131019098
30 Nisan 2024, Salı

BAHARIN GELİŞİ KAN BAĞIŞI KAMPANYASIYLA KUTLANDI

22 Mart 2022, Salı 07:09

     


Atatürk İlk ve Ortaokulu, Bahar Bayramı’nı kutlayıp kan bağışı Kampanyası düzenledi.

Atatürk İlk ve Ortaokulu, Nevruz olarak bilinen Bahar Bayramını kutlamak amacıyla okul bahçesinde etkinlik düzenledi. Aynı zamanda ‘Ders zili iyilik için çalıyor’ kampanyası da gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen etkinliklere, Aliağa Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet İmir, Belediye Başkanı Serkan Acar, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Akyüz, Türk Kızılay Ege Bölge Müdürü Barış Dolaş, Türk Kızılay İzmir Başkan Vekili Tansu Kaya, siyasi partilerin ilçe temsilcileri, oda başkanları, kurum müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katılım gösterdi. Etkinlikler saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından Aliağa Müftüsü Ramazan Coşkun tarafından dua edildi.

Gül Kaplan, “Türk'ün düşünce sisteminde baharın gelişi önemli bir yere sahip”

İlk olarak günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapmak üzere Atatürk Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Gül Kaplan kürsüye davet edildi. Kaplan konuşmasında, “Nevruz; yeni gün, yeni yılın ilk günü demektir. Bugün, geceyle gündüzün eşit olduğu, günlerin uzayıp sıcaklıkların artmaya başladığı 21 Mart'a rastlamaktadır. Bu günlerde doğa da uyanıp canlanmaya başladığından Nevruz günleri, baharın da başladığı günlerdir. Tabiat ile iç içe, kucak kucağa yaşayan, toprağı ana olarak vasıflandıran Türk'ün düşünce sisteminde baharın gelişi elbette önemli bir yere sahip olacaktır. Türk Dünyası ve toplulukları ile iyi ilişkiler kurabilmek ve onlarla her alanda iş ve gönül birliği yapabilmek amacıyla 21 Mart nevruz gününü içine alan hafta Türk Dünyası ve toplulukları haftası ilan edilmiştir. Atalarımız; yeni bir hayat, yeni bir başlangıç demek olan bu tarihi günü, aynı zamanda Ergenekon'dan çıkış bayramı olarak da kutlamışlardır. Göktürklere ait Ergenekon Destanına göre tam dört yüzyıl etrafı yüksek dağlarla çevrili gizli bir yurt olan Ergenekon’da yaşayan Türk ulusu nüfusunun gittikçe artması üzerine en eski yurtları olan Turan’a tekrar kavuşmayı çok isterler. Bir kurdun yol göstermesi ve bir demirci ustasının dağda demir madeni bulunan tarafta ocak yakıp örs kurması ve çekici örse vurup taşları parçalamasıyla, Türkler demiri eritip bozkurt önderliğinde Ergenekon'dan çıkarak tüm dünyaya tekrar yayılmaya başlarlar. Türkler, o gün çok sevinmişlerdir. Tekrar eski yurtlarına kavuştukları o günü “Yeni Gün” yani nevruz adıyla bir milli bayram olarak kabul ettiler ve her yıl bu töreni tekrarladılar.” Dedi.

“Türk Aleminin Nevruz toyu kutlu olsun”

Nevruz’un tarihimizdeki öneminden de bahsederek sözlerine devam eden Kaplan, “1990 yılında bağımsızlıklarını ilan eden Türk Cumhuriyetleri'nde Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Azerbaycan ile Rusya Federasyonu bünyesindeki Tataristan 21 Mart Ergenekon / Nevruz Bayramı'nı "Milli Bayram" olarak ilan etmişlerdir. Bu günün coşkuyla kutlanmasına büyük önem vermektedirler. Türkiye'de de 1991 yılında Türk Dünyası ile birlikte ortak bir gün olarak resmi tatil olmaksızın bayram ilan edilmiştir. Nevruzun en temel özelliklerinden biriside tongal denilen ateşlerin yakılması ve üzerinden atlanmasıdır. Ateşin yakılması ile içlerinden bir dilek tutarak ateşin üzerinden atlayan kimseler bu dileklerinin gerçekleşeceğine, tüm hastalıklarının bu ateşe dökülüp yanacağına, yeni yıla bu hastalık ve kötülüklerden arınarak gireceğine inanırlar. Nevruz; Türk insanını birbirine kenetleyen, bağlayan, Ergenekon'dan demir dağları eriterek dirilen atalarının ruhlarıyla yanan bir ateştir. Avrasya’nın, Türk Aleminin Nevruz toyu kutlu olsun.”ifadelerini kullandı.

Erdoğan Akyüz, “Bahar Bayramımız kutlu olsun”

Atatürk Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Gül Kaplan’ın ardından Aliağa İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Akyüz konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi. Akyüz, “Bugün tabiatımızın, toprağımızın yeniden dirilişini kutlamak amacıyla burada toplandık. Dünyanın her yerindeki Türki topraklarında bugün coşkuyla kutlanıyor. Bugünün hepimize hayırlar getirmesini Yüce Mevla’mdan diliyorum. Bugünü anlamlı kılan en önemli etkinliklerden biri ise hiç tanımadığımız ama bizim vereceğimiz bir damla kana ihtiyacı olan insanların derdine derman olmak amacıyla kan kampanyamızı da organize ettik. Bu vesileyle her zaman yanımızda olan Sayın Belediye Başkanımız Serkan Acar ve protokolümüzün değerli isimlerine teşekkür etmek istiyorum. Bahar bayramımız kutlu olsun.” şeklinde konuştu.

Tansu Kaya, “Türk Kızılayı, Türk insanının yardımseverliğinin bir göstergesidir”

Aliağa İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Akyüz’ün ardından konuşmasını yapmak üzere Türk Kızılay İzmir Başkan Vekili Tansu Kaya kürsüye davet edildi. Kaya, “Kızılay 154 yıldır iyilik yolunda el ele veren, alan el ile veren el arasında bir köprü olan, dünyanın 198 ülkesinde operasyonel faaliyet icra eden 40 ülkesinde de temsilciliği olan dünyanın en büyük yardım organizasyonlarından birisidir. 93 Harbi olarak bildiğimiz Osmanlı Rus Harbinden sonra kurulmuş ve günümüze kadar ulaşmış bir organizasyondur. Daha önceleri sadece savaş meydanında ve cephe arkasında hizmet veren Kızılay zaman içerisinde operasyonel faaliyetlerini geliştirip doğal afet, yangın ve diğer insanların ihtiyaç duyduğu her hizmet alanında insanların yanında olan bir operasyon haline gelerek iyilik yolunda yolculuğuna devam etmiştir. Türk Kızılayı sizlerin bağrından kopan Türk insanının yardımseverliğinin bir göstergesidir. Malumu olduğunuz üzere doğal afetlerde her yerde Kızılayı görmemiz mümkündür. Kızılay aynı zamanda Kızılhaç teşkilatının da bir üyesidir. Bu münasebetle dünyanın her yerine yardımlarını ulaştırmaktadır. Bizler komşusu aç iken kendisi tok yatan bizden değildir anlayışına sahip bir milletin evlatları olarak yardım faaliyetlerimizi organize etmeye devam ediyoruz. İyiliğin siyaseti, dini, rengi, ırkı yoktur. Bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” Dedi.

Baharın gelişi etkinliklerle kutlandı

Konuşmaların ardından Nevruz ateşi yakıldı. Protokol üyeleri ateş üzerinden sırayla atladı. Daha sonra halk oyunları gösterileri sergilendi. Ardından protokol üyeleri demir dövme etkinliğine davet edildi. Sonrasında ise yumurta kırma etkinliğine geçildi. Daha sonra protokol üyelerine ve programın hazırlanmasında emeği geçenlere Aliağa İlçe Milli Eğitim Müdür Erdoğan Akyüz tarafından çiçek takdim edildi. Ardından protokol üyeleri kan bağışı kampanyasına destek olmak amacıyla kan bağışında bulunmaya geçti. Sonrasında Aliağa Engelsiz Mehteran Takımı gösterisini sergiledi. Çektirilen hatıra fotoğrafının ardından etkinlik son buldu.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler