir. Maraş’ta günlerce göçük altında kalanları, bir gecede tüm hayatları yerle bir olanları, 2 sene geçmesine rağmen hala yaşamları normale dönmemiş canları ve elbette bir mezar yeri bile olmayan canları asla unutmadık ve unutmayacağız. Cümlesinin acısı acımız, yoksulluğu yoksulluğumuzdur. 6 Şubatta uzattığımız kardeşlik elini daima uzatmaya devam edeceğiz. Yaşasın halkların kardeşliği!”
(VOLKAN GÜNDÜZ)

“Aliağa Damızlık Koyun Üretim Merkezi Projesi” kapsamında, kura ile

DEM Parti Aliağa İlçe Başkanlığı, Sayıştay’ın 2024 yılı Aliağa Belediyesi

Alia Park Atla Terapi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kapalı manej yapımı sürüyor.

Aliağa Belediyesi tarafından projelendirilen Aliağa Gençlik Merkezi ile Aliağa

Aliağa Petkimspor, FIBA Europe Cup C Grubu 4. Hafta mücadelesinde, deplasmanda

Foça, Torbalı, Kemalpaşa, Bornova, Karabağlar ve Güzelbahçe ilçelerinde

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 81 ilde uygulamaya koyulan Harezmi Eğitim

Aliağa Belediyesi, 2025 yılı Emlak ve Çevre Temizlik Vergilerinin ikinci taksit

Aliağa Belediye Meclisi Kasım ayı Olağan Toplantısı bu akşam yapılacak. Toplantıda

FIBA Avrupa Kupası C Grubu 4. hafta maçında Aliağa Petkimspor, yarın deplasmanda

Nesine 2. Lig Kırmızı Grup 11. hafta mücadelesinde Aliağaspor FK deplasmanda

İzmir, büyük bir şehir olmanın avantajlarını ve dezavantajlarını bir arada

İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, Aliağa’nın Yeni Şakran

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, video konferans yöntemiyle katıldığı törende

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, ocak ayında yeni tarifelerin

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, kentte üç noktada

Aliağa’da, Avcı Ramadan Parkı bölgesinde yoğun yağmurlar sonrası yaşanan

FIBA Avrupa Kupası C Grubu 3. hafta maçında Aliağa Petkimspor, sahasında Romanya'nın

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yerel Eşitlik Eylem Planı’nın “Ulaşım”

İzmir'de 117 kişinin yaşamını yitirdiği depremin üzerinden 5 yıl geçti.

CS GO hile kullanımı, oyun dünyasında oldukça tartışmalı bir konu olarak

Mekanların aydınlatılması, yaşam alanınızın estetik ve fonksiyonel kalitesini belirlemede

CHP Aliağa İlçe Başkanlığı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında,

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet Bayramı’nın 102’nci

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Sındırgı’daki deprem fırtınasının doğal bir rahatlama

Aliağa, Cumhuriyetin 102. yıl dönümünü büyük bir coşkuyla

Eğitim-İş İzmir 7 Nolu Şube, Aliağa’da, işyeri temsilcilerine yönelik eğitim


















