131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

İŞÇİLER NÖBETE BAŞLADI

22 Mayıs 2019, Çarşamba 06:22

     


Aliağa Belediyesi’nde işten çıkarılan 6 işçi Demokrasi Meydanı’nda işlerine geri dönme talebiyle nöbet başlattı.

Geçtiğimiz günlerde Aliağa Belediyesi’nde çalışan 6 işçinin iş akdine son verildi. İşten çıkarılmanın ardından Genel- İş İzmir 5 Nolu Şube temsilcileri Aliağa Belediyesi'nde işten çıkarılan altı işçinin işe geri alınması ve işten çıkarılmaların yasaklanması için bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasının sonunda Aliağa Belediyesi tarafından işten çıkarılan 6 işçinin işlerine geri dönme talebiyle Demokrasi Meydanı’nda nöbete başlayacağı duyuruldu. Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu Bileşenleri meydanda ki işçilere destek vermek için Demokrasi Meydanı’nda hazır bulundu.

“Arkadaşlarımızı işlerine iade edin”

İşten çıkarmalar için hiçbir gerekçe sunulmadığını belirterek sözlerine başlayan Genel İş İzmir 5 Nolu Şube Başkanı Ali Haydar Kara, “Bu altı arkadaşımız çalışanlara gözdağı verilmek için mi çıkarıldılar? İşten atılmayı gerektirecek bir kabahat mı işlediler ? İşten kaçıp, verimsiz mi çalıştılar? Belediyenin yaşadığı ekonomik sıkıntılardan kaynaklı mı çıkarıldılar? Eğer öyleyse niye bu arkadaşlar seçildi? Hiçbir ikna edici gerekçe yok. Eğer bu arkadaşlarımız seçimler öncesinde başka bir siyasi partinin adayına sempati duydukları için çıkarıldılarsa bu çok daha vahimdir. Bu şekilde iş barışı da toplumsal barış da yara alır. Başka bir aday kazansaydı ve o da aynı şeyi yapsaydı sendikamız ve işçiler olarak yine karşı çıkardık. Sendikamızın ve üyelerinin seçilmiş belediye başkanı ve hiç kimseyle bir sorunu yoktur. Bizim tek amacımız işimizi, ekmeğimizi ve haklarımızı korumaktır. Ülkemiz ağır bir ekonomik krizden geçiyor, resmi işsiz sayısı beş milyona dayanmış durumda. Böyle bir ortamda üstelik de Ramazan ayında, zaten borçla-krediyle ayakta duran ev geçindiren, çocuk okutan bu arkadaşlarımızı açlığa mahkum etmek ve sadece onları değil eş ve çocuklarını da cezalandırmak hakka, adalete sığar mı?” şeklinde konuştu. Sendika olarak yönetim ile iletişime geçtiklerini belirterek sözlerine devam eden Kara, “Yönetim ile yaptığımız görüşmelerde kendilerine ilettik, bir kez de buradan sesleniyoruz. Bu yanlıştan dönün ve bir an evvel arkadaşlarımızı işlerine iade edin.” dedi.

Belediye’deki görev değişikliği konusuna değinildi

Ayrıca açıklamasında Aliağa Belediyesi bünyesinde çalışan personelin asıl iş kollarının bulunduğu müdürlüklere gönderilmesi konusuna da değinen Kara, “Ağırlıklı olarak büro personelleri olmak üzere 200’e yakın işçi, Başkanlık genelgesiyle ‘asıl işkollarının bulunduğu müdürlüklere gönderilmiş, iş kanununa aykırı bir şekilde birçoğunun yaptıkları işle ilgili esaslı değişikliklere gidilmiştir. Yıllardır büro işlerinde çalışan özellikle kadın işçilerin, hiçbir deneyimlerinin olmadığı temizlik, park bahçe ve bayındırlık işlerinde çalıştırılmaları, işçi sağlığı ve güvenliği açısından da endişeler doğurmaktadır. İşverenin, işyerinde düzenlemeler yapması ve görev değişikliklerine gitmesi pek tabii hakkıdır. Ancak bunu yaparken çalışanların da görüşlerinin alınması, mağduriyet doğurmayacak şekilde kanuni esaslara riayet edilmesi gerekmektedir. Hele hele bu görev değişikliklerini işçileri emekli olmaya ya da istifaya zorlamanın bir aracı haline getirmek kabul edilebilir bir şey değildir.” ifadelerini kullandı. Açıklamasına devam eden Genel İş İzmir 5 Nolu Şube Başkanı Ali Haydar Kara, “Sendikamız, işyerinin geleceği, sorunlarının çözümü ve huzurlu bir çalışma ortamının sağlanması konusunda her türlü diyaloğa ve desteğe hazırdır. Ancak, üyelerimizi mağdur edecek, onların ve ailelerinin yaşamlarını olumsuz etkileyecek, kanunlardan ve yürürlükteki toplu iş sözleşmelerinden doğan haklarına halel getirebilecek her türlü uygulamanın da karşısında olacağımızı tüm kamuoyuna saygıyla duyururuz. Tüm demokratik kitle örgütlerini, kurum ve kuruluşları ve Aliağa halkını atılan arkadaşlarımızın işlerine geri dönmek için başlattıkları mücadeleye destek vermeye çağırıyoruz. İşimizi ve geleceğimizi istiyoruz.” Diyerek sözlerine son verdi.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler