PETKİM VE STAR RAFİNERİ GENEL MÜDÜRLERİ BASINLA BULUŞTU
22 Mayıs 2019, Çarşamba 06:24Tweet |
SOCAR Türkiye yöneticileri ile Petkim ve STAR Rafineri Genel Müdürleri, İzmir basınıyla Aliağa’daki iftarda bir araya geldi. Petkim ve STAR Rafineri Genel Müdürleri, SOCAR Türkiye’nin Aliağa vizyonunu ve yeni yatırım planlarını İzmir basınıyla paylaştı.
Petkim, STAR Rafineri, SOCAR Depolama, SOCAR Terminal, Petkim Rüzgar Enerji Santralleri gibi; dev yatırımlarının en önemli kısmı Aliağa’da bulunan SOCAR Türkiye’nin yöneticileri İzmir basınıyla iftarda buluştu. Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter ve SOCAR Türkiye Dış İlişkiler Başkanı Murat LeCompte’un katıldığı iftar organizasyonunda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan yöneticiler, Aliağa’daki üretimi ve önümüzdeki dönemde planlanan yatırımları anlattı.
“84 bin ton hammadde aldık”
Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, 2008 yılında SOCAR Türkiye yönetimine geçen Petkim’in 11 yılda çok önemli bir yol aldığını dile getirerek şirketin bugün satış ve kârlılık rekorları kırdığını söyledi. STAR Rafineri’nin, ekim ayında yapılan açılış töreninden sonra kademeli olarak devreye alınmasının ardından başlayan petrokimya-rafineri entegrasyonunun, verimliliği çok ciddi şekilde artıracağını dile getiren Mammadov, “7 aydır üretimde olan rafinerimizden 2019’un ilk çeyreğinde 75 bin tonu nafta olmak üzere toplam 84 bin ton hammadde aldık. Bu miktar önümüzdeki dönemde kademeli olarak artacak ve aynı kalitede ürünü lojistik maliyeti olmadan almak bize verimlilik ve performans anlamında büyük katkı sağlayacak.” dedi. Yüzde 99 kapasitelere ulaşan Petkim’in verimliliğe odaklandığının altını çizen Mammadov, tesislerde başlayan dijital dönüşümün de bu açıdan önemli olduğunu ifade etti. Rafineride test aşamalarının başarılı bir şekilde tamamlandığını anlatan STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, yılsonuna kadar 8 milyon ton hammadde işleme hedeflerinin olduğunu söyledi. Kısa bir süre içinde rafinerinin tam kapasite çalışmaya başlayacağını kaydeden İlter, şöyle devam etti: “STAR Rafineri, Petkim için ürettiği naftanın yanı sıra dizel, LPG, jet yakıtı, ksilen, reformat, kükürt, petrokok gibi üretimleriyle de yurtiçi piyasanın önemli bir ihtiyacını karşılayacak. Tam kapasite çalışmaya başladığında her yıl cari açığın azaltılmasına 1,5 milyar dolarlık katkı sağlayacağını hesapladığımız rafineri, 6,3 milyar dolarlık yatırımla kuruldu.” Rafinerinin dünyada en son teknolojiyi kullandığına ve dijital altyapısı Endüstri 4.0’a hazır bir rafineri olmayı hedeflediğine işaret eden İlter, rafinerinin operasyonel çevikliğini, tank kapasitesini ve lojistik kabiliyetini artırmaya yönelik planlanan ek projelerle birlikte yatırım değerinin, 2020 yılı sonunda 7 milyar dolara ulaşacağını kaydetti.
“1 milyon tonluk saf tereftalik asit (PTA) ithalatını sıfırlayacak”
Yeni petrokimya yatırımı ile ilgili bilgi veren SOCAR Türkiye Dış İlişkiler Başkanı Murat LeCompte da yaklaşık 1,8 milyar dolara mal olacak tesisi 2023’te devreye alacak şekilde çalışmaların sürdüğünü söyledi. SOCAR Türkiye’nin bu yatırımının da cari açığın azaltılmasına yönelik önemli bir adım olduğunu dile getiren LeCompte, “Yeni petrokimya tesisimiz faaliyete başladığında Türkiye'nin halihazırdaki 1 milyon tonluk saf tereftalik asit (PTA) ithalatını sıfırlayacak. Aynı zamanda pareksilen (PX) ürünlerinde ithal ettiğimiz 800 bin tonluk ürün, Türkiye’de üretilmeye başlayacak” diye konuştu. LeCompte, SOCAR Türkiye’nin yine Aliağa’da tüm sektör paydaşları ve üniversiteler tarafından kullanılabilecek bir Ar-Ge merkezi kuracağını da sözlerine ekledi.
(DERYA SÜNER)

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve Belediye-İş Sendikası Genel

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Egeşehir AŞ tarafından yürütülen

İzmir Büyükşehir Belediyesi, işe alımlarda halkın katılımını ve şeffaflığı

Tüpraş ve Ravago işçileri, 15-16 Haziran Direnişi’ni anma etkinliğinde,

İzmir, Türkiye’nin en büyük liman şehirlerinden biri olmasının

CHP Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, gazeteci

30 ilçede bulunan 62 istasyonda 7 gün 24 saat görev yapan İzmir İtfaiyesi,

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, çevresel gürültüyle

Aliağa Belediyesi Taekwondo Kursu’nun sporcuları kuşak atladı. Taekwondocular

Bu sezon TFF 2.Lig Kırmızı grupta mücadele edecek Aliağa FK'da yeni transfer

İzmir Bakırçay Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şermin Tağıl, orman yangınlarının

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Aliağa İlçe Eş Başkanları Aynur

Türkiye’de müzik PR konusunu merkeze alan ilk ve tek kitap olma özelliği

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP'nin 30 Haziran'daki

2024/2025 Eğitim Öğretim Yılı’nın sona ermesi dolayısıyla Yeni Şakran İlkokulu’nda

Hakim ve Savcılar Kurulu’nun 2025 Yılı Adli ve İdari Yargı Kararnamesi kapsamında

Aliağa Ticaret Odası (ALTO), mobil uygulaması ALTONET’i hizmete sundu. ALTO

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor, Litvanyalı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, su faturalarındaki “katı atık bedeli”

İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, 1

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın İzmirlileri özellikle

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZDENİZ feribotlarının ücret tarifesinde

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, ehliyet ve kimlik kartını birleştirenlere ehliyet

İzmir genelinde eş zamanlı olarak düzenlenen eTwinning Kalite Etiketi Töreni,

Yeni sezonda TFF 2.Lig Kırmızı Grup’ta mücadele edecek Aliağaspor FK, dış

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB), Aliağa Kimya İhtisas Karma

Geçtiğimiz sezonu 3.Lig’de şampiyon olarak tamamlayan Aliağaspor FK’nın

Aliağa Yeni Mahalle’deki 614 konutluk TOKİ 2. Etap projesinde hak sahiplerine

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, yaşanan tüm sorunların

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek'in elektrik akımına

Bireylerin yaşam kalitesini belirleyen en temel unsurlardan biri, hiç şüphesiz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Büyükşehir’in

Geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Aliağa Şoförler ve Otomobilciler