131019098
26 Nisan 2024, Cuma

EMEKLİLER SORUNLARINI ANLATTI

22 Nisan 2022, Cuma 06:23

     


Emekli Sen Aliağa Şube Başkanı Sebahattin Yeşiltepe ve yönetimi, ülkedeki emeklilerin sorunlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Emekli Sen Aliağa Şube Başkanı Sebahattin Yeşiltepe ve yönetimi emeklilerin sorunları, emeklilere hükümet tarafından verilmesi planlanan bayram ikramiyeleri ile ilgili konuları içeren bir açıklamada bulundu. Aliağa Ekspres’e özel yapılan açıklama şube binasında gerçekleştirildi.

Yeşiltepe, “Hükümet emeklilere ölümü gösterip sıtmaya razı ediyor”

İlk olarak Emekli Sen Aliağa Şube Başkanı Sebahattin Yeşiltepe konuşmasına başladı. Yeşiltepe, “Aliağa bir emek kenti. Dolayısıyla emeklilerin de kenti. Aliağa civarında 15 bine yakın emeklimiz var. Hükümet bizi ölümünü bekleyen bir yaratık olarak görüyor. Geçinemiyoruz. Sadaka olarak verdikleri bayram ikramiyelerini biz verelim onlara. 2018’den 2022’ye kadar emeklilere yüzde 10 zam yaptılar. Bin liraydı, bin yüz lira yaptılar. Artık sadaka bile etmiyor zam oranı. Şimdi Ramazan ayındayız. Herkes fitrelerini verecek. Fitre bile etmiyor bu ikramiye. Bu süre zarfında enflasyon yüzde 150’yi geçti. Gıda enflasyonu yüzde 189 oldu. Emekliler bu durumda gerçekten ölümü bekler hale geliyor. Biz emekliler bu ülkeye vergilerini veren ve bu ülkenin kalkınması için çabalayan emek veren bir kitleyiz ve 14 milyonuz. Bu insanlar neden buna isyan etmiyor? Biz de şükürcülük var. Yaşamayı sadece ekmek ve su içmek gibi görüyoruz. Sosyal bir insan gibi göremiyoruz kendimizi. Bizler DİSK Emekli Sen olarak tüm emeklilerin haklarına kavuşabilmesi için alanlarda olmaya devam edeceğiz. Örgütlü olmayan arkadaşlarımıza da diyoruz ki, ‘Gelin birlikte olalım, örgütlenelim.’ Hükümet ezilenlerin sırtında boza pişirmekten zevk alır hale geldi. Bugün 3 milyon 800 bin emekli 2 bin 500 liranın altında maaş alıyor. Malul emekliler, dul ve yetimler olarak 1 milyona yakını ise bin 500 lira üzerinden maaş alıyorlar. 4 milyon 800 bin emekli de 4 bin 500 lira alıyor. Emekli maaşlarından hazine katkı paylarını kestiler. Reel enflasyon oranlarını kestiler. Vergilendirmeleri yükselttiler. Bugün emekli olan arkadaşlar yüzde kırk, yüzde otuz dokuz üzerinden emekli oluyor. Buna vicdansızlık demek bile hafif kalıyor. Hükümet emeklilere ölümü gösterip sıtmaya razı ediyor. Açız. Açın siyasi anlayışı olmaz.” Dedi.

“Sağlıkta katkı payının kaldırılmasını istiyoruz”

Hükümetten taleplerini de sıralayan Başkan Yeşiltepe, “Emekli ikramiyelerine dört yılda bir yüzde 10 zam yapıyorlar. Hepimiz 25, 30 yıl çalışıp bu ülkeye hizmet ettik. Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber, ya hiçbirimiz. Bizi kimse buradan söküp alamaz. Savaşmaya devam edeceğiz. Ta ki toplu sözleşme hakkımızı alana kadar, intibak yasasının düzenlenmesine kadar hakkımızı aramaya devam edeceğiz. Sağlıkta katkı payının kaldırılmasını istiyoruz. Git devlet hastanesine, doktor bulamıyoruz. Randevu yok. Bunun hesabını verecekler. Onun dışında belediyeden konaklayabileceğimiz, laflayabileceğimiz bir hizmet alanı talep ediyoruz. Bayram yaklaşıyor. Biz torunlarımızın cebine harçlık koyacak durumda bile değiliz. Bu bayramın tadı mı olur. Emeklilere enflasyon oranında ikramiye verilmeli. Bugüne göre 2 bin 800’e varan bir ikramiye verilmesi uygundur. Emekli ikramiyeleri sadaka değil, ihtiyaçtır.” İfadelerini kullandı.

Fikret Duygulu, “Tek adam sistemi ülkeyi bu hale getirdi”

Daha sonra Emekli Sen Aliağa Şube Yönetim Kurulu Üyesi Fikret Duygulu konuşmasına başladı. Duygulu, “Emeklilerin maaş katsayılarına değinmek istiyorum. Ben 2007 yılında yüzde 71 ile emekli oldum. Şuan yüzde 38’lere düştü emekli maaşı bağlanma oranı. Bunlar her hükümet geldiğinde tekrarlanıyor. Ama hiçbir zaman çözüme kavuşturulamadı. Bunların düzeltilmesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Tek adam sistemi ülkeyi bu hale getirdi. Emeklilerin ve çalışanların hali ortada.” Şeklinde konuştu.

Osman Durmaz, “İstiyoruz ki herkes geçinebileceği ücrete kavuşsun”

Fikret Duygulu’nun ardından Emekli Sen Aliağa Şubesi Mali Sekreteri Osman Durmaz konuşmasına başladı. Durmaz, “İnsan sosyal bir varlıktır. Dolayısıyla sadece yemekten, içmekten ibaret değildir. Gezmek, eğlenmek gibi ihtiyaçlarımız da var. Fakat bizlere karnımızı doyuracak besinleri alacak kadar bile ücret ödenmiyor. Gayrisafi milli hasıladan emeklilere ödedikleri maaş çok az. Biz istiyoruz ki herkes geçinebileceği ücrete kavuşsun. Almış olduğumuz maaşlar erimesin. Alım gücü yüksek kalsın istiyoruz.” Dedi.

İsmail Çakar, “Hükümet emeklileri üvey evlat durumuna düşürdü”

Daha sonra Emekli Sen Aliağa Şube Yöneticisi İsmail Çakar konuşmasına başladı. Çakar, “Emekliler olarak zor durumdayız ve mağduruz. Hayat pahalılığı, enflasyon emekli maaşlarını yarı yarıya düşürdü. Pazaryerleri yangın yeri. Emeklilere milli gelirden pay verilmiyor. Hükümet emeklileri üvey evlat durumuna düşürdü. Hükümet sesimizi duysun, mağduriyetimizi gidersin.” ifadelerini kullandı.

Ercan Gemici, “Yolsuzluğun sonucu yoksulluktur”

İsmail Çakar’ın ardından Emekli Sen Aliağa Şube Yöneticisi Ercan Gemici konuşmasına başladı. Gemici, “Türkiye’de şuanda emeklilerle birlikte esnafı, işçisi, çiftçisi aklımıza gelen tüm sosyal sınıflar ekonomik sıkıntının eziyeti altında. Eskiden orta sınıf diye tabir ettiğimiz sınıf dahi yoksulluğun altına düştü. Yoksulluk sınırının 15 bin lira ya vardığı bir ülkede, asgari ücretin altında maaş alan emeklinin sorunlarını anlatmaya gerek yok. Zaten bunu halkımız yaşayarak görüyor. Bunun nedeni yolsuzluktur. Yolsuzluğun sonucu yoksulluktur.” Şeklinde konuştu.

Haydar Öztürk, “Maaşlar en aşağı asgari ücretle eşitlenmeli”

Emekli Sen Aliağa Şube Yöneticisi Ercan Gemici’nin konuşmasının ardından Emekli Sen Aliağa Şubesi Hukuki İşlemler Sorumlusu Haydar Öztürk konuştu. Öztürk, “Ekonomik süreç ve fiyat artışları emeklilerin maaşının çok üzerine çıkmıştır. Gerek bayram ikramiyeleri, gerekse normal artışlar talebi karşılamamaktadır. Maaşlar en aşağı asgari ücretle eşitlenmelidir.” Dedi.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler