131019098
5 Mayıs 2024, Pazar

TOKİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER

23 Temmuz 2019, Salı 06:44

     


Aliağa Yeni Mahalle’de 600 konutluk TOKİ projesi için kuralar çekildi. Kura sonrası süreç ile ilgili ve TOKİ projeleri hakkında sıkça sorulan soruları haberimizde derledik.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonunda Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Türkiye’nin 67 ilinde 140 projeyle hayata geçirilen 50 bin yeni sosyal konut projesi hakkında merak edilen ve sıkça sorulan soruları haberimizde derledik. TOKİ projeleri hakkında merak edilen bilgileri haberimizin detaylarını okuyarak öğrenebilirsiniz. TOKİ hakkında detaylı bilgiyi, www.toki.gov.tr adresinden de edinebilirsiniz.

KONUTLARIN TESLİM SÜRESİ NE KADAR?

TOKİ konutlarının teslim süresi projeye göre 14 ay ile 30 ay arasında değişiyor.

TOKİ’DEN KONUT SATIN ALANLARA TAPULARI NE ZAMAN TESLİM EDİLİYOR?

TOKİ’den konut alanlara tapuları borçlarının bitiminden sonra teslim ediliyor.

BAŞVURU ŞARTLARINA SAHİP OLDUĞUMU KANITLAYAMAZSAM NE OLUR? BAŞVURU BEDELİNİ GERİ ALABİLİR MİYİM?

Haklarınız iptal edilir. Başvuru bedeli ödeyenlere bu bedel geri ödenir.

BAŞVURU YAPTIKTAN SONRA VAZGEÇERSEM NE OLUR? BAŞVURU ÜCRETİNİ GERİ ALABİLİR MİYİM?

Haklarınız iptal edilir. Başvuru bedeli ödeyenlere bu bedel geri ödenir. Ancak, talep örgütlenmesi çerçevesindeki uygulamalarda ihale işlemleri talebe göre başlatılacağı için başvuruda bulunduktan sonra vazgeçenlere başvuru bedeli geri ödenmiyor. Yine talebin fazla olduğu bazı projelerde de vazgeçenlere başvuru bedelinin geri ödenmeyeceğine dair hüküm sözleşmeye konulabiliyor.

BAŞVURU İŞLEMLERİNİ BENİM ADIMA BAŞKASI YAPABİLİR Mİ?

Sizin adınıza bir başkası vekaletname yoluyla başvuruda bulunabilir.

VEKALETNAMEDE HANGİ KONULARIN YER ALMASI GEREKİYOR?

TOKİ Başkanlığı’nca satışa sunulan konutlardan satın almak üzere başvuruda bulunmaya, √ Konut seçmeye, √ Gayrimenkul satış sözleşmesi imzalamaya, √ Satın almış olduğum konutun peşinatını ödemeye ve borçlanmaya, √ Taksitlerini yatırmaya, √ Konutu teslim almaya, √ Damga Vergisi, KDV, banka komisyonu ve diğer masrafları yatırmaya, √ Konut seçim, konut teslim tutanağı, konut tespit föyünü ve bu husustaki tüm evrakları imzalamaya yetkilidir hükümlerinin bulunması gerekiyor.

SATIN ALACAĞIM KONUTU SEÇEBİLECEK MİYİM?

Konut hakkı ve konut belirleme kurası birlikte yapılmakta. Ancak başvuruların konut sayısından fazla olmaması halinde kuraya gidilmemekte, konut seçim hakkı, başvuru sırasına göre kullandırılıyor.

BAŞVURACAĞIM/SATIN ALDIĞIM KONUT İNŞAAT AŞAMASINDA İSE KONUTLARIN BİTMİŞ HALİYLE İLGİLİ NASIL BİLGİ EDİNEBİLİRİM?

Konut tipi, kat planları, blok ön görünümleri ve yerleşim planı, İdarenin internet sitesinde , duyurularla birlikte yayınlanıyor.

KONUTUMU TESLİM ALIRKEN PARA ÖDEYECEK MİYİM?

Gayrimenkul Satış Sözleşmesinde belirtilen satış bedeli KDV hariç bedelidir. Satış bedeli ve teslim tarihine kadar gerçekleşen dönem artışları toplamı üzerinden hesaplanan tutar esas alınarak anahtar teslimi öncesinde konut bedelinin yüzde 1’i oranında (150 metrekareye kadar olanlarda) KDV peşin olarak tahsil edilir. Ayrıca, vade sonuna kadar altı aylık artış dönemlerinin başında borç bakiyesinde uygulanan artış tutarı üzerinden KDV tahsil edilir.

ŞEREFİYE BEDELİ NEDİR?

Şerefiye; yol, park, bahçe ve benzeri kamu hizmetleri sonucunda, bir yerdeki gayrimenkulün değerinin artmasıdır. Yerel yönetimlere bu değer artışı üzerinden verilen vergiye de şerefiye bedeli denir. Toplu konut uygulamalarında şerefiye bedellerinin hesaplanmasında konutların konumu (yola yakınlığı, cephesi, yüksekliği vb.) dikkate alınır.

KONUT ALMA HAKKIM İPTAL EDİLEBİLİR Mİ?

Sözleşme imzalamayan, banka komisyonu ve damga vergisi ödemeyen ve ayrıca konut tesliminde KDV yatırmayan hak sahiplerinin konut alma hakları iptal edilir. Yine gerçeğe uygun beyanda bulunmayanların da konut alma hakları iptal edilir.

HAK SAHİBİNİN VEFAT ETMESİ DURUMUNDA KONUT HAKKI NE OLACAK?

Bu durumda konut hakkı yasal mirasçılarına intikal ediyor.

TAKSİT ÖDEMELERİMİ GECİKTİRDİĞİMDE YA DA ÖDEYEMEDİĞİMDE NE OLACAK?

Taksitlerin gecikmesi halinde sözleşmede yazılı olan oranda gecikme faizi ödenir. Alıcının, ödemekle yükümlü olduğu taksitler den birbirini izleyen en az iki taksitini ödeyememesi ve ödenmeyen taksit toplamının satış bedelinin onda birinden fazla olması halinde, sözleşmede yer alan hükümler doğrultusunda alıcının sözleşmesi iki ihtarname çekildikten sonra İdare tarafından feshedilebiliyor.

SÖZLEŞMENİN HERHANGİ BİR NEDENLE FESHİ HALİNDE ÖDEDİĞİM TAKSİTLERİ GERİ ALABİLECEK MİYİM?

Sözleşmenin feshi halinde başvuru bedeli, peşinat ve taksitler; masraflar tahsil edildikten sonra faizsiz olarak iade edilir. Vergiler ve banka komisyonu geri ödenmez. Konut tesliminden sonra geçen süre zarfında işletilecek kira bedeli de peşinat ve taksit toplamından düşürülür.

KALAN BORÇ BAKİYESİNİ KAPATABİLİR MİYİM? BU DURUMDA İNDİRİM YAPILIYOR MU?

Ocak ve Temmuz ayları olan dönem başlarında yeniden hesaplanan borç bakiyesine göre kalan borç kapatılabiliyor. Borç bakiyesini kapatanlara indirim yapılmıyor.

TOKİ HANGİ DURUMLARDA KALAN BORÇ BAKİYESİNİN KAPANMASI HALİNDE İNDİRİM YAPIYOR?

TOKİ, gelen talepler ve idarenin nakit planlaması doğrultusunda; inşaatları bitmiş, tapuları hazır ve belli bir süredir taksit ödemeleri devam eden projelerde kalan borç bakiyesinin peşin olarak ödenmesine yönelik indirim kampanyaları yapabiliyor. Kampanya koşulları, bu projelerden konut satın alanlara, ilgili banka tarafından yazılı olarak bildirilmekte, ayrıca basın ilanlarıyla birlikte idarenin web sitesinde de (www.toki.gov.tr) duyuruluyor. İndirim oran ve koşulları, kampanya uygulanan projenin özelliklerine ve maliyet hesaplarına göre değişiyor. Bu kampanyalardan yararlanmak isteyen hak sahiplerine TOKİ’nin özel sözleşme imzaladığı bankalar da kredi olanağı sağlanıyor.

NASIL BİR EV TESLİM ALACAĞIM?

Projelendirme öncesinde inşaatın yapılacağı arazide gerekli jeolojik ve jeoteknik etütler yapılmakta, elde edilen verilere göre deprem riski de göz önüne alınarak uygun temel tipi ve taşıyıcı sistem belirleniyor. √ İnşaatlarda maksimum kalite ve emniyet ön planda tutulmak ta, bu doğrultuda tüm inşaatlarda hazır beton kullanılıyor. √ Konutlarda, ülke ekonomisi açısından büyük önem taşıyan su ve ısı yalıtımı yapılıyor. √ İnşaatların her aşaması, TOKİ teknik personeli ve müşavir firmalar tarafından sıkı denetime tabi tutularak gerekli testler ve kontroller yapılıyor. √ Konutlar, sosyal donatısı ve yeşil çevresi ile birlikte vatandaşa sunuluyor. √ TOKİ; kaba ve ince inşaatı tamamen bitirilmiş; yer kaplamasından duvar kaplamasına, mutfak dolaplarından evyesine, klozetinden armatürlerine dek komple tamamlanmış, vatandaşın anahtar tesliminin ardından herhangi bir tadilat yapmaksızın eşyasını taşıyarak oturabileceği durumda konutları teslim ediyor.

KONUTLARDA ASANSÖR VAR MI?

Dört katın üzerinde tüm bloklarımızda asansör zorunluluğu bulunuyor.

ENGELLİ VATANDAŞLAR İÇİN KONUT PROJELERİ VAR MI? SATIŞ ŞARTLARI NEDİR?

İdaremiz tarafından yaptırılan projelerin bir bölümünde, belli miktarda konut, özürlü vatandaşlarımız için yapılıyor. Bu tür uygulamaların başvuru duyurularında özürlü vatandaşlar için ayrılan konut miktarı belirtilmekte. Bu konutların kullanımı özürlü vatandaşların kullanımına uygun olmakla beraber fiyatları diğer konutların fiyatlarıyla aynı. Özürlü vatandaşlara yapılan konutlar genel kura dışı bırakılmakta, özürlülere ayrılan konut sayısından fazla başvuru olduğu takdirde özürlüler arasında kura çekilerek hak sahipleri belirleniyor.

SATIN ALDIĞIM KONUTTA SORUNLAR ÇIKTI, KİME BAŞVURACAĞIM?

Satın aldığınız konutta müşteri kullanımı ile birlikte ortaya çıkan (kullanıcıdan kaynaklanmayan) eksik ve kusurları, TOKİ tarafından konutların kesin kabulünün yapılacağı tarihe kadar söz konusu projedeki yüklenici firmanın bulundurmak zorunda olduğu teknik elemanlara iletebilirsiniz. Ayrıca geçici site yönetimi de bu kapsamda gelen şikayetleri değerlendirmeye almakta. Ayrıca, TOKİ bünyesinde görev yapan Şikayet Değerlendirme Şube Müdürlüğü, gelen her türlü yazılı şikayeti inceleyip değerlendirip takip ederek sonuçlandırılmasını sağlıyor.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler